Hostiles (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hostiles, yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Scott Cooper'ın üstlendiği ABD yapımı revizyonist Western sinema filmidir. Filmde başrolleri Christian Bale, Rosamund Pike ve Wes Studi paylaşır. 1892 yılında geçen filmde emekliliği gelmiş olan bir ABD Silahlı Kuvvetleri Yüzbaşısı, tutsak bir eski Şayen şefini ve ailesini Montana'daki rezervasyon bölgesine götürmekle görevlendirilir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1892 yılında ABD'nin Batı eyaletlerinden birisinde yerleşimci olarak bulunan Rosalee Quaid ve ailesi bir grup Komançinin saldırısına uğrar, eşi ve üç çocuğu öldürülür. Rosalee yakındaki ormanlık araziye kaçarak kurtulur.

New Mexico Fort Berringer'de bulunan ve emekli olmak üzere olan Yüzbaşı Joseph Blocker, Albay Abraham Biggs tarafından verilen emiri yerine getirmekle görevlendirilir. Emre göre Başkan Benjamin Harrison tarafından verilen izin uyarınca yedi yıldır tutsak bulunan ve kanser hastası olan Şayen şefi Sarı Şahin ve ailesi Montana'daki kabile topraklarına götürülecektir. Kızılderililerden nefret eden ve çok sayıda silah arkadaşının katili olan bir şefle temas etmek istemeyen Yüzbaşı Blocker ilk başta görevi reddetse de, emeklilik haklarının kaybı ve divanı harp tehdidi karşısında görevi kabul etmek durumunda kalır. Yanına bir grup asker alan Yüzbaşı uzun ve zorlu bir yolculuğa koyulur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Christian Bale: Kızılderililere karşı savaşmış olan Yüzbaşı Joseph J. Blocker
  • Rosamund Pike: Ailesi Komançiler tarafından öldürülen ve Yüzbaşı Blocker tarafından bulunan yerleşimci Rosalee Quaid.
  • Wes Studi: Tutuklu Şayen Şefi Sarı Şahin. Oğlu ve kızıyla beraber kutsal topraklara ölmeye gider.

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Ödül töreni tarihi Kategori Adaylar Sonuç
San Diego Sinema Eleştirmenleri Topluluğu 11 Aralık 2017 En İyi Kostüm Tasarımı Jenny Eagan Aday gösterildi
Saturn Ödülleri 27 Haziran 2018 En İyi Aksiyon veya Macera Filmi Saturn Ödülü Hostiles Aday gösterildi
En İyi Kadın Oyuncu Saturn Ödülü Rosamund Pike Aday gösterildi

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ilk kez Telluride, Colorado'da düzenlenen film festivalinde 2 Eylül 2017 tarihinde gösterilir. 10 Eylül günü Toronto Uluslararası Film Festivalinde gösterildikten sonra yıl sonunda başta ABD olmak üzere diğer sinemalarda gösterilmeye başlanır. Dünya çapında 35.5 milyon dolar hasılat yapan film genellikle oldukça iyi eleştiriler almıştır. Özellikle Bale'in oyunculuğu ve genel olarak filmin sinematografisi başarılı bulunmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 21 Aralık 2017 tarihli Sasha Stone eleştirisi 18 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Wrap (İngilizce) 1 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]