Küçük alamecek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küçük alamecek
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Fringillidae
(İspinozgiller)
Cins: Rhodopechys
Tür: R. githaginea
Rhodopechys githaginea
Lichtenstein, 1823
Küçük alamecekler

Küçük alamecek (Rhodopechys githaginea), ispinozgiller familyasına ait küçük bir kuş türüdür. Rhodopechys Yunanca'da "gülümsü ön" anlamına gelmektedir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük alamecek, küçük ve uzun kanatlı bir kuştur. Kısa ve büyük bir başı ve çok kalın bir gagası vardır. Yazları erkekler kırmızı bir gagaya, gri baş ve boyuna, soluk kahve renklerde üst kısımlara sahip olurlar. Göğüs, kıç ve kuyruk pembe renkli, uçlara doğru koyulaşan tüylere sahiptir. Dişiler, genç kuşlar ve kışları erkekler, bu tonların solmuş renkli görünümüne sahiptirler. Kuşların şakımaları, genizden gelen titremyle, teneke bir trampet sesine benzer.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kuş türü, Kanarya Adaları'nda ve Orta Doğu ve Orta Asya'da bulunur. İspanya'nın güneyinde de küçük bir toplulukları bulunmaktadır. Kuşların bazıları yerleşik olarak yaşarken, bazıları dağınık olarak ve Asya'da bulunanları kış için Pakistan'a göç ederek yaşarlar.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Bucanetes githagineus amantum

Kayalık çöller ya da yarı-çöller türlerin gelişimi için uygundur. Kaya çatlaklarındaki yuvalarına genellikle 4 yumurta bırakırlar. Sürü halinde yaşayan bu kuşlar çoğunlukla tohumlar ve üreme zamanlarında kısmen böceklerle beslenirler.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yazında, Avrupa'nın kuzeybatısında bu türlerin sayısında diğer birkaç kuş türüyle beraber kaydedeğer bir artış olduğu görülmüştür.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]