Heaven & Hell (müzik grubu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sauna Açık Hava Metal Festivali'nde Heaven & Hell, 2007

Heaven & Hell, gitarist Tony Iommi, basçı Geezer Butler, vokalist Ronnie James Dio ve davulcu Vinny Appice'in yer aldığı, 2006'dan 2010'a kadar aktif olan bir İngiliz-Amerikan heavy metal süper grubuydu.

Heaven & Hell'in dört üyesi, 1980'den 1982'ye ve 1991'den 1992'ye kadar Black Sabbath olarak birlikte kayıt yaptı ve turneye çıktı. Dio, Black Sabbath'ın kurucu vokalisti Ozzy Osbourne'un yerini aldı ve Appice, kurucu davulcu Bill Ward'ın yerini aldı. Gruba Heaven & Hell adını verme kararı, projeyi Osbourne liderliğindeki Black Sabbath kadrosundan ayırmak için alındı. Grubun adı, Dio'nun vokalist olarak yer aldığı ilk Black Sabbath albümü olan 1980 tarihli Heaven and Hell albümünden geliyor.

Heaven & Hell, 2007 derleme albümü Black Sabbath: The Dio Years için üç yeni şarkı kaydetmek üzere yeniden bir araya geldikten sonra, 2007–2008 turnesine çıktılar. Iommi'ye göre isim değişikliği, Black Sabbath'ın iki farklı kadrosu arasındaki karışıklığı önlemek için yapıldı, böylece konserlerdeki hayranlar "Iommi" ve "War Pigs"i duymayı beklemesin ve tüm bunlar... eski şeylerin hiçbiri, Ozzy dönemine ait değil. Hepsi Dio şeyleri. Yani kendimize Heaven and Hell diyerek, o dönemi yeniden ziyaret ediyoruz."[1]

Grup, 2009'da yeni bir stüdyo albümü yayınladı ve Dio'nun 2010'da mide kanserinden ölmesinin ardından dağıldı.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Devil You Know (2009)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kotz, Pete. "Interview with Toni Iommi, guitarist for Black Sabbath/Heaven and Hell". Cleveland Scene. 13 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.