Helena ve Konstantina Lahitleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Helena ve Konstantina Lahitleri, Roma'da bulunan dördüncü yüzyıla tarihlenen iki porfir lahit.

Helena Lahdi[değiştir | kaynağı değiştir]

Helena'nın Lahdi (MS 329)

Helena Lahdi, Roma İmparatoru I. Konstantin'in annesi Azize Helena'nın gömüldüğü (ö. 329) kırmızı porfir tabutudur. Tabut, Roma surlarının hemen dışında bulunan Tor Pignatarra'daki Helena Mozolesi'nden çıkarıldı ve 18. yüzyılda Vatikan Müzeleri'ne taşındı. Şimdi ise Vatikan Müzeleri'nden biri olan Pio-Clementine Müzesi'nin Sala a Croce Greca kısmında yer almaktadır.

Lahit üzerindeki oyulmuş görüntülerin, yakalanan barbarların üstünde muzaffer Roma süvarilerini tasvir ettiği belirtilmektedir. Bu görüntülerin oldukça dindar bir Hristiyan kadının lahitine yönelik olup olmadığı veya tabutun gömülmesi için yeniden tasarlanıp tasarlanmadığı belirsizdir.[1]

Konstantina'nın Lahdi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konstantina'nın Lahdi, (MS 340)

Konstantina Lahdi,, bir zamanlar Via Nomentana'daki mozolesinde bulunan I. Konstantin'in en büyük kızı Constantina'nın (ö. 354) bedenini barındıran ikinci bir porfir lahit olarak Helena Lahdi'yle aynı odada bulunmaktaydı. Lahitlerin bulunduğu bu mozole daha sonra 1254'te Santa Costanza Kilisesi'ne çevrilmiş, daha sonra ise bir müzeye dönüştürülmüştür.

Lahit üzerindeki bulunan süslemeler, şarap yapmak için üzümlerin hasatında bulunan aşk tanrılarının yarı pagan tasviridir; ve bu betimleme ise, Efkaristiya (İsa'nın çarmıha gerilmeden önce katıldığı son akşam yemeği) hadisesine erken Hristiyan dönemi göndermesi olarak yorumlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Metropolitan Museum of Art Guide 28 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (1983) edited by Philippe De Montebello, Kathleen Howard, pages 176-177.