Jacob collier

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jacob Moriarty
Doğum2 ağustos 1994 (29 yaş) Londra - İngiltere
TarzlarJazz, Ritim ve Bluez
ÇalgılarPiyano, klavye , bas gitar , elektrik gitar, perküsyon, davul , mandolin,
Etkin yıllar2011- Günümüz
İngiliz müzisyen
Jacob Collier

Jacob Collier (2 Ağustos 1994 doğumlu), İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve çok enstrümanlı müzisyendir. Müziği, cazın yanı sıra birçok farklı müzik türünden öğeleri içermekte olup genellikle reharmonizasyon ve yakın uyum kullanımıyla dikkat çeker. Ayrıca, genellikle seyirciyi çok sesli harmoniler veya perküsyonlar söylemeye yönlendirdiği enerjik canlı performanslarıyla tanınır. [1]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Collier, 2013 yılında Stevie Wonder'ın "Don't You Worry 'bout a Thing" gibi popüler şarkıların bölünmüş ekranlı video coverlarıyla YouTube'da viral hale geldi. 2014 yılında Quincy Jones'un yönetim şirketiyle anlaştı ve MIT Media Lab'da Ben Bloomberg tarafından tasarlanan ve inşa edilen tek kişilik sesli-görsel canlı performans aracı üzerinde çalışmaya başladı.[2]

2016 yılında Collier, Finchley, Kuzey Londra'daki aile evinin küçük arka odasında kendisi tarafından kaydedilen, düzenlenen, çalınan ve üretilen ilk albümü In My Room'u piyasaya sürdü. 2017 yılında, "Flintstones" ve "You and I" düzenlemeleriyle Grammy Ödülleri kazandı.

2018 yılında Collier, iki düzine sanatçı ve topluluk içeren, dört ciltlik 50 şarkılık Djesse adlı bir albüm üzerinde çalışmaya başladı. İlk cilt olan Metropole Orkest ile birlikte çalıştığı Djesse Vol. 1, Aralık 2018'de yayınlandı. İkinci cilt olan Djesse Vol. 2, daha çok akustik enstrümantasyon kullanırken, Temmuz 2019'da piyasaya sürüldü. 2020 yılında Collier, Djesse Vol. 1'deki "All Night Long (All Night)" ve Djesse Vol. 2'deki "Moon River" düzenlemeleriyle Grammy Ödülleri kazandı. 2021 yılında ise üçüncü cilt olan Djesse Vol. 3'teki "He Won't Hold You" ile bir Grammy Ödülü daha kazandı.

Collier, ilk dört albümü için her biriyle birlikte bir Grammy Ödülü alan ilk İngiliz sanatçıdır.[3]

Kariyerinin başında, Collier 2011 yılında ev yapımı, çok enstrümanlı içerikleri YouTube'a yüklemeye başladı. İlk olarak 1971 yapımı Willy Wonka and the Chocolate Factory filminin "Pure Imagination" şarkısının vokal düzenlemesini ve ardından 2013 yılında Stevie Wonder'ın "Don't You Worry 'bout a Thing" şarkısının çok enstrümanlı bir yorumunu yayınladı. Collier'ın videoları, düzenlemelerin her bir harmonisini söylediği, bölünmüş ekran ve çok parçalı kayıtları kullandığı şekilde dikkat çekiciydi. Bu videolar önemli bir izleyici kitlesi elde etti ve "Don't You Worry 'bout a Thing" coverı gibi bazı videoları milyonlarca kez izlendi. Quincy Jones, Collier'ın çalışmalarını fark etti ve Collier'ı Herbie Hancock ile tanışmak üzere Montreux Caz Festivali'ne davet etti.

Bu dönemde, MIT Media Lab'deki doktora öğrencisi Ben Bloomberg, canlı performanslar için müzik donanımı ve yazılımı oluşturma ve geliştirme konusunda Collier ile iletişime geçti. Birlikte "multimedya canlı deneyimi" adını verdikleri bir şey inşa ettiler.

2015 yılında Collier, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bir canlı gösteri başlattı. Bu gösteri, kendisinin çevresinde yer alan altı eşzamanlı döngü istasyonlu bir müzik enstrümanları dairesini içeriyordu. Gerçek zamanlı 3D yakalanan video döngülerinin bir ekrana yansıtıldığı senkronize bir gösteriydi. Louis Mustill ve William Young tarafından sağlanan video döngüleri gösterinin arkasındaki ekrana yansıtıldı. Gösterinin merkezinde ise Collier ve Bloomberg tarafından tasarlanan özel bir vokal "Harmonizer" enstrümanı bulunuyordu. Bu enstrüman, Collier'ın gerçek zamanlı olarak çok sesli harmonileri icra etmesine olanak sağlıyordu. Gösteri, Londra'daki Ronnie Scott's Jazz Club'da prömiyerini yaptı. Birkaç hafta sonra, Collier, 2015 Montreux Caz Festivali'nde Hancock ve Chick Corea'nın açılışını yaptı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

yıl Kategori şarkı /albüm durum
2017 en iyi aranjman,enstruman ve vokal "You and I", "flinstones" Kazandı
2020 en iyi aranjman, enstruman ve vokal "All night Long", "Moon River" Kazandı
2021 en iyi albüm, "Djesse Vol 3" Aday
2021 En iyi R&B performans "All I Need" Aday
2021 En iyi aranjman, Enstruman ve Vokal "He wont Hold You" Kazandı
2022 En iyi aranjman, enstruman ve Vokal "Christmas Song" Aday
2022 En iyi R&B Şarkı "Good Days" SZA düet Aday
2023 Yılın Albümü "Music of the spheres" ft Coldplay Aday