Karahindiba Şarabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karahindiba Şarabı (Özgün adı: Dandelion Wine), Ray Bradbury'nin yazdığı, 1928 yazında kurgusal Green Town, Illinois kasabasında geçen ve Bradbury'nin Waukegan, Illinois'deki çocukluk evine dayanan 1957 tarihli romanıdır.[1] Roman, Gourmet dergisinin Haziran 1953 sayısında çıkan "Dandelion Wine" adlı kısa öyküden geliştirilmiştir.

Başlık, karahindiba yaprakları ve genellikle turunçgiller olmak üzere diğer bileşenlerle birlikte yapılan bir şaraba atıfta bulunur. Hikâyede, kahramanın büyükbabasının yaptığı karahindiba şarabı, yazın tüm keyiflerini tek bir şişeye sığdıran bir metafor olarak kullanılır.

Hikâyenin ana karakteri, Bradbury ile kısmen benzeşen 12 yaşındaki bir çocuk olan Douglas Spaulding'dir. Kitabın çoğu, Amerika'nın küçük kasabalarının rutinlerine ve geçmişin basit sevinçlerine odaklanır.

Arka plan ve köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Bradbury, kitaba giriş olarak kullanılan 1974 tarihli "Bizans'ın Sadece Bu Yanı" adlı makalesinde, kitabın Bradbury'nin kendi deneyimleri ve hayal gücünün iç içe geçmesine dayanan bir çocuğun çocukluğunun yeniden yaratılması olduğunu belirtir.

Karahindiba Şarabı'nın resmi devamı olan Farewell Summer, Ekim 2006'da yayınlandı. Farewell Summer, Dandelion Wine'ın olay örgüsünün doğrudan bir devamı olsa da, tamamen farklı bir olay örgüsüne ve karakterlere sahip bir roman olan Something Wicked This Way Comes, stilistik ve tematik benzerlikleri nedeniyle genellikle ikincisi ile eşleştirilir. Üç roman birlikte Yeşil Kasaba üçlemesi oluştururlar. 2008'de yayınlanan dördüncü cilt, Yaz Sabahı, Yaz Gecesi, on yedisi daha önce hiç yayınlanmamış yirmi yedi Yeşil Kasaba hikâyesi ve kısa hikâye içerir.

Kitap tanıtımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dandelion Wine, Douglas ve ailesinin temel karakterler olduğu yaz olaylarıyla ilişkili, gevşek bir şekilde bağlantılı bir dizi kısa öyküdür. Bölümlerin çoğu ilk olarak kısa öyküler olarak yayınlandı. En eskisi The Night 1946'da, geri kalanı 1950 ile 1957 arasında yayınlandı.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Douglas Spaulding: Romanın başkahramanıdır. Bütün yaz çoğunlukla onun gözünden sevinç ve hüzün dolu bir dönem olarak görülür. Douglas yaratıcı, hayalperest ve ara sıra dünyanın durumu hakkında düşüncelidir. Çoğu zaman 12 yaşında bir çocuk olarak eğlenmeyi amaçlar ancak bazen yaşam ve ölüm gibi konularda, yaşının beklendiğinden daha olgun konular üzerinde felsefi düşüncelere dalar. Bradbury, Douglas'ın kendisinin çocukluk versiyonuna dayandığını ve aslında "Douglas"ın Bradbury'nin gerçek göbek adı, "Spaulding"in ise babasının göbek adı olduğunu belirtmiştir.

Tom Spaulding: Douglas'ın küçük kardeşidir. Daha mantıklı ve şüpheci olanıdır ve genellikle kardeşinin görünüşte açıklanamaz eylemlerini sorgular. Tom ayrıca Douglas'tan biraz daha çocuksu ve saftır ve genellikle Douglas'ın hayatı hakkındaki düşüncelerinin ciddiyetini anlamakta başarısız olur. Yine de, Douglas'ın hayal gücü onu yendiğinde, genellikle aklın sesi olarak hareket eder.

Charlie: Douglas ve Tom'un bir arkadaşıdır. Sık sık onlarla takılır. Charlie bazen bir durum veya diğer karakterlerin davranışları hakkında yorum yapar. Bunun dışında çok az karakter gelişimi vardır. Daha çok Douglas ve Tom'un maceralarında bir yan karakter olarak hareket eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gregersen, Erik. "Ray Bradbury". Encyclopedia Britannica, 1 Jun. 2023, https://www.britannica.com/biography/Ray-Bradbury 16 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 17 July 2023.

Genel ve atıf yapılan referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]