John Frederick Dewey

Vikipedi, özgür ansiklopedi

John Frederick Dewey FRS (d. 22 Mayıs 1937), Britanyalı jeolog. 1960'larda ve 1970'lerde üstlenilen ilk çalışmaların üzerine inşa edilen, İngiliz yapısal jeolog ve levha tektoniği teorisinin güçlü bir savunucusudur. Yaygın olarak dağ sıralarının gelişimi ve evrimi konusunda bir otorite olarak kabul edilmektedir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dewey, Bancroft's School'da ve Queen Mary ve Imperial College'da, jeoloji alanında lisans ve doktora derecesi aldığı Londra Üniversitesi'nde eğitim gördü. Manchester Üniversitesi'nde (1960–64), Cambridge Üniversitesi'nde (1964–1970) ve Newfoundland Memorial Üniversitesi'nde (1971) öğretim görevlisi olarak geçen bir sürenin ardından Dewey, Albany'deki New York Eyalet Üniversitesi'ne Jeoloji Profesörü olarak atandı. Bu dönemde, Newfoundland'daki Appalachians'ın yanı sıra İskoç ve İrlanda Caledonides'inin tarihine odaklanan bir dizi klasik makale yazdı. Daha sonraki yıllarda araştırmaları, Himalaya Sıradağları'nın gelişimi ve orojenik tarihini tanımlamak için bir model üretmeye odaklanmıştır.

Kendisinden önceki birkaç Durham jeologunda olduğu gibi -özellikle Lawrence Wager- Dewey, 1986 yılında Oxford Üniversitesi'nde Jeoloji Profesörü (ve Üniversite Koleji Üyesi) olarak atandı, 2000'deki istifasına kadar bu pozisyonda kaldı. Amerika'ya döndüğünden beri Davis'teki California Üniversitesi'nde Jeoloji Profesörü olarak görev yapmasına rağmen Oxford Üniversitesi Koleji'nde Kıdemli Araştırma Görevlisi olarak görevini korumaktadır. John Dewey, 1985 yılında Royal Society of London (FRS) üyeliğine seçildi ve özellikle 1999'da Londra Jeoloji Topluluğu'ndan Wollaston Madalyası (topluluktaki en yüksek madalya) ve 1992'de Amerika Jeoloji Topluluğu'ndan Penrose madalyası olmak üzere sayısız madalya ve ödül aldı. Dewey, 1997 yılında Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir. İrlanda Kraliyet Akademisi'nin bir üyesidir ve Avustralya Bilim Akademisi'nin (2011) Sorumlu Üyesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Davis'teki California Üniversitesi'nin sitesindeki Dewey'nin sayfası 16 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.