Annemi Öldürdüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(J'ai tué ma mère sayfasından yönlendirildi)
Annemi Öldürdüm
J'ai tué ma mère
YönetmenXavier Dolan
YapımcıXavier Dolan
Carole Mondello
Daniel Morin
SenaristXavier Dolan
Hikâye (eser)Xavier Dolan
AnlatıcıXavier Dolan
OyuncularXavier Dolan
Anne Dorval
François Arnaud
MüzikNicholas Savard-L'Herbier
CinsiSinema Filmi
TürüDram
Aşk
Aile
LGBT
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i18 Mayıs 2009
Süre96 Dakika
ÜlkeKanada
DilFransızca

Annemi Öldürdüm (FransızcaJ'ai tué ma mère), Xavier Dolan tarafından yazılan ve yönetilen 2009 yapımı bir biyografik film. Anne ve oğul arasındaki bağın karmaşık yapısını gözler önüne seren bir anlatıma sahiptir. Film 2009 Cannes Film Festivali'nde Directors' Fortnight bölümünde aldığı 3 ödülden sonra uluslararası basının dikkatini çekmiştir.[1][2] 2009 Cannes Film Festivali'ndeki gösteriminden sonra film tam sekiz dakika boyunca ayakta alkışlanmıştır.[3]

Film Québec'te 12 ve Fransa'da 60 sinemada gösterime girdi.[4][5]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Hubert Minel'in annesini nasıl sevdiğini ama oğlu olmaya katlanamadığını açıkladığı bir siyah-beyaz monolog ile başlar; ayrıca küçükken aralarının daha iyi olduğu öğrenilir.

Hubert 16 yaşında bir Quebec'lidir. Küçükken babası Richard'dan boşanan annesi Chantale ile birlikte Montreal'in kenar mahallesinde yaşamaktadır. Hubert zar zor babasını görmektedir ve bu anne ile oğlu arasına husumet yaratmaktadır. Bir sabah arabayla Hubert'i okula götürürken, Chantale'nin araba kullanırken makyaj yapması konusunda tartışma başlar, Chantale'nin arabayı durdurup Hubert'in okula yürümesini söylemesi ile tartışma sona erer. Okulda Hubert öğretmeni Bayan Cloutier'e annesinin öldüğünü söyler. Öğretmenin bunun bir yalan olduğunu öğrenmesinden sonra, bu yalanı "sen anneni öldürdün" olarak ifade eder. Bu, Hubert'e okul için yazdığı "Annemi öldürdüm" başlıklı makalede esin kaynağı olur.

Filmde daha sonra, Hubert'in arkadaşı Antonin'in, aslında erkek arkadaşı olduğu, ama Hubert'in annesine söylemediği öğrenilir. Chantele bunu bildiğini düşünen Antonin'in annesinden öğrenir. Chantele bir dereceye kadar onun eşcinselliğini kabul eder, ama oğlunun kendisine söylememiş olmasından dolayı incinir. Hubert kendi dairesinde yaşamak ister ve annesi bunun iyi bir fikir olduğunu söyleyince de mutlu olur. Ancak ertesi gün, annesi fikrini değiştirir ve daha çok genç olduğu için buna izin vermez. İlişkileri zedelenmeye devam eder ve Hubert erkek arkadaşıyla yaşamaya gider. Babası Richard oğlunu kendisine çağırır, ancak vardığında Richard ve Chantale orada Hubert'e kendisini Coaticook'ta bir yatılı okula göndermeye karar verdiklerini söylerler. Hubert, yalnızca Noel ve Paskalya'da babasını görürken onun bu kararı almasına derinden öfkelenir.

Katolik yatılı okulunda, Hubert Eric ile tanışır ve ilişkisi olur. Eric, Hubert'i diğer öğrencilerle birlikte bir gece kulübüne gitmeye çağırır, orada öpüşürler ve Hubert amfetamin alır. Metro ile evine gider, annesini uyandırır ve onunla duygusal bir konuşma yapar. Ertesi sabah, Hubert'i Antonin'in annesinin işyerine damla boyaya yardım etmesi için götürür. Hubert ve Antonin boyayı bitirir ve yere uzanır. Antonin de üzerine uzanır ve onu öper, seks yapmalarıyla sonuçlanır. Hubert, daha sonra evde, annesinin yatak odasını dağıtır, ama sakinleşir ve tekrar toplar. İkisi kavga eder ve sabah, Hubert'i yatılı okula geri gönderir.

Okula döndüğünde, Hubert aynı sınıftan iki öğrenci tarafından darp edilir. Hubert, annesinin arabasını ödünç alan Antonin'in yardımıyla okuldan kaçar. Yolculuk sırasında Antonin Hubert'e, bencil olduğunu ve yalnızca kendisini düşündüğünü söyler. Okul müdürü Hubert'in bırakmış olduğu "Krallığımda olacağım" notuyla birlikte gelişmelerden haberdar etmek için Chantale'yi arar. Müdür ayrıca Chantale'ye öğüt vermeye başlar, bu da onun öfke patlaması yaşamasına neden olur; nasıl onun kendisinden daha iyi düşünebileceğini ve nasıl bir bekar anneyi yargılama hakkını kendisinde gördüğünü söyler. Chantale tam olarak Hubert'in "krallığı"nın yerini bilmektedir; çocukken anne ve babasıyla beraber yaşadıkları evdir ve gerçekten Hubert ve Antonin oradadır. Chantale, kumsala doğru bakan Hubert'in hemen yanına oturur. Film, Hubert'in çocukken annesiyle oyun oynadığı bir kamera çekimi ile sona erer.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Xavier Dolan - Hubert Minel
  • Anne Dorval - Chantale Lemming, Hubert'in annesi
  • Suzanne Clément - Julie Cloutier, Hubert'in öğretmeni
  • François Arnaud - Antonin Rimbaud, Hubert'in erkek arkadaşı
  • Niels Schneider - Éric, yatılı okuldaki bir çocuk
  • Patricia Tulasne - Hélène Rimbaud, Antonin'in annesi
  • Pierre Chagnon - Richard Minel, Hubert'in babası
  • Monique Spaziani - Denise, Chantale'nin arkadaşı
  • Benoît Gouin - Müdür Nadeau, yatılı okul müdürü

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Anne Dorval, François Arnaud ve Xavier Dolan 2009 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde soru-yanıt için sahnede.

Xavier Dolan senaryoyu 16 yaşındayken yazdı.[6] Bir Kanada gazetesi olan Le Soleil'e verdiği röportajda, filmin kısmen otobiyografik olduğunu söyledi[7]

Film ilk başta Dolan tarafından finanse edildi, fakat daha fazla paraya gereksinim olduğu ortaya çıktığında para yardımı için Téléfilm ve SODEC'e gitti. Her ikisi de farklı nedenlerle onu geri çevirdi.[7] Projeyi beğenen SODEC, finansman sağlamayı reddetti çünkü başvuru ticari (geniş bütçeli) filmler departmanına gönderilmişti. SODEC Dolan'a, daha uygun bir seçenek olan bağımsız filmler bölümüne başvurmasını tavsiye etti. Dolan bunu yaptı ve Aralık 2008'de SODEC'ten 400.000 dolar sübvansiyon aldı.Film toplamda 800.000 Kanada dolarına mal oldu.[6] Dolan bağış kazanma sistemini eleştirdi ve bu sistem hakkında "[...] Quebec'in yaratıcı varlıklarını rehin tutan eskimiş bir finansman mekanizması." dedi.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Québécois filmmaker electrifies Cannes" 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Globe and Mail, 25 May 2009.
  2. ^ "Quebec film scores hat trick at Cannes". Montreal Gazette. 23 Mayıs 2009. 21 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  3. ^ Stone, Jay (20 Mayıs 2009). "Quebec film a hit at Cannes". 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  4. ^ Bélanger, Cédric (22 Mayıs 2009). "Xavier Dolan gagne trois prix a Cannes". Canoe (Fransızca). 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  5. ^ "RSS Hysteria: Xavier Dolan & his mother at TIFF". 20 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  6. ^ a b "Festival de Cannes : Acceuil remarquable pour Dolan". Radio-Canada (Fransızca). 20 Mayıs 2009. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2009. 
  7. ^ a b c Provencher, Normand (15 Mayıs 2009). "Xavier Dolan". Le Soleil (Fransızca). 18 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]