Jaffa'daki Arap - İbrani Tiyatrosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tiyatro binası
Tiyatroya giriş
Tiyatronun iç kısmı

Arap-İbrani Tiyatrosu, Yafa’da bulunan Eski Saraya Evi’ndeki çok dilli tiyatrodur. Bağımsızca ve beraber, iki dilde (İbranice ve Arapça) çalışan iki farklı tiyatro şirketinin tek sahnesidir. İbranice şirketin adı “Teateon Mekomi” (Yerel Tiyatro) olup 1990 yılında Yigal Ezrati ve Gabi Eldor tarafından kurulmuştur. Arap şirketin adı ise, “Al-Saraya” dır ve 1998 yılında kurulmuştur. Tiyatro, kısmi olarak Kültür Bakanlığı ve Tel Aviv Belediyesi tarafından finanse edilmektedir. Tiyatronun üç sanat direktörü vardır: Mohammad Bakri, Yigal Ezrati, and Gabi Eldor.

Bir sahne, iki şirket[değiştir | kaynağı değiştir]

Yafa’daki Arap-İbrani Tiyatrosu 1998 yılında kuruldu.[1] Tiyatronun kurulmasındaki amaç, iki farklı ve savaşla iç içe iki kültürü, aynı çatı altında bir araya, tiyatroyla getirmekti. Bina, Tel Aviv belediyesi tarafından iki şirkete verildi. Yaşlı olması ve tiyatro haline gelmesi amacıyla, binada birçok restorasyon ve yapı çalışması yapıldı. Her iki şirket İbranice ve Arapça oyunları beraber ya da ayrı ayrı sahneye koymaktadır. Tiyatro her iki tarafın etnik farklılıklarını aynı sahnede, sanatsal bir şekilde ortaya koymak için fırsatlar sunmaktadır. Zaman zaman, iki şirket bir araya gelerek bazı konuları tartışır fakat her iki şirket te kendi kendine yönetilmektedir.

Tiyatro, parasal zorluklara rağmen, etnisiteleri ve toplumları bir araya getirmesinin anlamı ve öneminden dolayı, Tel Aviv belediyesi ve Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir.

Prodüksüyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yafa'nın Yetimleri (The Orphans of Jaffa), Yigal Ezrati yapımı
  • Bu Gece Yine Dans Ediyoruz (Tonight We Dance Again), Yigal Ezrati ve Gabi Eldor yapımı
  • Siyası Cinayet (Political Murder), Yigal Ezrati yapımı
  • Uzlaşma ve Doğruluk Komitesi (The Reconciliation and Truth Committee), Yigal Ezrati yapımı
  • Çifte Yalnızlık (Double Lonliness), Teatron Mekomi ve Al-Saraya Tiyatrosu ortak yapımıdır, İbranice – Arap şiir, Profesör Shim'on Levi tarafından yönetildi
  • Akh Akh Boom Trakh, Norman Issa yapımı

Karşıtların birliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Tiyatro birçok yönü tarafından kendisiyle çelişkileriyle bilinir. Arap ve Yahudi kimlikleri, genç ve yaşlı oyuncuları, modern ve geleneksel tiyatroları birleştirmesi buna birkaç örnektir. Tiyatro birçok gösteri ve organizasyona ev sahipliği yapmıştır, bunların içinde, Uluslararası Şiir Festivali Sha’ar vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019.