James Grant (seyrüseferci)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

James Grant (1772 - 11 Kasım 1833), 19. yüzyılın başlarında İskoç doğumlu bir İngiliz Kraliyet Donanması subayı ve navigatörü idi. 1800-1801'de Avustralya'da görev yaptı.

Grant, 6 Eylül 1772'de Forres, Morayshire, İskoçya'da vaftiz edildi. Dr. William Chalmers yönetiminde King's College, Aberdeen'de eğitim gördü. Kraliyet Donanması'na Ağustos 1793'te kaptan hizmetkârı olarak girdi ve Mayıs 1794'te subay olarak atandı. Teğmenliğe terfi etmek için kurulu geçti ve 1800 yılında terfi etti.

11 Kasım 1833'te Fransa'nın Saint-Servan kentinde öldü.

Phillip Adası ve Churchill Adası'na çıkan ilk Avrupalıydı. Phillip Adası'nın güneybatı noktası onun adını almıştır. Churchill Adası'nda bir bahçe kurdu.

Grant'in erken kariyeri, Aubrey-Maturin serisinin bir parçası olan Patrick O'Brian'ın Desolation Island romanında James Grant adlı bir karakterin temelini oluşturuyor. Gerçek hayatta ve kurguda Grant, genç yaşta New South Wales'e (bir teğmen o dönemin Kraliyet Donanması'nda bir kaptan olabilir) yelken açarak ve yolculuk hakkında bir kitap yazarak çok şey başardı. Gerçek hayatta Komutanlığa terfi etti; kurguda 1811'de hala teğmendir, ancak kaptan olmak istemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]