HIV enfeksiyonu ve hastalığı için DSÖ hastalık evreleme sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

HIV Enfeksiyonu ve Hastalığı için DSÖ Hastalık Evreleme Sistemi ilk olarak 1990 yılında Dünya Sağlık Örgütü[1] tarafından üretilmiş ve Eylül 2005'te güncellenmiştir. Kaynakların sınırlı olduğu ülkelerde kullanıma yönelik bir yaklaşımdır ve Afrika ve Asya'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Semptomatik HIV hastalığına ilerleme çalışmalarında faydalı bir araştırma aracı olmuştur. Bu durumların çoğu sağlıklı insanlarda kolayca tedavi edilen fırsatçı enfeksiyonlardır. Evreleme sistemi yetişkinler ve ergenler ve çocuklar için farklıdır.

Evre I: HIV hastalığı asemptomatiktir ve AIDS olarak sınıflandırılmaz.

Evre II: Minör mukokutanöz belirtileri ve tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarını içerir.

Evre III: Bir aydan uzun süre açıklanamayan kronik ishali, ciddi bakteriyel enfeksiyonları ve akciğer tüberkülozunu içerir.

Evre IV: beyin toksoplazmozu, yemek borusu, trakea, bronşlar veya akciğerlerde kandidiyazis, Kaposi sarkomunu içerir. Bu hastalıklar AIDS göstergesi olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ WHO (1990). "Interim proposal for a WHO Staging System for HIV infection and Disease" (PDF). Wkly Epidemiol Rec. 65 (29): 221-224. PMID 1974812. 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Nisan 2023.