Hisse senedi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sahibine Greyhound Lines'ta hisse hakkı veren 1936 tarihli bir hisse senedi.

Finans piyasalarında hisse, bir şirketin sermaye stoku içindeki özkaynak sahipliği birimidir ve yatırım fonu, limited ortaklık ve gayrimenkul yatırım ortaklığı birimlerine atıfta bulunabilir.[1] Sermaye, bir teşebbüsün hisselerinin tamamını ifade eder. Bir şirketteki hisselerin sahibi, şirketin hissedarıdır (veya hisse sahibidir).[2] Pay, şirket ile hissedar arasındaki mülkiyet ilişkisini ifade eden bölünmez bir sermaye birimidir. Bir hissenin nominal değeri, görünen değeridir ve ihraç edilen hisselerin görünen değerlerinin toplamı bir şirketin sermayesini temsil eder,[3] bu hisselerin piyasa değerini yansıtmayabilir.

Hisse senedi veya pay senedi, bir şirketin anaparasının eş değer parçalarından biridir. Bir şirkete ait hisse senedini satın alan kişiler o şirketin ortakları arasına katılırlar. Hisse senedi, şirket ile hisse sahibi arasındaki özel ilişkiyi ifade eder.

Hisselerin mülkiyetinden elde edilen gelir temettüdür. Hisse senetleri, imtiyazlı hisseler, ertelenmiş hisseler, itfa edilebilir hisseler, bedelsiz hisseler, hak hisseleri ve çalışan hisse senedi opsiyon planı hisseleri gibi farklı hisse türleri vardır.

Hisse senedi türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketler çeşitli hisse senedi türlerini ihraç eder. Adi hisse senedi ve imtiyazlı hisse senedi en yaygın türler arasındadır ve bazı şirketlerin farklı hisse sınıfları vardır. Bu farklı hisse senedi türleri, oy haklarını, temettü ödemelerini ve şirket iflas ederse yatırımınızı telafi etme gibi hakları belirler.[4]

Adi hisse senedi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adi hisse senetlerinin fiyatları, ne zaman işlem gördüklerine bağlı olarak değişir. Adi hisse senedi sahipleri, şirketin yönetim kurulu, birleşme ve devralmalar gibi işlerine oy verebilir. Adi hisse senedi genellikle size temettü alma hakkı verir, ancak temettü ödemesi alacağınız garanti edilmez. Şirketler kendi ihtiyaçlarına göre temettü ödemeyi veya ödememeyi tercih edebilir.

İmtiyazlı hisse senedi[değiştir | kaynağı değiştir]

İmtiyazlı hisse senetleri, bir şirkette sahiplik hissesini temsil eder, ancak oy hakkı sunmaz. İmtiyazlı hisse senedi sahiplerinin temettü ödemeleri sabit (ve genellikle daha yüksek) olduğu için, temettülerden bekleyecekleri kesin getiri miktarını bilirler. Çevrilebilir imtiyazlı hisse senetleri, adi hisse senetlerine dönüştürülebilir.

  1. ^ Kvilhaug, Suzanne (20 Ekim 2021). Scott, Gordon (Ed.). "What Are Shares? Meaning and How They Compare to Stocks". Investopedia. 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  2. ^ Hoang, Paul (2007). "1.4 Stakeholders". Business and Management. Victoria: IBID Press. ss. 71. ISBN 978-1-876659-63-9. 
  3. ^ "Chapter 22 Company-An Introduction" (PDF). Accountancy. Noida, Uttar Pradesh, India: National Institute of Open Schooling. 2008. s. 242. 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Hisse Senedi Nedir? - irefy.com". 17 Haziran 2022. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2022.