Isı geri kazanımlı buhar jeneratörü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir ısı geri kazanımlı buhar jeneratörü.

Isı geri kazanımlı buhar jeneratörü,[not 1] kombine çevrim ve kojenerasyon santrallerindeki gaz türbinlerinin çıkışında oluşan yanma gazındaki atık ısının geri kazanılarak buhar üretiminin sağlandığı bir atık ısı kazanı çeşididir.

Gaz türbininde gerçekleştirilen yanma işlemi sonucunda açığa çıkan gaz, ısı geri kazanımlı buhar jeneratörüne girerek ısısını belli ölçüde kaybeder. Gaz, içinde su bulunduran borulara temas ederek suya ısısını aktarır. Gazın içerdiği ısının suya aktarılabilmesi için jeneratörlere monte edilmiş buharlaştırıcılar, ekonomizörler, kızıdırıcılar gibi tank benzeri ekipmanlar ve jeneratörün içinden geçen kanatlı borular, borular boyunca yerleştirilen vanalar gibi tesisat ekipmanları bulunur.[1]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkçe literatürde ısı geri kazanımlı buhar kazanı ya da kısaca atık ısı kazanı olarak da adlandırılır. Atık ısı kazanları borulardan su yerine baca gazının geçtiği, kazanın içindeyse gaz yerine kaynatılacak suyun bulunduğu alev borulu kazanları da kapsayan genel bir terimdir. Bu tip kazanlar ısı geri kazanımlı buhar jeneratöründen farklıdırlar. Isı geri kazanımlı buhar jeneratörleri çoğunlukla İngilizcesi heat recovery steam generator isminin kısaltması olan "HRSG" terimiyle anılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Heat Recovery Steam Generator Technology (İngilizce). Woodhead Publishing. 2017. ss. 4-5. 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021.