HULC

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Evrensel İnsan Yük Taşıyıcısı

Evrensel İnsan Yük Taşıyıcısı veya HULC, Profesör H. Kazerooni ve Ekso Biyonikleri ekibi tarafından geliştirilmiş, hidrolik sistem üzerine kurulmuş, insan biçimli bir dış iskelettir.

Askerlerin 90 kiloya (200 lbs) kadar olan yükleri saatte 16 kilometrelik bir hızla taşıyabilmeleri için tasarlanmıştır. Berkeley Robotikleri ve İşbilim Laboratuvarı tarafından 2000 yılından beri geliştirme aşamasında olan sistem, Lockhead Martin lisansıyla 26 Şubat 2009 tarihinde AUSA Kış Sempozyumu'nda alenen duyurulmuştur.[1]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Lockheed Martin, 2009 yılının Ocak ayında Ekso Biyonikleri[2] (eski adıyla Berkeley Biyonikleri) ile özel lisans anlaşmasına girdi. Lockheed Martin şu günlerde, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Natick Askeri Araştırma Geliştirme Mühendislik Merkezi tarafından değerlendirilmiş olan yeni ve sağlamlaştırılmış HULC sistemini geliştirmeye devam ediyor. Yeni HULC sistemi optimize edilmiş kontrol yazılımını, arttırılmış batarya ömrünü, hızlı kullanım ve her kullanıcı için uygun boyutlandırma gibi özellikleri barındırıyor. Ayrıca, Lockheed Martin dış iskelet tasarımlarını endüstriyel ve medikal uygulamaları desteklemek amacıyla açıklıyor.[3]

Maddi Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Ordusu Natick Askeri Araştırma Geliştirme Mühendislik Merkezi, Lockheed Martin şirketini 2010 yılının Haziran ayında geliştirilmiş HULC ünitelerinin testleri ve değerlendirmeleri için 1.1 milyon dolar ile ödüllendirdi. Laboratuvar testlerinin 2011'in başlarında yapılması ardından da saha testlerinin yapılması kararları alındı.

Teknolojisi ve Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

HULC, gücü batarya tarafından sağlanan bir dış iskelet sistemidir. 90 kiloya (200 lbs) kadar olan yükleri cihazın önüne ve arkasında dağıtarak taşır. Yükler dış iskelete iliştirilir ve kullanan kişi baypas edilerek dış iskelet tarafından taşınır. Kullanan kişiye uygulanan etkili güçleri ve kas zedelenmelerini önemli ölçüde düşürür.

HULC, kalça ve diz eklemlerine güç desteği sağlar. Yenilikçi hidrolik yapısı, yüksek verimle ve bataryayla çalışmasını sağlar. Sarcos/Raytheon XOS 2 gibi diğer dış iskelet sistemleri ayrı bir güç jenearatörüne bağlanmıştır. Ayrıca Lockheed Martin, uygulama süresini arttırabilmek amacıyla, yakıt pillerini (fuel cells) değerlendirdiğini duyurmuştur.

HULC, kolay giyilebilir bir sistemdir. Katlanmış bir şekilde paketlenir. Askerlerin giyebilmesi için çizmelerinin altına ayak pedlerini takmaları, bel, omuz ve uyluk çevresinden kemerlerini bağlamaları yeterlidir. Ayak pedlerindeki sensörler, kullanıcının hareket kabiliyetlerinin yükseltilebilmesi ve desteklenebilmesi için, hidrolik sistemin hareket etmesini sağlayan onboard mikrobilgisayara sinyal gönderir. Sistemin esnekliği, askerlerin koşabilmesini, yürüyebilmesini, diz çökmesini, sürünebilmesini ve hatta çömelmesini bile sağlar. Tüm bu hareketlere bir engel oluşturmaz.

Vücutla dış iskeletin aynı anda hareket etmesini sağlayan hareketi algılayan sensörlerden ve bu sensörlerle çalışan onboard mikrobilgisayardan başka bir kumanda kolu veya kontrol mekanizması yoktur. Sistemin titanyum yapısı ve hidrolik gücü, askerlerin yeteneklerini, güçlerini ve performanslarını arttırır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Military exoskeletons uncovered: Ironman suits a concrete possibility". army-technology.com. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. .(İngilizce)
  2. ^ "Eksobionics hakkımızda". eksobionics.com. 17 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. .(İngilizce)
  3. ^ "Time Magazine Names the XOS 2 Exoskeleton "Most Awesomest" Invention of 2010". raytheon.com. 4 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. .(İngilizce)