Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kıbrıs Tiyatro Örgütü (THOC, Yunanca: ΘΟΚ), Kıbrıs Tiyatro Örgütü olarak da bilinir) Kıbrıs'taki ilk yarı resmi tiyatro örgütüdür.

1970 yılında kurulan THOC, Kıbrıs Cumhurbaşkanı tarafından üç yıllık bir görev süresi için atanan dokuz üyeli bir Yönetim Kuruluna sahiptir. Yönetim Kurulu tarafından atanan ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bir Direktör tarafından yönetilmektedir. THOC, sanatsal konulardan sorumlu bir danışma organı olan Sanatsal Komite'ye sahiptir.

THOC'un bütçesi Bakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Temsilciler Meclisi'nin onayına gönderilir. Kuruluşun politikası Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.[kaynak belirtilmeli]

Aşamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

1976 yılına kadar THOC performanslarını iki sahnede gerçekleştirmiştir: Ana Sahne ve İkinci Sahne. Zamanla, her yaştan, ilgi alanından ve tercihten geniş bir izleyici kitlesini hedefleyen kapsamlı bir repertuara duyulan ihtiyaç, ek sahnelerin oluşturulmasını gerekli kıldı

ΤHOC, dört aşaması aracılığıyla üretimler sunmaktadır:

  • Ana Sahne: Klasik ve modern oyunların yanı sıra antik dramanın büyük ölçekli prodüksiyonları ile geniş kitlelere yönelik ve ortaokul öğrencileri için özel olarak planlanan performanslar.
  • Yeni Aşama: 1994 yılında İkinci Sahne'nin devamı olarak kurulmuştur. Küçük kadrolu oyunlar daha küçük mekânlarda sahnelenir.
  • Deneysel Sahne: Yeni tiyatro ve araştırma biçimlerini teşvik eden Deneysel Sahne, genç sanatçılar ve tiyatro insanları için bir yerdir.
  • Çocuk Sahnesi: Kıbrıs, Yunanistan ve diğer ülkelerden yazarların oyunlarıyla THOC'un Çocuk Sahnesi, okullar ve kreşler için özel olarak düzenlenen performanslarla 4-12 yaş arası çocuklara ulaşmaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "European Theatre Convention – THOC". 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]