Juramentado

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Filipin tarihinde Juramentado, işgalci ve istilacı polis ve askerlere saldıran ve öldüren, kendisinin de öldürülmesini bekleyen, cihadın bir biçimi olarak üstlenilen şehitlik, bir intihar saldırısı biçimi olarak kabul edilen saldırıları yapan erkek Moro kılıç ustası (Sulu'nun Tausug kabilesinden) anlamına gelir.[1][2][3][4][5] Hem Müslümanlara hem de gayrimüslimlere karşı rastgele şiddet eylemleri gerçekleştiren bir amoktan farklı olarak, bir juramentado, kendini adamış, önceden planlanmış ve bazen son derece yetenekli bir katildi. Yalnızca keskin silahlarla donanmış pervasız saldırılar gerçekleştirmek için bağlanma, tıraş olma ve dua etme ritüelleriyle kendini hazırlardı.

Nesiller boyunca savaşçı Moro kabileleri İspanya'nın Mindanao ve Sulu Takımadaları çevresindeki bölgeleri tamamen kontrol etmesini başarıyla engellemiş, kötü şöhretli deniz akıncıları, usta deniz taktikçileri ve savaşta (özellikle yakın dövüşte) sıklıkla olağanüstü kişisel cesaret sergileyen vahşi savaşçılar olarak haklı bir ün kazanmışlardı. Moro kuvvetleri, rakiplerinin ateş gücü ya da zırhıyla asla boy ölçüşemezken, bu tür çeteler zekâ, cüret ve hareket kabiliyetlerini kullanarak güçlü bir şekilde savunulan hedeflere baskınlar düzenleyip daha savunmasız olanları hızla mağlup ediyorlardı. Aşırı asimetrik savaş taktiklerinden biri Moro juramentado idi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Luga, Alan R. (2002). Muslim Insurgency in Mindanao, Philippines (Master's tez) (İngilizce). United States Army Command and General Staff College. s. 10. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Turbiville, Graham H., Jr.url=http://fmso.leavenworth.army.mil/documents/sword.htm. "Bearers of the Sword Radical Islam, Philippines Insurgency, and Regional Stability". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  3. ^ McKenna, Thomas M. (1994). "The Defiant Periphery: Routes of Iranun Resistance in the Philippines". Social Analysis: The International Journal of Social and Cultural Practice (İngilizce). 35 (35): 11-27. 
  4. ^ "Philippines". dogbrothers.com (İngilizce). 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Russel, Florence Kimball (1907). A Woman's Journey Through the Philippines: On a Cable Ship That Linked Together the Strange Lands Seen En Route (İngilizce). Boston: L. C. Page & Company. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Diğer Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]