Japon Turancılığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Japon Turancılığı Japoncada 日本のツラニズム Nihon no tsuranizumu Turancılık görüşünün bir alt etnik kısmını temsil eder Macar Turancılığı, Fin Turancılığı, Türk Turancılığı, vb. Çoğunlukla İmparatorluk Japonya'sı tarafından Uzakdoğu Asya'daki yayılmacı politikalarının bir kılıfı olarak kullanılmış bir görüştür. 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl tarihlerinde ortaya çıkan ve yükselen Turancılığın etkisiyle birlikte Japonya, batıda Turancılıktan etkilenebilecek Türkiye, Macaristan gibi ülkelerle ilişki kurmak ve Kore'de ve Tunguz-Mançu topraklarındaki işgallere bir zemin hazırlamak için bu terimi kullanmıştır.

Günümüzde Japon Turancılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Günümüzde 右翼団体 Uyoku dantai ve Nasyonal Sosyalist Japon İşçi Partisi ile Milliyetçi Japonya Partisi gibi benzeri aşırı sağ partiler tarafından dile getirilmiş mesela Nasyonal Sosyalist Japon İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Yamada Kazunari, Japonya'nın Türkiye, Finlandiya gibi Japonya'nın Batı'daki ortak tarihe sahip olduğumuz ülkelerde iş birliği yapmalıdır demişti.[1][2] Kaynak hatası: <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik (Bkz: Kaynak gösterme) [3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "National Socialist Japanese Workers' Party". 17 Mart 2024 – Wikipedia vasıtasıyla. 
  2. ^ "Uyoku dantai". 4 Mayıs 2024 – Wikipedia vasıtasıyla. 
  3. ^ "Japon Turancılığı". kaynakca.hacettepe.edu.tr. 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024.