Kanada Satranç Federasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanada Satranç Federasyonu
Chess Federation of Canada (İngilizce)
Fédération canadienne des échecs (Fransızca)
KısaltmaCFC (İngilizce)
FCE (Fransızca)
ÖncülKanada Satranç Derneği (1872-1932)
Kuruluş1872
MerkezBurlington, Ontario
Hizmet bölgesiKanada
Üyelerartış2.547[1]
BaşkanVlad Drkulec
Başkan yardımcısıOlga Mushtaler
Yönetici müdürRobert Gillanders
ÜyelikFIDE, Amerika Satranç Konfederasyonu
Resmî sitechess.ca/en/

Kanada Satranç Federasyonu veya kısaca CFC (İngilizceChess Federation of Canada, FransızcaFédération canadienne des échecs), Kanada'nın ulusal satranç organizasyonudur. 1872'de kurulan Kanada Satranç Derneği'nin yerini, 1932'de ilk kez Kanada'daki tüm büyük şehirlerin temsilini içeren Kanada Satranç Federasyonu (CCF) aldı. 1945 yılında Kooperatif Milletler Topluluğu Federasyonu ile karıştırılmaması için isim değiştirildi.[2] CFC turnuvalar düzenler ve ulusal derecelendirmeleri yayınlar. Kanada'nın en yüksek reytingli oyuncusu Toronto'da yaşayan Evgeny Bareev'dir.[3]

Aktiviteler[değiştir | kaynağı değiştir]

1974'ten 2008'e kadar CFC, Chess Canada adlı iki ayda bir çıkan bir dergi yayınladı. Derginin eski isimleri En Passant ve CFC Bülteni'dir. Dergi, Kanada'daki en son yapılan önemli turnuvaları, özellikle de Büyükusta ünvanına sahip oyuncuların olduğu turnuvaları ve birçok oyun skorunu bildirir. Dergi ayrıca çeşitli yaş gruplarının en yüksek reytinglerini ve Kanada'daki genel sıralamayı da yayınlar. Chess Canada, ayrıca Kanada çapında yaklaşan turnuvalara ilişkin bildirimler de yayınlar. Derginin editörü John Upper'dir.

CFC her Temmuz ayında Kanada Açık Turnuvası'nı düzenlemektedir. İlk Kanada Açık Turnuvası 1956'da Montreal'de düzenlendi ve Bobby Fischer'ın katılımıyla gerçekleşti. Son yıllarda turnuvanın prestiji arttı ve 2007'de Satranç Profesyonelleri Derneği Turu'nun bir parçası oldu. Önceki baskılar Boris Spasski, Paul Keres, Bent Larsen, Ljubomir Ljubojević, Aleksey Şirov, Vasil İvançuk ve Nigel Short'un ilgisini çekti. Kanada Gençler Satranç Şampiyonası genellikle Kanada Açık Turnuvası'ndan hemen önce aynı yerde yapılır.

CFC her bir veya iki yılda bir ulusal şampiyona düzenlemektedir. Kanada bir FIDE Bölgesi olduğundan, birçok oyuncu Uluslararası Usta veya FIDE Ustası ünvanını kazanır. Ayrıca CFC, Kanada Kadınlar ve Kanada Gençler Şampiyonası'nı da yürütmektedir. Ayrıca iki yılda bir düzenlenen Satranç Olimpiyatları'na da kadın ve erkek takımlar gönderilmektedir.

Sıralama sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

CFC, Elo sıralama sistemini kullanır. Bir oyuncunun CFC derecelendirmeleri, Amerika Birleşik Devletleri Satranç Federasyonu derecelendirmelerinden yaklaşık elli puan, FIDE derecelendirmelerinden ise doksan puan daha yüksek olma eğilimindedir.[4]

CFC ünvanları[değiştir | kaynağı değiştir]

CFC, yüksek seviyede performans sergileyen oyunculara Ulusal Ustalık ünvanlarını verir.[5] Bu ünvan, CFC derecesi 2200 olan ve üç "norm"a sahip oyunculara veya 2300 CFC derecesi olanlara verilmektedir.

Güncel Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2023'e göre:

Kaynakçaaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 24 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Chess Federation of Canada. Retrieved December 28, 2022.
  2. ^ Sunnucks, Anne (1970), The Encyclopaedia of Chess, St. Martin's Press, s. 61, LCCN 78106371 
  3. ^ Rating List 12 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at CFC
  4. ^ "CFC Ratings vs FIDE Ratings". 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014. 
  5. ^ "CFC Titles". Chess.ca. 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  6. ^ "International Chess Federation - FIDE". 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  7. ^ "Maili-Jade Ouellet championne d'échecs du Canada". 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]