John Collier (ressam)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Collier
İlk karısı Marian (kızlık soyadı Huxley) tarafından çizilmiş John Collier portresi, 1882
Genel bilgiler
Doğum adıJohn Maler Collier
Doğum27 Ocak 1850
Paddington, Middlesex, İngiltere
Ölüm11 Nisan 1934 (84 yaşında)
North Evi, Eton Bulvarı, Londra
Uyrukİngiliz
AlanıRessam
Sanat eğitimiSlade School of Fine Art
Katıldığı akımlarÖn Raffaeloculuk akımı; Oryantalist
Robert Browning'in klasik intikam şiirinden Laboratuvar (1895)

John Maler Collier (27 Ocak 1850 - 11 Nisan 1934) İngiliz ressam ve yazardı.[1] Ön Raffaeloculuk akımı tarzında resimler yaptı ve neslinin en önde gelen portre ressamlarından biriydi. Her iki evliliği de Thomas Henry Huxley'in kızlarıyla oldu. 1875'ten itibaren Paris'te Jean-Paul Laurens ile Münih Akademisi'nde resim eğitimi aldı.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Collier yetenekli ve başarılı bir aileden geliyordu. Büyükbabası John Collier, parlamento üyesi olan bir Quaker tüccarıydı. Babası Robert (bir milletvekili, Başsavcı ve uzun yıllar Danışma Meclisi'nde tam zamanlı bir yargıç olan) ilk Lord Monkswell'i yarattı. Ayrıca İngiliz Sanatçılar Kraliyet Cemiyeti'nin bir üyesiydi. John Collier'in ağabeyi, ikinci Lord Monkswell, Savaştan Sorumlu Devlet Müsteşarı ve Londra İl Meclisi Başkanıydı.

Collier'in ilk karısı Marian Huxley, 1883

Zaman içinde Collier, 1883'ten 1885'e kadar Kraliyet Cemiyeti Başkanı ve Özel Meclis Üyesi olan Thomas Henry Huxley'nin ailesinin ayrılmaz bir parçası oldu. Collier, Huxley'in iki kızıyla evlendi ve yazar olan oğlu Leonard Huxley ile "yakın dostluk şartlarında" idi. Collier'in 1879'daki ilk karısı Marian (Mady) Huxley'di. Marian, kocası gibi Slade'de eğitim görmüş ve Kraliyet Akademisi'nde ve başka yerlerde eserleri sergilenmiş bir ressamdı. Tek çocukları Joyce'un doğumundan sonra, doğum sonrası şiddetli depresyon geçirdi ve tedavi için Paris'e götürüldü, ancak zatürre oldu ve 1887'de öldü. Joyce bir portre minyatürcüsü oldu ve Kraliyet Minyatür Ressamları Derneği'nin bir üyesiydi.

1889'da Collier, Mady'nin küçük kız kardeşi Ethel Huxley ile evlendi.[2] Ölen Karısının Kız Kardeşinin Evlilik Yasası 1907'ye kadar İngiltere'de böyle bir evlilik mümkün değildi, bu nedenle tören Norveç'te gerçekleşti. İkinci eşinden bir kızı ve 1941-1951 yılları arasında İngiltere'nin Norveç Büyükelçisi olan Sör Laurence Collier adında bir oğlu oldu.

Modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Collier'in portre modellerinin yelpazesi genişti. Örneğin, 1893'te modelleri arasında Shrewsbury Piskoposu Lovelace Stamer; Sör John Lubbock; A N Hornby (Lancashire Eleven'ın Kaptanı); Edward Augustus Inglefield (Amiral ve Kuzey Kutbu kaşifi) vardı.

Leydi Godiva (1898), Herbert Sanat Galerisi ve Müzesi
Circe (1885), Homer's Odyssey'deki baştan çıkarıcı büyücü

1901'de Trinity Hanesi'nin Ustası olarak York Dükü'nün (daha sonra V. George) görevlendirildiği portresi ve Galler Prensi (daha sonra VIII. Edward) onun başlıca kraliyet portreleriydi. İkinci çalışması Durbar Hall, Jodhpur, Rajputana'da asıldı.

Başka modeller olarak 1897'de iki Lord Şansölyesi (1882'de Selborne Kontu ve Halsbury Kontu); Avam Kamarası Başkanı William Gully, (1897); üst düzey yasal figürler Lord Başyargıç Lord Alverstone (1912) ve Rolls Ustası Sör George Jessel (1881) vardı.[3]

Angela McInnes, Collier, 1914

Rudyard Kipling (1891); ressam Sör Lawrence Alma-Tadema (1884); oyuncular JL Toole (1887) ve Madge Kendal, Ellen Terry ve Herbert Beerbohm Tree (Windsor'un Şen Kadınları'nda) (1904); Balliol UstasıEdward Caird (1904), Wadham Muhafızı G.E. Thorley (1889) ve Eton Valisi (1897) gibi eğitim kurumlarının başkanları da Collier'in modelleriydi. Portreleri arasında Mareşal Horatio Lord Kitchener (1911) ve Mareşal Sör Frederick Haines (1891) gibi askerler varken; Nepal Mihracesi dahil iki Hint mihracesi (1910); ve Charles Darwin (1882), sanatçının kayınpederi Profesör Huxley (1891), William Kingdom Clifford, James Prescott Joule ve Sör Michael Foster (1907) gibi bilim insanları da vardı. Clark, ilk evliliğinden sonraki yarım yüzyıl boyunca toplam otuz iki adet Huxley aile portresi yapmıştır.[4]

John Collier'in Kardeşleri Kitabı'nın (sanatçının oğlunun elindeki orijinalinden 1962'de yapılmış) bir fotokopisine Heinz Arşivi ve Kütüphanesi, Ulusal Portre Galerisi'nden ulaşılabilir.[5] Bu kitap, kişilerin adı, tarih, tahsil edilen ücret ve söz konusu resmin önemli sergilerinin ayrıntıları dahil olmak üzere tüm portrelerinin kendi el yazısıyla yazılmış kaydıdır.[6]

Ölümünden sonra itibar[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinayetten sonra Clytemnestra, (1882)
Caesar Borgia ile bir kadeh şarap, (1893)

Collier, 1934'te öldü. Ulusal Biyografi Sözlüğü'ne girişi (1931-40 için cilt, 1949'da yayınlandı), ciddiyetinden dolayı çalışmalarını Frank Holl'unkiyle karşılaştırıyor. Bununla birlikte, bu sadece seçkin yaşlı adamların birçok portresi için geçerlidir. Genç erkek, kadın ve çocuk portreleri ve sıradan yaşam sahnelerini kapsayan sözde "sorunlu resimleri" genellikle çok parlak ve tazedir.

1920'ye kadar Britanya'daki Portre Ressamları Sözlüğü (1997), portrelerini "yeni bir ışık ve renk kullanımıyla ressamca işler" olarak tanımlar.

Kamu koleksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

John Collier'in resimlerinden on altısı şimdi Londra'daki Ulusal Portre Galerisi'nin koleksiyonlarındayken, iki tanesi de Tate Galerisi'nde sergilenmekte. Ulusal Portre Galerisi resimlerinden dördü Aralık 1997'de sergilendi: John Burns, Sör William Huggins, Thomas Huxley (sanatçının kayınpederi) ve Charles Darwin (son ikisinin kopyaları da Londra'daki Athenaeum Club'daki merdivenin tepesinde belirgin bir şekilde sergileniyor).

Floransa'daki Uffizi'de, muhtemelen ünlü sanatçı otoportre koleksiyonunun bir parçası olarak görevlendirilen bir 1907 otoportresi korunmuştur.

Halka açık evlerde ve kurumlarda başka resimler de görülebilir: katilin büyük ve çarpıcı bir tablosu olan Clytemnestra, Londra şehrinin Guildhall Galerisi'ndedir. İdam Cezası, sanatçının dul eşi tarafından Wolverhampton Sanat Galerisi'ne verildi. Onslow Kontu'nun portresi (1903), Clandon Park, Surrey'de (Ulusal Güven) dir. İlk baronet olan Sör Charles Tertius Mander'ın tam boy portresi, Gloucestershire'daki Owlpen Malikanesi'nde, Wightwick Malikanesi'ndeki National Trust'ın koleksiyonunda başka bir versiyonuyla bulunurken, Leydi Godiva ise Herbert Sanat Galerisi ve Müzesi'nde bulunuyor. "Sezar Borgia ile bir kadeh şarap" 1893, Ipswich Belediye Binası'nın avlusunda asılı görülebilir.

Ulusal Portre Galerisi Heinz Arşivi ve Kütüphanesi'ndeki John Collier kutusunda çeşitli koleksiyonlardan birçok kişinin reprodüksiyonlarına danışılabilir ve W.H. Pollock (1914) tarafından Saygıdeğer John Collier Sanatı'nda iyi bir seçki yayınlanır. Çalışmaları 1978'de Sanat Konseyi tarafından düzenlenen Büyük Viktorya Dönemi Resimleri sergisinde de yer aldı (katalog, s27).

Etik ve din üzerine görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tannhäuser, Venusberg'de, (1901)
Lilith, (1887) şimdi Merseyside, Southport'taki Atkinson Sanat Galerisi'nde tutuluyor.

Collier'in din ve etik konusundaki görüşleri, her ikisi de bu konuda Romanes dersleri vermiş olan Thomas ve Julian Huxley'in görüşleriyle karşılaştırılmaları açısından ilginçtir. Collier (1926) açıklıyor:

"[Sanatçının Dini kitabı] çoğunlukla dinden ayrı olarak ahlakla ilgili... Etiğin dinin yerini alacağı bir zamanı sabırsızlıkla bekliyorum... Benim dinim gerçekten olumsuz. [Dinin faydaları], çekişmeye daha az elverişli olan ve muhakeme yetilerini daha az zorlayan başka yollarla elde edilebilir." 

Seküler ahlak üzerine:

"Benim standardım açıkçası yararcılık. Ahlak sezgisel olduğu sürece, yurttaşlarımıza karşı doğuştan gelen bir nezaket dürtüsüne indirgenebileceğini düşünüyorum."

O halde etik konusundaki görüşleri, TH Huxley'in bilinemezciliğine ve Julian Huxley'in hümanizmine çok yakındı.

Tanrı fikri üzerine:

"İnsanlar fazla abartmadan Tanrı inancının evrensel olduğunu iddia edebilirler. Çoğu zaman en alçaltıcı türden olan batıl inancın da aynı derecede evrensel olduğunu eklemeyi ihmal ederler."

Ve

"Yarattıklarının en alçaltıcılarını bile sonsuz işkenceye mahkum eden her şeye gücü yeten bir Tanrı, en zalim insandan sonsuz derecede daha zalimdir." 

Ve Kilisede:

"Çoğu İngiliz için olduğu gibi, bana göre, Roma Katolikliğinin zaferi, uygarlık davası için tarifsiz bir felaket anlamına gelir."

Ve uyumsuzlar üzerinde:

"İncil'in gerçek sözlerine çok tehlikeli olan batıl bir inançları var".

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Browne, Janet 2002. Charles Darwin: the power of place. Cape, London p487–488
  2. ^ "Collier, Hon. John". Who's Who. Cilt 59. 1907. s. 362. 30 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2022. 
  3. ^ Here and elsewhere, the source is Collier's notebook, in the archives of the National Portrait Gallery, London.
  4. ^ Clark R.W. 1968. The Huxleys. p98
  5. ^ "John Collier". National Portrait Gallery. 5 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 
  6. ^ "In search of John Collier". The Painters Keys (İngilizce). 17 Mart 2009. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]