Kapuçin maymunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kapuçin sayfasından yönlendirildi)
Kapuçin
Yaşadığı dönem aralığı: 6,2-0 myö
Messiniyen-Günümüz 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Primates
Alt takım: Haplorhini
İnfra takım: Simiiformes
Familya: Cebidae
Alt familya: Cebinae
Bonaparte, 1831[1]
Cinsler
Cebus
Sapajus

Kapuçin maymunu, Cebinae alt familyasına ait Yeni Dünya maymunlarına verilen ad. Kapuçin maymunları, Orta Amerika ve Güney Amerika ile beraber Arjantin'in kuzeyine kadar olan bir bölgede yaşarlar.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapuçinler siyah, kahvererengi, ten rengi veya beyazımsıdırlar, ama kendilerine has farklı renklerde içerebilirler. Boyları 30 ila 56 cm arasında değişmektedir. Kuyruklarının uzunlukları en az kendi boyları kadardır.

Zekaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapuçin maymunu, en zeki Yeni dünya maymunlarındandır. Yale Üniversitesi’nde araştırmacı olan ekonomist Keith Chen ve psikolog Laurie Santos'ın yaptığı bir araştırma Kapuçin maymunlarının zekasını kanıtlar niteliktedir. Bu araştırmada, kapuçin maymunlarına para yerine geçen ortası delik gümüş diskler verildi. 7 Aylık süre boyunca maymunlara diskleri meyve alabilmek için kullanmaları öğretildi. Eğitimin ardından, maymunlara 12 disk verildi. Maymunlara ilk önce üzüm ve elma, daha sonra da jelibon sunuldu. Maymunların bütçe hesaplaması, neredeyse insanlarınki kadar etkileyici olduğu tespit edildi. Daha çok jelibon almak isteyen kapuçinler, üzümden kısmaya başladı. Ardından maymunlara kumar oyunları öğretildi. Alışveriş ve kumarın yanı sıra, maymunların diskleri başka amaçlar için de kullandığı görüldü. Bir araştırmacı, iki maymunun kendilerine dağıtılan paraları seks karşılığında değiş tokuş ettiğine tanık oldu. Seks sona erdikten sonra, paraları alan maymun hemen araştırmacıların yanına gelerek kazandıklarıyla üzüm aldı. Yapılan bu deneyler sonucunda, kapuçinlerin para algılarının tıpkı insanlar gibi olduğu, eğitim verilince bunu kullanabildikleri gösterilmiş oldu.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cebinae". Mindat.org. 
  2. ^ "Para kullanmayı öğrenen maymun fuhuşa başladı". Radikal. 24 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]