Kapıdaki Sokak Müzisyenleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapıdaki Sokak Müzisyenleri (1665)

Kapıdaki Sokak Müzisyenleri, varlıklı bir ailenin üyelerini evlerinin kapısında dilenen iki müzisyenle etkileşime girerken tasvir eden bir yağlı boya. Hollanda Altın Çağı sanatçısı Jacob Ochtervelt (1634–1682), öncülüğünü yaptığı bir tür olan "giriş holü resmi"nin bir örneği olarak 1665'te Rotterdam'da boyadı. Saint Louis Sanat Müzesi koleksiyonundadır].

İçerik ve yorum[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kapıdaki Sokak Müzisyenleri", varlıklı bir ailenin (bir anne, çocuk ve bir hizmetçi) üyelerinin evlerinin kapısında iki müzisyenle dostça karşılaşmasını anlatır. Ochtervelt bu ayarı, evin içindeki varlıklı sakinlerin ve ötedeki yoksul sokak insanlarının iki dünyası arasındaki teması göstermek için kullandı. Hizmetçi ve çocuk bu iki dünya arasında aracı görevi görür, anne çocuğuna dilenen müzisyenlere nasıl sadaka vereceğini gösterir. Dilencilerin para kazanabilecekleri bazı küçük hizmetleri (bu durumda müzik çalmak) yerine getirmelerinin beklendiği zamanın adetleri. Her ne kadar çoğu eleştirmen, müziğin burada olumlu bir şekilde tasvir edildiği konusunda hemfikir olsa da hafif, çocukların zihinleri üzerinde faydalı bir etki olarak, muhalif bir görüş, Felemenkçede Kalvinizm müzik hakkındaki düşük görüşün, tablodaki müzisyenlerin düşük konumuyla doğrulandığını savunuyor.

Boyama stili[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapıdaki Sokak Müzisyenleri'nin resim stili, betimlediği iki dünyayı karşılaştırmak için renk ve teknikteki varyasyonları kullanır. Evin kadınları parlak bir şekilde aydınlatılmış ve rengarenk giyinmiş ve içerisi dikkatli ve hassas bir şekilde resmedilmiş. Bir kiliseye giden dış sokak manzarası yine perspektif olarak çizilmiş, ancak görünüyor düzleştirilmiş, sessizleştirilmiş, karartılmış ve kabaca boyanmış. Resimdeki insanlar da benzer şekilde farklı tarzlarda gösteriliyor, kadınların ağırbaşlı yüzleri müzisyenlerin daha karikatürize edilmiş tasvirleriyle karşılaştırılıyor.

İç kısmın küçük bir detayı, döşemesinin Pisagor karosu, bu döşeme modelinin uzun kullanım geçmişine bir örnek olarak gösterildi.

Köken ve koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Sokak Müzisyenleri Kapıda 18. yüzyılın sonlarında Fransız sanat tüccarı Jean-Baptiste-Pierre Lebrun'a ve daha sonra sahibi Dorothy L. Liggett Kilpatrick (Bayan Claude Kilpatrick), tütüncü ve Liggett Group kurucusu John E. Liggett'in kızı. Kilpatrick, 1928'de ölümü üzerine onu Saint Louis Sanat Müzesi'ne miras bıraktı ve hediye kızı Mary Lois Kilpatrick Perry (Bayan Eugene A. Perry) tarafından yerine getirildi.

İlgili çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Giriş holü resmi" olarak bilinen bir türün ilk örnekleri olarak Ochtervelt tarafından benzer kapı ayarları sıklıkla kullanılmıştır; Sokak Müzisyenleri, "en çarpıcı örneklerden biri" olarak anılmıştır. bu türün. Sokak Müzisyenleri'nde ve diğer resimlerde kapı aralığı, dünyanın geri kalanının görülebildiği bir resim çerçevesi görevi görür. İki Ochtervelt'in diğer giriş holü resimleri de sokak müzisyenlerinin olduğu sahneleri tasvir ediyor; diğerleri, benzer şekilde bir evin kapısından içeri giren balık ve ürün satıcılarını içerir.