Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı, 18 Kasım 2003 tarihinde J. Yarbay Kadir Tahir, J. Astsubay Hakan Yakışan ve birkaç subay ve astsubay tarafından Nevşehir il merkezinde, Jandarma Eğitim Komutanlığı'na bağlı olarak kurulmuştur.

Jandarma Teşkilatının ihtiyacı olan At ve Görev Köpeklerinin 81 ilde kullanılmak üzere branşında uzman personel tarafından eğitilmektedir.

Eğitilen Atlar Kapadokya bölgesi ve yaz mevsimlerinde nüfusun yoğunluk gösterdiği sahil illerinde görevlendirilmektedir.

Köpekler ise eğitildikleri branşlar çerçevesinde ihtiyaç olan illere belirli planlar dahilinde gönderilmektedir. Birçok branşta eğitilen Köpekler suç ve suçluların takip ve yakalanmasında Jandarma Genel Komutanlığına çok katkı sağlamıştır. Yavruluk eğitiminden branş eğitimine kadar titizlikle eğitilen Köpekler her yönüyle özel eğitimlere tabi tutulurlar ve branşlarında profesyonel olana kadar eğitilirler. Ardından şehirlerin ihtiyaç duyduğu branşlara göre Köpekler şehirlerin İl Jandarma Komutanlıklarına gönderilirler. Belli periyotlarda JAKEM Komutanlığı tarafından görev yerlerinde denetlemeye tabi tutulurlar.

JAKEM Komutanlığı konusu ile ilgili olarak üniversiteler, kurum ve kuruluşlarla yardımlaşarak deprem, yangın, sel, kaybolma ve çığ gibi olaylara müdahale etmektedir.