Ischia

Koordinatlar: 40°43′52″K 13°53′44″D / 40.73111°K 13.89556°D / 40.73111; 13.89556
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ischia
Harita
Yükseklik789 metre (2.589 ft)
Ischia
Harita

Ischia (/ˈɪskiə/ ISK-ee, İtalyanca telaffuz: [ˈiskja]) Tiren Denizi'nde volkanik bir adadır. Napoli Körfezi'nin kuzey ucunda, Napoli'den yaklaşık 30 km (19 mi) yer alır.

Phlegrean Adaları'nın en büyüğüdür. Kabaca yamukal şeklinde, doğudan batıya yaklaşık 10 km (6 mi) ve kuzeyden güneye 7 km (4 mi) ölçer ve yaklaşık 34 km (21 mi) kıyı şeridine ve 463 km2 (178,8 sq mi) yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse tamamen dağlıktır; en yüksek zirve 788 m (2.585 ft) olan Epomeo Dağı'dır.[2] Ada, 62.000 kişiyle (km kare başına 1.300'den fazla kişi) çok yoğun bir nüfusa sahiptir. Ischia da iyi bilinir termal suyu için ve antik çağlardan beri kullanılan termal bahçeler. Volkanik doğası, Ischia'yı Avrupa'nın en büyük kaplıcalarından biri yapar. Ischia'nın termal suları alkalidir. Pithecusa bölgesinde bulunan ve korunan çok sayıda arkeolojik buluntunun kanıtladığı gibi, zaten ilk Euboic yerleşimciler (MÖ 8. yüzyıl). -arbusto Villa Arbusto Arkeoloji Müzesi[3][4] Lacco Ameno'da, adanın kaplıcalarının sularını beğendi ve kullandı. Aslında Yunanlılar, termal suları ruhu ve bedeni onarmak ve savaş yaralarının sonraki etkilerini iyileştirmek için (antibiyotik öncesi dönemde) bir çare olarak kullandılar ve sulara ve buharlara doğaüstü güçler atfettiler. yerden fışkırdı; Delphi'deki Apollon tapınağı gibi tanrılara adanan tapınakların her kaplıca kasabasında yükselmesi tesadüf değildir. Strabon, bir Yunan tarihçi ve coğrafyacı, anıtsal coğrafi eserinde (Geograph. Lib. V) Ischia adasından ve kaplıcalarının erdemlerinden bahseder. Termal suların gücünü ilk öğrenen halklar Yunanlılar ise, Romalılar termal suları Thermae yaratarak onları bir bakım ve rahatlama aracı olarak yücelttiler ve adanın sayısız pınarlarını kesin ve karlı bir şekilde kullandılar. Apollon'a ve suların bekçileri Nitrodie Perilerine adanmış küçük bir tapınağın bulunduğu Barano d'Ischia'daki Nitrodi Kaynağı'nda bulunan adak tabletleriyle kanıtlandığı gibi) cömert yerleşimler olmasa bile; Aslında adada, Roma'da ve diğer antik termal merkezlerde olduğu gibi, muhtemelen kayalıkları sık sık şiddetle sallayan volkanik patlamalar ve depremler nedeniyle termal binaların etkileyici kalıntılarına rastlanmamıştır. Roma'nın gücünün azalması, Ischia'da da banyo kullanımının terk edilmesiyle aynı zamana denk geldi: aslında Orta Çağ'da su kullanımına dair hiçbir iz yok. Ischia, adanın ana komününün adıdır. Adanın diğer komünleri Barano d'Ischia, Casamicciola Terme, Forio, Lacco Ameno ve Serrara Fontana.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ischia: Eruptive History". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. 
  2. ^ "Epomeo Dağı". Princeton Encyclopedia of Classical Sites. 
  3. ^ "museo-archeologico-di-pithecusae-villa" (İtalyanca). 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023. 
  4. ^ Ameno, Redazione Lacco. "Villa Arbusto". Comune di Lacco Ameno (İtalyanca). 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022.