John Michael G. Adams

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Michael G. Adams

John Michael Geoffrey Manningham "Tom" Adams ya da daha yaygın kullanımı ile Tom Adams (d. 24 Eylül 1931 - ö. 11 Mart 1985), Barbadoslu siyasetçi. Adams, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Barbados'ta 1976-1985 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Barbados İşçi Partisi'nin (BLP) kurucusu ve 1954'ten 1958'e kadar Birleşik Krallık kolonisi ülkesinin ilk başbakanı olan Grantley Herbert Adams'ın oğlu olan Adams, ilk ve orta öğreniminin ardından hukuk eğitimi aldı. Babasının ölümünden sonra 1971'de BLP'nin genel başkanı oldu ve aynı yıl meclis seçimlerinde aldığı oy kaybından sonra partiyi yeniden inşa etmeye başladı.

1976 parlamento seçimlerinde BLP, 24 sandalyenin 17'sini alarak en güçlü parti oldu. 7 Eylül 1976 tarihinde, Errol Walton Barrow'un halefi olarak bizzat başbakan oldu . Aynı zamanda Maliye ve Planlama Bakanı görevini de devraldı. Ekonomik kemer sıkma programı başarılı oldu, böylece BLP 1981 seçimlerini de kazandı.

Ilımlı bir politikacı olarak eğitim ve sosyal hizmetleri genişletmeye, yeni yollar inşa etmeye ve sanayi geliştirmeye odaklandı. O, 1979'da Grenada başbakanı Maurice Bishop ve onun Yeni Mücevher Hareketi'nin (NJM) göreve başlamasından sonra Grenada'daki radikalleşmeyle ilgili endişelerini dile getiren Karayip Topluluğu (CARICOM) içindeki politikacılardan biriydi. Ekim 1983'te ABD ve Jamaika'ya bölgedeki güvenliğin korunmasına yardım talebiyle muhalefetin onayını aldı. Sonuç olarak, aynı zamanda ABD'nin Grenada işgalinin destekçilerinden biriydi. 25 Ekim 1983, Bishop'un radikal muhalifler tarafından öldürülmesinden sadece birkaç gün sonra, ABD birlikleri ve diğer Karayip ülkelerinden birkaç yüz askerle birlikte Grenada'ya çıktı.

Adams'ın, görev süresi devam ederken hayatını kaybetmesinin ardından, Harold Bernard St. John, 11 Mart 1985 tarihinde halefi olarak başbakanlık makamına geldi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]