Hoyrat Şarkıcılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hoyrat Şarkıcılar
Özgün isimLe cantatrici villane
MüzikValentino Fioravanti
LibrettoGiuseppe Palomba
GalaOcak 1799
İlk gösterim yeriTeatro dei Fiorentini, Napoli
Oyuncular
  • Rosa, dul olduğu sanılan bir köylü kadın - soprano
  • Carlino, İspanya'ya gidip kaybolduğu sanılan genç bir asker, Rosa'nin kocası - tenör
  • Don Bucefalo, çekingen ve pek müzik bilgisi olmayan koro şefi - bas
  • Agata, bir köylü kadın - soprano
  • Don Marco, Don Bucefalo'nun zengin bir genç öğencisi; Rosa'ya aşık - bas
  • Giannetta, bir köylü kadın - soprano
  • Giansimone, mahalli han yemekhanesinde çalışan bir garson - tenör


Hoyrat Şarkıcılar (İtalyanca:) Le cantatrici villane, Valentino Fioravanti tarafından bestelenmiş bir "dramma giocoso" türünde iki perdelik komik opera eseridir. Opera'nın librettosu Giuseppe Palomba tarafından hazırlanmıştır. Bu eserin prömiyer temsili Ocak 1799'da Teatro dei Fiorentini, Napoli'de sahneye konulmuştur.

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'ın en çok sevdiği opera eseri olduğu açıklanmıştır.

Hazırlanması ve sahnelenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu eserin ilk yapımı ve prömiyer temsili Ocak 1799'da Teatro dei Fiorentini, Napoli'de yapılmıştır. Bu opera eseri revize edilmiş bir libretto ile 1801'de Teatro San Moise, Venedik'te "Le Virtuso Ridicule (Alay Edilen Virtüöz)" adı ile yapımlanıp temsil edilmiştir. Bu revize yapımda en önemli değişme Napoli yapımında mekan Frascati iken Venedik yapımında mekanın Casoria'ya değiştirilmesi idi. Bu eserin Giuseppe Palomba tarafından hazırlanan librettosu, 1847'de Milano'da prömiyer temsili yapılan Antonio Cagnoni'nin bestelediği "Don Bufeola" adlı opera eseri için de kullanılmıştır.

Bu eser 18. yüzyılda Avrupa operaevlerinde temsil edilmiştir. 20. yüzyılın ortalarından sonlarına kadar Avrupa'da operaevlerinde popüler olarak devamlı olarak temsil edilen bir dramatik parodi eseri olmuştur. Ama günümüzde pek popüler değildir. 2008/09 ile 2015/16 dönemlerindeki opera sezonlarında dünya operaevleri repretuvarları istastiklerini veren web yayını olan "Operabase" sadece iki değişik sezonda Frankfurt Operaevi ve Bükreş Ulusal Operaevi'nde bu eserin yapımlayıp temsil ettiklerini göstermektedir.[1]

Roller[değiştir | kaynağı değiştir]

Rol Ses tipi Prömiyerde roller, Ocak 1699
(Orkestra şefi: -)
Rosa, dul olduğu sanılan bir köylü kadın Soprano
Carlino, İspanya'ya gidip kaybolduğu sanılan genç bir asker, Rosa'nın kocası Tenör
Don Bucefalo, çekingen ve pek müzik bilgisi olmayan koro şefi Bas
Agata, bir köylü kadın Soprano
Don Marco, Don Bucefalo'nun zengin bir genç öğrencisi; Rosa'ya aşık Bas
Giannetta, bir köylü kadın Soprano
Giansimone, mahalli han yemekhanesinde çalışan bir garson Tenör

Konu özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekan: Frescati Zaman:18. yüzyıl sonları

Küçük kırsal bir kasaba olan Frescati'de (1801 revize versiyonunda Casoriada) yaşayan üç genç kadın (Rosa, Agata ve Giannetta) kendilerini virtüöz bel kanto usullu opera şarkıcısı olarak görmektedirler ve tüm ülkede bir süske yapmayı kendilerine amaç edinmişlerdir. Onların bu büyük amaçları kendini çok beğenmiş ama pek müzik eğitimi yoksunu olan kasaba koro şefi Don Bucefalo tarafından büyük teşvik görerek ortaya çıkmıştır. Don Bucefalo yanında çırak olarak aldığı zengin genç Don Marco'nun da onların grubuna dahil olmasını sağlamıştır. Don Marco asker kocası kayıplara karıştığı için dul kadın olduğu sanılan Rosa'ya aşıktır. Üç kadın şarkıcı arasında rekabet büyüktür ve Agata ve Giannetta hocaları ve liderleri olan Don Bucefala'nın Rosa'yı tercih ettiğini sanıp Rosa'yı kıskanmaktadırlar.

Bu karışık atmosfer Rosa'nın kocası olan Carlino'nun askerden beklenmedik olarak dönmesi ile daha da karışır. Carlino herkese askerlik kahramanlık hikâyeleri öğünmektedir. Ama karısı Rosa'yı kıskanmaktadır ve onun kendisini aldatacağından korkmaktadır. Üç kadın ve genç Don Carlo kendileri için gayet zor müzik parçalarını söylemeye provalar yapmak ve hocaları Don Bucefalo'ya bunları değerlendirmesi için sunmaya hazır oldukları bir sırada Carlito gizlice Don Bucefalo'nun evine girer. Carlito karısı Rosa'yı bu gruptan ayırmak istediği için şarkıcıların hazırlıkları boşa gitmek üzeredir. Tam bu sırada Giannetta buradan ayrılıp kasabanın jandarmasını Don Bucefalo'nun evine getirir. Jandarmanın gelişi bu şarkıcılar arasındaki karışıklığı önler. Karıkoca olan Rosa ve Carlino arası da düzelir.

Seçilmiş ses kayıtları [2][değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Roller
(Rosa, Carlino, Don Bucefeco, Agata, Don Marco, Giannetta)
Opera evi ve Orkestra,
Orkestra şefi
Marka
1951 Alda Noni,
Agostino Lazzari,
Sesto Bruscantini,
Ester Orell,
Franco Calabrese,
Fernanda Cadoni
Mario Rossi
Orchestra di Napoli dell'Associazione "Alessandro Scarlatti"
LP: Cetra Soria 50102
CD: Warner-Fonit Cetra 5050467-1200-2-0
1992 Maria Angeles Peters,
Ernesto Palacio,
Giorgio Gatti,
Giovanna Manci,
Danilo Serraiocco,
Floriana Sovilla
Roberto Tigani
Orchestra sinfonica del Conservatorio Licino Refice
CD: Bongiovanni, GB 2135

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen İngilizce Wikipedia "Le cantatrici villane" maddesi kaynaklıdır. Online:[1]23 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  1. ^ "New and rare" kategorisi yıllık sezon istatistikleri 5 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ "Kaynak: Operone.de websitesi". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tartak, Marvin, "Le cantatrici villane" Kaynak:Sadie, Stanley ed. (2004) The New Grove Dictionary of Opera, Oxford:Oxford University Press ISBN 9780195221862 (İngilizce)
  • Fornasier, Umberto. "Le cantatrici villane", Kaynak: Gelli, Piero (ed.), (1996) Dizionario dell'opera, Milano: Baldini&Castoldi, ISBN 88-8089-177-4. (İtalyanca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Polzonetti, Pierpaolo (2011), Italian Opera in the Age of the American Revolution Cambridge:Cambridge University Press ISBN 9780521897082 Online:[2]29 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  • Valentino Fioravanti, Giuseppe Palomba (1823) Le cantatrici villane: Dramma giocoso per musica in 2 atti, Corfu. Online: Libretto28 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • IMSLP.org websitesinde "Le Cantatrici Villane (Fioravanti, Valentino)" maddesinde Genel enformasyon, temsiller, partisyon notaları ve libretto metni. Online:Le_Cantatrici_Villane_(Fioravanti,_Valentino)13 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  • YouTube websitesinde "Fioravanti - Le cantatrici villane - Napoli 1990" maddesinde 'Le cantatrici villane' operasının tümünün 1990'da Napoli'de temsilinin audio kaydı. Online:[3] (Erişim:16.8.2017)
  • YouTube websitesinde "Le Cantatrici Villane - Valentino Fioravanti (1799-1877) - Grupo Nossa Ópera " maddesinde 'Le cantatrici villane' operasının tümünün 2012'de Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazilya'da Grupo Nossa Óperasi temsilinin video kaydı. Online:[4] (Erişim:16.8.2017)