Jim Kurose

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurose ve eşi Julie Ulusal Bilim Kurulu Mayıs 2017 Ödül Töreninde

Jim Kurose (d. 1956) Massachusetts Amherst Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nde seçkin bir profesördür.

Greenwich, Connecticut, ABD'de doğdu. Lisans derecesini Wesleyan Üniversitesi'nden (fizik) aldı ve 1984'te Columbia Üniversitesi'nden (bilgisayar bilimi) doktora derecesini aldı. Kurose'nin ana öğretim alanı bilgisayar ağlarıdır. Tanınmış ders kitabı Computer Networking: A Top-Down Approach'ın yazarlarından biridir.

2020 yılında, multimedya iletişimi için ağ protokollerinin tasarımına ve analizine katkılarından dolayı Ulusal Mühendislik Akademisi üyeliğine seçildi.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurose, 1984 yılında doktorasını tamamladıktan sonra Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri öğretim üyesi oldu. Kurose, Paris Üniversitesi, Institut Eurecom, INRIA, Technicolor ve IBM Research'te Misafir Bilim İnsanıydı. 2007 yılından bu yana Institute IMDEA Networks Bilimsel Konseyi üyesi ve Bilgisayar Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.

Ocak 2015'ten bu yana Dr. Kurose, Massachusetts Üniversitesi'nden izinlidir ve Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF) Bilgisayar ve Bilişim Bilimi ve Mühendisliği (CISE) için Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.[1] Yıllık 900 milyon doları aşan bir bütçeyle CISE Müdürlüğü'ne liderlik etmektedir. Dr. Kurose aynı zamanda Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi Teknoloji Komitesi'nin Ağ Oluşturma ve Bilgi Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Alt Komitesi'nin eş başkanı olarak görev yapmakta ve Federal kurumlar arasında ağ oluşturma ve bilgi teknolojisi araştırma ve geliştirme çabalarının koordinasyonunu kolaylaştırmaktadır.[2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Kurose aşağıdaki ödülleri almıştır:

  • 2001 yılında IEEE Taylor Booth Ödülü
  • IEEE Communications Society INFOCOM 2013 Başarı Ödülü
  • ACM Sigcomm Özel İlgi Grubu (SIG) 2016 Ömür boyu başarı ödülü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "National Science Foundation selects University of Massachusetts Professor James F. Kurose to head Computer & Information Science & Engineering Directorate". National Science Foundation. 25 Eylül 2014. 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  2. ^ "Dr. Jim Kurose's Bio". National Science Foundation. 14 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018.