Hain sekizli

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hain sekizli (İngilizcetraitorous eight), 1957'de Fairchild Semiconductor'ı kurmak için Shockley Semiconductor Laboratory'den ayrılan sekiz çalışandan oluşan gruptur. William Shockley 1956'da yeni yarı iletken cihazlar geliştirmek ve üretmek amacıyla bir grup genç doktora mezununu işe aldı. Shockley, Nobel Fizik Ödülü almış deneyimli bir araştırmacı olsa bile, yönetim konusunda otoriterdi ve sevilmiyordu. Shockley'in yerine başka birisinin getirilmesi talebi reddedildikten sonra, sekiz kişi kendi şirketlerini kurmak için ayrıldı.[1]

Shockley ayrılmalarını "ihanet" olarak nitelendirdi. Shockley Semiconductor'dan ayrılan sekiz kişi Julius Blank, Victor Grinich, Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce ve Sheldon Roberts'tı. Ağustos 1957'de Sherman Fairchild ile anlaşmaya vardılar ve 18 Eylül 1957'de Fairchild Semiconductor'ı kurdular. Yeni kurulan Fairchild Semiconductor kısa sürede yarı iletken endüstrisinin lideri haline geldi. 1960 yılında Silikon Vadisi'nin öncülerinden biri haline geldi ve Intel ve AMD dahil olmak üzere birçok şirketin yaratılmasında doğrudan veya dolaylı olarak yer aldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çağlar, Sibel (24 Temmuz 2021). "Silikon Vadisi'ni Silikon Vadisi Yapan Hain Sekizli". 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021.