Jacques Cathelineau

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jacques Cathelineau
Doğum5 Ocak 1759 Le Pin-en-Mauges, Fransa Krallığı
Ölüm14 Temmuz 1793 (34 yaşında) Saint-Florent-le-Vieil, Fransa Birinci Cumhuriyeti
RütbesiBaşkomutan
KomutasıKatolik ve Kraliyet ordusu
Çatışma/savaşlarıVendée Savaşı

Thouars Savaşı İlk Fontenay-le-Comte Savaşı Saumur Muharebesi

Nantes Savaşı

Jacques Cathelineau (5 Ocak 1759 - 14 Temmuz 1793), Devrim sırasında Vendée isyanı lideriydi. Takipçileri arasında "Anjou'nun Azizi" olarak biliniyordu.

Anjou'da tanınmış bir seyyar satıcıydı. Fransa Krallığı kaldırılıp yerine Fransa Birinci Cumhuriyeti kurulduğunda, devrimciler Vendée sivillerine baskı yaptılar. Cathelineau, monarşiye ve Kilise'ye sadık bir köylü ordusu topladı ve devrimcilere karşı bir ayaklanma düzenledi, birkaç köy ve kaleyi ele geçirdi ve onu daha fazla gönüllünün takip etmesini sağladı.

Vendée'deki isyancılar büyüyüp güçlendikçe, Cathelineau diğer karşı-devrimci liderlerle güçlerini birleştirdi ve Katolik ve Kraliyet Ordusu'nun generalissimo'su (Başkomutan) oldu. Birliklerine, ön hatlarda yanlarında savaşarak ilham verdi. 1793 yazında, o ve adamları Nantes şehrini kuşatırken, Cathelineau bir keskin nişancı tarafından vuruldu ve kısa süre sonra öldü. Onun liderliği olmadan kraliyetçiler yenildi ve kısa süre sonra farklı gruplara ayrıldılar.

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Jacques Cathelineau'nun gravürü

Le Pin-en-Mauges'de seyyar satıcı olarak seyahat ettiği ve kaçak mal satıcısı olduğu iddia edilen bir bölge olan Anjou'da tanındı. Dindar bir Katolik'ti ve Kilise'nin Fransız toplumundaki geleneksel rolünü destekledi. Büyük fiziksel gücü, karizması ve dindarlığı, Vendée'deki arkadaşları arasında ona saygı duymasını sağladı.

Devrimin ilk yıllarında Cathelineau Bir köylü ordusu topladı ve Birinci Fransız Cumhuriyeti hükümetine karşı savaş yürüttü.

İsyan[değiştir | kaynağı değiştir]

Vendée halkı Cathelineau'dan ayaklanmaya önderlik etmesini istiyor, Jules Gabriel Hubert-Sauzeau, 1900

10 Mart 1793'te Saint-Florent-le-Vieil bölgesinden gençler Ulusal Konvansiyona karşı isyan etti ve yerel silahlı kuvvete saldırıp onları dağıttı. Bu olayları öğrendikten sonra, Cathelineau kulübesinden ayrıldı, komşularını topladı ve onları Terör Saltanatı'nı bitirmenin tek yolunun açıkça silah almak ve Cumhuriyetçilere saldırmak olduğuna ikna etti. Cumhuriyetçilerle yüzleşmek için köyündeki tüm güçlü adamları toplama girişiminde bulundu.

14 Mart silah altında 3.000 adamı vardı Cholet kasabasını ele geçirmek için Jean-Nicolas Stofflet ile beraber Cholet üzerine yürüdü ve kasabayı ele geçirdi. Daha sonra diğer isyan liderleri: Charles de Bonchamps ve Louis d'Elbée ile güçlerini birleştirdiler. Kraliyetçiler Vihiers ve Chalonnes'ı ele geçirirken Cathelineau, köylüler üzerinde büyük bir etkiye sahip olmaya devam etti. İsyancılar Paskalya'yı kutlamak için eve dönünce ayaklanma yarıda kesildi.

9 Nisan'da grupları tekrar silah altındaydı, ancak Chemillé'yi boşaltmak ve Tiffauges'e geri dönmek zorunda kaldı. 3000 erkekle birlikte Stofflet'e katıldı ve Cholet, Vihiers ve Chalonnes'i aldı. 23 Nisan'da Beaupréau'yu ele geçirdi ve 5 Mayıs'ta Thouars Savaşı'nı kazandı. 14 Mayıs'ta La Châtaigneraie'ye geri itilen Vendéeliler, 16 Mayıs'ta General Alexis Chalbos tarafından Fontenay-le- Comte'de yenildi. Cathelineau, 9 Haziran 1793'te Montreuil-Bellay ve Saumur'da Cumhuriyetçileri yendi.

Saumur Muharebesi ve kentin ele geçirilmesinden sonra, isyan o kadar büyük bir önem kazanmıştı ki, Kraliyetçi liderler kendilerine bir başkomutan seçmeye karar verdiler. Askerler tarafından sevilen Cathelineau, 12 Haziran 1793'te toplanan başkanlar ve Vendée halkı tarafından Katolik ve Kraliyet Ordusunun Başkomutanı seçildi.

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Cathelineau ailesinin arması

Angers'ı geçtikten sonra Haziran 1793 de Katolik ve Kraliyet Ordusu Nantes'i kuşattı. Cathelineau, 40.000 erkeğin başında Nantes kentine önce saldırdı. Charette ona Retz ve Bas- Poitou'dan 10.000 isyancı ile yardım etti. Cathelineau, General Jean-Baptiste Canclaux'un direnişine rağmen şehre girmiş ve Rennes'in kapısına saldırmıştır. Viarme Meydanı'na girerken, pencereden bir keskin nişancı atışı ile ölümcül bir şekilde yaralandı. Liderleri etkisiz hale getirildiğinde, Vendée ordusu yenildi ve kısa süre sonra gruplara ayrıldı. Cathelineau 14 Temmuz 1793'te yaralarından dolayı öldü.Cesedi Saint-Florent'teki Cathelineau Şapeli'nde yatıyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Base Mérimée PA49000081, Ministère français de la Culture. (Fransızca).