Jin-Song Savaşları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jin-Song Savaşları
556×537
Kin hanedanı (mavi) ve Song hanedanı (turuncu)
Tarih1125-1234
Bölge
Çin
Sonuç Song zaferi
Taraflar

Kin Hanedanı

Batı Şia Hanedanı

Song Hanedanı

Moğol İmparatorluğu

Jin-Song Savaşları, Curçen liderliğindeki Kin hanedanı (1115-1234) ile Han liderliğindeki Song hanedanı (960-1279) arasındaki bir dizi çatışmaydı. 1115'te Curçen kabileleri, efendileri Hıtay liderliğindeki Liao hanedanına (916-1125) karşı isyan ettiler ve Kin hanedanını kurdular. Ortak düşmanları Liao hanedanına karşı Song'la ittifak kuran Kin, 938'den beri Liao'nun kontrolü altına giren On Altı Eyaleti Song'a bırakma sözü verdi. Song kabul etti ancak Jin'in Liao'yu hızlı bir şekilde yenilgiye uğratması Song'un askeri başarısızlıklarıyla birleştiğinde, Jin bölgeyi terk etme konusunda isteksizdir. Her iki tarafı da kızdıran bir dizi müzakerenin ardından Jurchenler, 1125'te Song'a saldırdı ve bir orduyu Taiyuan'a, diğerini Song'un başkenti Bianjing'e gönderdi.

Bu istila haberine şaşıran Song generali Tong Guan, kuşatılan ve daha sonra yakalanan Taiyuan'dan çekildi. İkinci Jin ordusu başkente yaklaşırken Song imparatoru Huizong tahttan çekildi ve güneye kaçtı. En büyük oğlu Qinzong tahta çıktı. Jin hanedanı 1126'da Kaifeng'i kuşattı, ancak Qinzong büyük bir yıllık tazminatı kabul ederek başkentten çekilmelerini müzakere etti. Qinzong anlaşmadan döndü ve Song güçlerinin başkenti güçlendirmek yerine vilayetleri savunmalarını emretti. Kin savaşı yeniden başlattı ve 1127'de Kaifeng'i yeniden kuşattı. Jingkang Olayı olarak bilinen bir olayda Qinzong'u, imparatorluk ailesinin birçok üyesini ve Song imparatorluk sarayının üst düzey yetkilileri ele geçirildi. Bu, kuzey ve güney Çin'i Jin ve Song arasında ayırdı. Song imparatorluk ailesinin kalıntıları güney Çin'e çekildi ve birkaç geçici başkentte kısa süre kaldıktan sonra sonunda Lin'an'a taşındı. Geri çekilme, hanedanı Kuzey Song ve Güney Song olmak üzere iki ayrı döneme ayırdı.

Curçenler 1130'larda güney Çin'i fethetmeye çalıştı ancak kuzeyde Song yanlısı bir isyan ve Yue Fei ve Han Shizhong da dahil olmak üzere Song generallerinin karşı saldırısı nedeniyle çıkmaza girdiler. Song generalleri bazı bölgeleri geri aldılar ancak savaşın barışçıl çözümünü destekleyen Güney Song imparatoru Gaozong'un emriyle geri çekildiler. Shaoxing Antlaşması (1142), Huai Nehri boyunca iki imparatorluğun sınırlarını belirledi, ancak iki hanedan arasındaki çatışmalar 1234'te Kin'in düşüşüne kadar devam etti. 4. Jin imparatoru Wanyan Liang tarafından Song'a karşı başlatılan bir savaş, başarısız oldu. Caishi Muharebesini (1161) kaybetti ve daha sonra kendi hoşnutsuz subayları tarafından suikasta kurban gitti. Song intikamcılığının (1206-1208) motive ettiği Jin bölgesinin işgali de başarısız oldu. On yıl sonra Kin, işgalci Moğollara kaptırdıkları toprakları değiştirmek için 1217'de Song'a karşı başarısız bir askeri kampanya başlattı. Song, 1233'te Moğollarla ittifak kurdu ve ertesi yıl Kin imparatorunun son sığınağı olan Caizhou'yu ortaklaşa ele geçirdi. Kin hanedanı o yıl çöktü. Kin'in yıkılışından sonra Song, Moğolların hedefi haline geldi ve 1279'da çöktü.

Savaşlar Çin'de hızlı teknolojik, kültürel ve demografik değişimlerin yaşandığı bir dönemi başlattı. Song ve Jin arasındaki savaşlar, çeşitli barut silahlarının ortaya çıkmasına neden oldu. 1132'deki De'an kuşatması, ateşli silahların ilk atası olan ateş mızrağının kaydedilen ilk kullanımıydı. Ayrıca yangın çıkarıcı huopao veya patlayan tiehuopao, yangın çıkarıcı oklar ve diğer ilgili silahlara ilişkin raporlar da vardı. Kuzey Çin'de Jurchens, ağırlıklı olarak Song'un eski tebaasının yaşadığı bir imparatorluğun yönetici azınlığıydı. Jurchen göçmenleri fethedilen bölgelere yerleştiler ve yerel kültürle asimile oldular. Bir fetih hanedanı olan Jin, meşruiyetini Konfüçyüsçü felsefeye dayandırarak, önceki Çin hanedanlarını örnek alan merkezi bir imparatorluk bürokrasisi kurdu. Kuzeyden gelen Song mültecileri güney Çin'e yerleşti. Kuzey, Çin'in kültür merkeziydi ve Jin tarafından fethi, Song hanedanının bölgesel itibarını azalttı. Ancak Güney Şarkısı hızla ekonomik refaha geri döndü ve onlarca yıl süren savaşlara rağmen Jin ile ticaret kazançlıydı. Güney Song'un başkenti Lin'an, ticaret açısından büyük bir şehre dönüştü.