Hupehsuchus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hupehsuchus
Yaşadığı dönem aralığı: 251,902-247,2 myö
Alt Triyas[1] 
WGSC 26004 adlı örnek
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Reptilia
Takım: Hupehsuchia
Familya: Hupehsuchidae
Cins: Hupehsuchus
Young, 1972
Tip tür
Hupehsuchus nanchangensis
Young, 1972

Hupehsuchus ("hubei timsahı"), Çin'in Hubei bölgesinde bulunan, yaklaşık 1 m (3 ft) uzunluğunda, soyu tükenmiş küçük deniz sürüngeni cinsidir. Bu deniz sürüngeni, Erken Triyas döneminin Olenekyen aşamasında yaşadı.[1]

Hupehsuchus nanchangensis'in yaşam restorasyonu

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin Paleozooloji Müzesi'nde sergilenen örnek

Hupehsuchus, yakın akrabası Nanchangosaurus'a benziyordu, ancak ondan birkaç yönden farklıydı. Örneğin, Hupehsuchus'un sırtında Nanchangosaurus'tan daha ağır bir zırh vardı ve sırt dikenleri daha ince bölünmüştü, bu da ona Nanchangosaurus'tan daha timsah benzeri bir görünüm kazandırıyordu. Muhtemelen balık yakalamak veya suda yaşayan omurgasızları aramak için kullandığı bir gharial, nehir yunusu veya ichthyosaur gibi ince, uzun bir burnu vardı.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Hupehsuchus'un tam olarak hangi türle ilişkili olduğu bilinmiyor. Oldukça açık bir şekilde, Nanchangosaurus ile yakın bir ilişki paylaşıyor, ancak diğer ilişkiler bilinmiyor. Polidaktilinin keşfi de dahil olmak üzere birçok özellik, Hupehsuchus'un ihtiyozorlarla ilişkili olduğunu düşündürür, ancak Hupehsuchus'un ekstra parmaklarının ihtiyozorlarda olduğu gibi sadece parmaklardan ziyade elde daha fazla kemik içermesi, atası olduğu teorisini geçersiz kılabilir. Nanchangosaurus ile birlikte, diğer sürüngenlerden o kadar farklı görünüyor ki, Hupehsuchia adlı iki cins için yeni bir düzen inşa edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Hupehsuchus". paleobiodb.org. 22 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2021. 

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çin Fosil Omurgalıları Spencer G. Lucas
  • Dinozorların ve Tarih Öncesi Canlıların Dünya Ansiklopedisi, Dougal Dixon