Kötü Kızlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kötü Kızlar
Mean Girls
Film afişi
YönetmenMark Waters
YapımcıLorne Michaels
SenaristRoman:
Rosalind Wiseman
Senaryo:
Tina Fey
OyuncularLindsay Lohan
Rachel McAdams
Lacey Chabert
Amanda Seyfried
Tina Fey
MüzikRolfe Kent
Görüntü yönetmeniDaryn Okada
CinsiSinema filmi
TürüDram, Komedi, Duygusal
RenkRenkli
Yapım yılı2004
Çıkış tarih(ler)i5 Kasım 2010
16 Temmuz 2004 (Türkiye)
Süre98 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe17 milyon $

Kötü Kızlar (Özgün adı: Mean Girls) bir Amerikan komedi gençlik filmidir. Ana karakter Cady Heron'ın Afrika'daki hayatından kopup ABD'de bir liseye geçmesi ile gençlik hayatının tamamen değişeceğini garantilemiş olur. Okulun ilk günü Janis Ian ve Damien ile tanışır. Janis onu okuldaki tüm klikler ile kısa özetler aracılığı ile tanıştırır.

Cady'nin gittiği lisede ise büyük bir zümre yönetimi söz konusudur. "Plastikler" lakaplı bir klik okulu bir nevi yönetmektedir. Klik kaptanı ve aynı zamanda Kraliçe Arı olan Regina George tarafından yönetilmektedir. Karen ve Gretchen ise bir nevi onun yaverliğini yapmakta, ona bilgi sağlamaktadır. Plastikler Kliği bir piramit düzen içindedir, Regina da piramidin en başındaki kişidir. Regina tüm okul tarafından huşu ve hayranlık duyulan, alımlı ve varlıklı bir aileden gelen popüler bir öğrencidir. Regina'nın film boyunca bir diktatör psikolojisi mantığında hareket ettiği gözlemlenmektedir.

Plastiklerin, "Burn Book" adını verdikleri günlükvari bir defteri bulunmaktadır. Bu defterde öğrenciler hakkında negatif yorumlar vardır, çoğunlukla küçük düşürülmeye hedef alınmış kelimeler kullanılmaktadır. Burn Book filmin ilerleyen vakitlerinde Regina tarafından sanki Cady bunu hazırlamış gibi gösterilerek ifşalanmıştır.

Cady, Regina'nın onu filmin başında masalarına davet etmesi ile birlikte Plastikler klanına resmi olarak katılmıştır. Regina'nın onu davet etme gerekçesi ise Cady'nin güzel oluşudur. Ancak sonrasında Janis ona sanki bir Plastik gibiymiş davranırsa Burn Book'u ifşalayabileceklerini ve herkese Regina George'un ne kadar alçak bir insan olduğunu gösterebileceğini söyler ve Cady'nin bu rolu oynamasına ısrar eder. Cady kabul eder ve klanın arasına karışır. Ancak, sonrasında kendini fazla kaptırır ki Janis'in tabiri ile artık rol yapmaz, sert ve parlak bir Plastiğe dönüşmüştür. ("But you are not pretending anymore! You are plastic. Cold, shiny, hard plastic.")

Burn Book'un ifşası sonrası büyük bir isyan çıkmıştır. Müdür ise bu isyanı yangın alarmını çalıştırarak sonlandırmış ve tüm öğrencileri oditoryuma toplamıştır. Sonrasında bir güven testi yapmış ve bir itiraf seansı gerçekleştirmişlerdir. Bu itiraf seansında Janis Ian, en sonunda planlarını herkesin önünde itiraf etmiş ve lafını "Çok üzgünüm Regina, gerçekten, bunu ne için yaptım bilmiyorum. Belki de sebebi senin için büyük bir lezbiyen hoşlantım olduğundandır, kapak olsun!" (I'm so sorry Regina, really, i don't know why i did it. I guess it's probably because i've got a big lesbian crush on you, suck on that!) diyerek sonlandırmıştır. Regina sonrasında sinirlenip dışarıya hücum etmiş, Cady onu durdurmaya kalkışınca da ona herkesin onun [Cady'nin] sadece Regina'nın daha az etkileyici versiyonu olduğunu söylediği gibi şeyler söylemiş, sonrasında ise etrafına dikkatini vermediğinden bir otobüs ona çarpmıştır.

Sonrasında, Burn Book suçunu üstüne almış ve kendini tehlikeye atmıştır. Sonrasında kurtulmuştur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Mean Girls, için ekran yakalama görüntüsü.
  • Lindsay Lohan - Cady Heron: Afrika'dan ABD'ye yeni taşınmış, iyi niyetli bir kızdır. Aaron'dan hoşlanıyordur. Plastikler klanının önce üyesi, sonrasında ise kısa süreli kraliçe arısı olmuştur.
  • Rachel McAdams - Regina George: Okulun saygı duyulan kliği Plastiklerin lideridir. Daha sonrasında tahtından Cady tarafından indirilmiştir. Sinirli, çıkışkan ve benmerkezci bir kapıya sahiptir.
  • Lacey Chabert - Gretchen Weiners: Damien'ın tanıtışı ile "saçı sırlarla doludur". Okul etrafında bilgi edinmek ile yükümlü Plastikler klanı üyesidir.
  • Amanda Seyfried - Karen Smith: Karen aptal bir karakter olarak tanıtılır. Regina'nın hizmetkârlığını yapar. Saf bir yapıya sahiptir. Yetenekleri yumruğunu bütün olarak ağzına sokmak ve göğüsleri ile hava tahmini yapmaktır.
  • Tina Fey - Sharon Norbury: Okulun öğretmenidir.
  • Tim Meadows - Ron Duvall: Okulun Müdürüdür. Plastikler problemini çözmüştür.
  • Jonathan Bennett - Aaron Samuels: Regina'nın eski sevgilisidir. Regina ise, hâlen onun etrafında dönmektedir. Sebebi ise, Aaron'un okuldaki en yakışıklı çocuk olması ve Regina'nın onu bir ödül gibi görmesidir.
  • Daniel Franzese - Damien: Janis'ın arkadaşıdır. Janis'in deyimi ile "işeyaramak için fazla geydir". Eğlenceli bir yapıdadır.
  • Lizzy Caplan - Janis Ian: Regina'nın eski arkadaşıdır, ondan fazlasıyla nefret eder. Regina herkese onun lezbiyen olduğunu söylemiştir.
  • Amy Poehler Bayan George: Regina'nın Annesidir.
  • Ana Gasteyer - Betsy Heron
  • Neil Flynn - Chip Heron

Cady Heron[değiştir | kaynağı değiştir]

Zoolog olan ailesi tarafından Afrika'da büyüyen, okula gitmeyen, sadece evde özel eğitim alan Cady, en güçlünün hayatta kaldığı ilkesini yaşayarak öğrenmiştir. Ancak 15 yaşına gelip liseye başladığında orman kanunlarının yepyeni bir boyut kazandığını fark eder. Okulun en popüler kızının eski sevgilisine aşık olunca işler Cady için epey karışacaktır.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Tören Ödül
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Komedi Kadın Oyuncu: Lindsay Lohan
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Komedi Kadın Oyuncu: Lindsay Lohan
2004 Teen Choice Ödülleri Seçim Hissy Fit
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Allık: Lindsay Lohan
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Breakout Movie Star - Kadın: Rachel McAdams
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Breakout Movie Star - Erkek: Jonathan Bennett
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film - Komedi
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Kadın Oyuncu - Komedi: Rachel McAdams
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Allık: Rachel McAdams
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Kimya: Lindsay Lohan

Jonathan Bennett

2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Fight/Aksiyon Dizi
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Hissy Fit: Rachel McAdams
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Yalancı: Lindsay Lohan
2004 Teen Choice Ödülleri Choice Film Sleazebag: Rachel McAdams
2005 MTV Movie Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu
2005 MTV Movie Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Kadın Oyuncu
2005 MTV Movie Ödülleri Best On-Screen Team
2005 MTV Movie Ödülleri En iyi kötü adam
2005 Kids Choice Ödülleri Favori Kadın Oyuncu Lindsay Lohan
2005 People's Choice Ödülleri En sevdiğim film: Komedi
2005 WGA Ödülü En İyi Uyarlama Senaryo: Tina Fey