Hopa Deresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hopa Deresi

Hopa Deresi, Hopa Çayı veya Hopa Nehri, Artvin ilinin Hopa ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Hopa ilçesi bu nehrin çevresinde kurulmuştur.[1] Balıklı Dağı'ndan doğan Galişka Deresi ve Sultanselim Dağı'ndan doğan Zalona (Koyuncular) Deresi'nin birleşmesi ile oluşmuştur. 11 km uzunluğundaki nehir, ilçe merkezinin batısında denizle karışır.[2] Nehrin çevresi, Pleistosen dönemde oluşmuş birikinti ovaları bakımından zengindir.[3]

Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehrin yukarı bölümünde Salmo rizeensis, orta bölümünde Barbus tauricus, Alburnoides fasciatus, Alburnus derjugini, Squalius seyhanensis, aşağı bölümünde ise Rutilus frisii, Squalius seyhanensis, Cobitis satunini, Mugil cephalus, Chelon aurata, Ponticola constructor ve Gasterosteus aculeatus balıklarının yaşadığı rapor edilmiştir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Grinevetsky, Zonn, Zhiltsov, Kosarev, Kostianoy, Sergei R., Igor S., Sergei S., Aleksey N., Andrey G. (2006). The Black Sea Encyclopedia. s. 350. 
  2. ^ Bilgin, Mehmet. Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya Misyonu ve Operasyonları. Ötüken Neşriyat A.Ş. ISBN 9786051555447. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 
  3. ^ Alexander KRAEFF. "GEOLOGY AND MINERAL DEPOSITS OF THE HOPA-MURGUL REGION (WESTERN PART OF THE PROVINCE OF ARTVİN, NE TURKEY)". dergipark.org.tr. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2019. 
  4. ^ Davut Turan ve Bülent Verep (2020). "The Current Fish Fauna of Hopa Stream (Artvin, Turkey)". dergipark.org.tr. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021.