Karın boşluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karın boşluğu bu görüntüde 3 olarak etiketlenmiştir ve pelvik boşluğu (4) ile birlikte abdominopelvik boşluğu 6 oluşturmaktadır .

Karın boşluğu, insanlarda[1] ve diğer birçok hayvanda çok sayıda organ içeren büyük bir vücut boşluğudur. Abdominopelvik boşluğun bir parçası olan karın boşluğu,[2] torasik boşluğun altında ve pelvik boşluğun üzerinde bulunur.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Organlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Karın boşluğunun organları arasında mide, karaciğer, safra kesesi, dalak, pankreas, ince bağırsak, böbrekler, kalın bağırsak ve adrenal bezleri bulunur.[1]

Periton[değiştir | kaynağı değiştir]

Karın boşluğu, periton (karın zarı) adı verilen koruyucu bir zarla kaplanmıştır. İç duvar parietal periton ile kaplıdır. Böbrekler, peritonun arkasındaki karın boşluğunda bulunur. İç organlar ayrıca viskeral periton ile kaplıdır.

Tıbbi önem[değiştir | kaynağı değiştir]

Assit[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıvı, karın boşluğunda toplandığında bu duruma assit denir ve genellikle assitler karında büyüme ve şişmeye yol açacak kadar sıvı toplanana kadar farkedilmez. Sıvının toplanması, iç organlarda, damarlarda ve göğüs boşluğunda baskıya neden olur. Tedavi, sıvı birikiminin nedenine yöneliktir. Bir tedavi yöntemi olan portal ven basıncını düşürmek, özellikle siroz tedavisinde faydalıdır. Chylous asscites, ilgili lenfatik damar kapalı olduğunda iyileşir. Kalp yetmezliği tekrarlayan asitlere neden olabilir.[1]

İltihap[değiştir | kaynağı değiştir]

Karın zarı iltihaplanmasına peritonit denir ve organ hasarından veya dışarıdan veya ameliyat sonucu karın duvarına zarar verilmesinden kaynaklanabilir. Bunlar dışında kan veya lenf sistemi tarafından da getirilebilir. En yaygın orijin gastrointestinal sistemdir. Peritonit, akut veya kronik, genelleştirilmiş veya lokalize olabilir ve bir kökene veya çoklu kökenlere sahip olabilir. Bir apse ayrıca bir enfeksiyona ikincil bir reaksiyon olarak oluşabilir. Antibiyotikler, apselerle mücadelede önemli bir araçtır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Abdominal cavity". Encyclopædia Britannica. I: A-Ak – Bayes (15th bas.). Chicago, Illinois: Encyclopædia Britannica, Inc. 2010. ss. 19-20. ISBN 978-1-59339-837-8. 
  2. ^ Wingerd, Bruce (1994). The Human Body: Concepts of Anatomy and Physiology. Fort Worth: Saunders College Publishing. ss. 11-12. ISBN 0-03-055507-8.