Guts (Berserk)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Guts
Berserk karakteri
İlk görünümBerserk Bölüm A0:
"Kara Kılıç Ustası" (1989)
YaratanKentaro Miura
Silah
  • Ejderha Katili
  • Top kol
  • Mükerrer arbalet
Bilgileri
Takma ad(lar)ı
  • Yüz adam katili
  • Damgalı kılıç ustası
  • Kara kılıç ustası
  • Vicdansız
  • Azimli
  • Berserker
AmacıTanrı elinden intikam almak
CinsiyetErkek
Meslek
  • Paralı asker(eski)
  • Şövalye(eski)
  • Gezgin
Akrabaları
  • Shisu (öz olmayan annesi, merhum)
  • Gambino (öz olmayan babası, merhum)
Bağlantılar
  • Şahinler Birliği (Akıncı lideri olarak)
  • Kara kılıç fedaileri(Lider)

Guts (Japonca: ガッツ) veya Gats, Kentaro Miura tarafından yaratılan Berserk evreninin protogonisti olan kurgusal karakterdir. Guts, bir paralı asker bölüğünden bir başka paralı asker bölüğüne sürekli seyehatlar yapmakta olan paralı bir askerdir. Kara kılıç ustası olarak da anılmaktadır. Griffith ile tanıştıktan sonra Guts, yapılan kılıç duellosunda Griffith'e yenilir bu yüzden Grifittih'in birliği olan Şahinler birliğine katılmak zorunda kalır. Guts ile Şahinler birliği lideri Griffith arasındaki çatışmalar ve karışık ilişkiler, manganın ana odağını oluşturur. "Tutulma vakası"nda sol ön kolunu ve sağ gözünü kaybeden Guts; yollara düşmüş, uzun bir kılıç taşıyan, kara bir pelerinle gezen, silahlarla süslenmiş protez kollara sahip, gezgin ve intikamcı birisi olarak kendisine ve arkadaşlarına ihanet etmiş olan Griffith'ten intikam almak istemektedir.

Guts ayrıca Berserk'in anime uyarlamalarında ve birden fazla seslendirme sanatçısının yer aldığı video oyunlarında da yer aldı. Yaratıcısı Miura, Guts'ın kişiliğini, karakterini George Morikawa'nın asistanıyken kavramsallaştırdı. Morikawa, Mirura'nın Hokuto no Ken, Dororo, Mad Max ve Barbar Conan ve diğer birçok evren ve kahramandan etkilenerek Guts'ı yarattığından bahsetmektedir.

Guts'a yönelik eleştiriler çoğunlukla olumlu oldu. Guts, trajik geçmişi sonucunda temsil ettiği temalar ve bu süreçte bir anti-kahraman'a dönüşmesi nedeniyle övgüler aldı ve bu durum onu manga ve anime dünyasının en ikonik karakterlerinden biri haline getirdi.

Tasarımı ve hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentaro Miura, 18 yaşında George Morikawa'nın asistanı olarak çalışırken, Berserk'in gelişimi için bazı fikirler planlamıştı; portföyünde daha sonra Guts'ın ilk konsepti olacak devasa bir kılıcı olan karanlık bir savaşçı resmedildi.[1][2]

Miura, Seriye verdiği berserk ismini gizemli duracağını düşündüğü için seçtiğini; o esnada Berserkerler veya Berserker zırhı hakkında bilgisi olmadığını 222. Bölümde tanıtılan berserker zırhının da o esnada taslakta olmadığından bahsetti.[3]

Karakter tasviri ve etkilendikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Guts'ın bazı yönleri (kişilik ve tasarım) Miura'nın lise arkadaşı ve daha sonra meslektaşı olan Kōji Mori'den, Mad Max'ten Flesh and Blood'dan, Blade Runner'dan, The Hitcher ve The Blood'dan kısmen ilham alınarak yaratılmıştır.[3][4][5][6] Guts'ın protez eli ise Dororo'nun Hyakkimaru'sundan ilham almıştır.[7] Shinji Wada'nın yazdığı Pygmalio kitabının baş kahramanı olan Kurt ve The Snow Queen'de yer alan, kılıç kullanan bir devin çizimi, Guts'ın kılıcı Ejderha avcısının boyutuna ilham kaynağı olmuştur.[8][9]

Miura ayrıca Guts ve Griffith arasındaki kavga hikayesinin kişiliklerini oluşturduktan sonraki değişimlerini anlattığını söyledi.[10][11] Miura, Şahinler birliğini kendi lise arkadaş ilişkilerine dayandırdığını belirtti. Özellikle, daha sonraki manga sanatçısı Koji Mori ile olan arkadaşlığının Guts ve Griffith'in ilişkisine kısmen ilham verdiğini belirtti.[12]

Tasarımıyla ilgili olarak Miura, serinin yayınlanmasından önce Guts'a savaşlar sırasında onu koruması için bir zırh verme fikrini düşünmemişti. Başlangıçta Miura, manga daha büyülü bir ortam elde edene kadar Guts'ın tüm sorunlarını fiziksel güçle çözmesini hedefledi. Daha sonra kullanıcısını ele geçirme tehditi içeren fakat bu tehlikenin yanında muazzam fiziksel güç veren bir zırh olan Berserker Zırhı fikrini ortaya attı. Miura bunun seri için mükemmel olduğunu ve "Berserk" seri ismine daha fazla anlam kattığını düşünmüştür.

Çocukluk dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir paralı asker grubu tarafından bulunduğunda henüz yeni doğmuştu. Gats'ı evlat edinen koruyucu annesi Shisu Gats 3 yaşındayken vebaya yakalanıp ölmüştür. Gambino ve paralı asker grubu ile 9 yaşına kadar birlikte yaşayan Guts'ın ilk savaş deneyiminin yaşadığı gece, Donovan adlı bir paralı asker ona çadırındayken tecavüz etmiş ve Gambino'dan parayla kiraladığını söylemiştir. Ancak Gats buna inanmamıştır. Gambino'nun savaşta bacağını kaybetmesi ve Shisu'nun ölümünden Gats'ı sorumlu tutması Gats'a olan nefretini arttırmış ve onu ortadan kaldırmak istemiştir. Donovan'a kiralattığını itiraf eden Gambino Gats'ı öldürmeye çalışmış ancak Guts üvey babasını öldürerek baba katili damgası yemiştir. Ardından kaçmış ve bir başka paralı asker grubuna katılmak zorunda kalmıştır.

Ortaya çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

Guts, Puck adında eziyet çeken bir elfi ve kızıl saçlı bir genci kurtaran yalnız bir kılıç ustası olarak ilk kez mangada görülmektedir. Akıl hocası ve yetiştiricisi olan Gambino tarafından büyütülmüştür. Kan bağı bulunmayan babası Gambino'nun asılsız bir iddia ile Guts'ı öldürmeye çalışmasından dolayı Guts, Gambino'yu öldürmek zorunda kalmıştır. Birkaç yıl sonra, Guts, bir kuşatma sırasında şövalye Bazuso'yu öldürdüğünde paralı asker grubu Şahinler birliğinin dikkatini çeker. Corkus, Şahinler'in kadın kaptanı Casca tarafından kurtarılmadan önce Guts'ı soymaya çalışır; Casca da Guts'u ağır bir şekilde yaralarken liderleri Griffith tarafından kurtarılır. Guts iyileştiğinde Griffith ile düello yaparlar. Griffith kazandığında Gats Şahinler Birliğinin bir üyesi haline gelir. Üç yıl geçer ve Midland Krallığı tarafından Tudor İmparatorluğu'na karşı Yüz Yıl Savaşında görevlendirilen Şahin Grubu'nun gücü ve sayıları artar ve Griffith, başarılı bir savaşın ardından krallığın hiyerarşisinde yükselir. Bir kuşatma sırasında Guts ve Griffith, Griffith'in Beherit'ini fark etmeden neredeyse onları öldüren korkunç Havari Nosferatu Zodd ile karşılaşır. Zodd, Guts'ı, Griffith'in rüyası konusunda kaderinin yazılı olduğunu söylerek uyarır.

Daha sonra Şahinler birliği, geçilemez Doldrey Kalesi'ni ele geçirmek ve Yüz Yıl Savaşını sona erdirmek için savaşa katılır. Savaşın bitiminden bir ay sonra Guts, Griffith'i bir düelloda mağlup ettikten sonra onunla yollarını ayırır ve kendi yolculuğuna çıkmaya karar verir. Guts, Şahinler'den ayrıldıktan bir yıl sonra, zindana kapatılmış şahinler lideri Griffit'i kurtarmak için Şahinlerin yanına geri döner. Tüm kemikleri kırılmış ve hareket edemeyecek haldeki Griffith, Tanrı Eli'nin bir üyesi olan Femto olarak yeniden doğma karşılığında Şahinler birliğini feda etmeyi kabul eder. Şahinler, Tanrı Eli'nin canavar Havarileri (Nosferatu Zodd gibi) tarafından "tutulma" vakasında katledilir ve Femto, Casca'ya tecavüz eder. Guts, Casca'yı kurtarmaya çalışırken sol kolunu ve sağ gözünü kaybeder, ancak Casca bu kabus gibi çetin sınav nedeniyle akıl sağlığını kaybeder. Guts ve Casca, Guts'a Tanrı Eli tarafından damgalandığını ve kötü yaratıkların gece saldırılarına maruz kalacağını söyleyen gizemli Kafatası Şövalyesi tarafından kendi dünyalarına geri döndürülür. Guts, Casca'yı tutulmada olmayan eski yoldaşı Rickert'in gözetimine bırakır ve Tanrı Eli ile tüm havarileri katletmek için bir intikam yolculuğuna çıkar.

Kişilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentaro Miura'nın Berserk manga serisini konu alan Guts ve Zodd'un karşılıklı mücadele içinde olduğu büyük bir poster altında Griffith ve Guts'ın yer aldığı ikinci küçük bir poster

İhanet ve intikam serinin ana temalarıdır. Guts ilk ihanetini Gambino'nun Guts'ın cesedini birkaç para karşılığında başka bir askere satmasıyla yaşadı. Yoldaşlarının Griffith tarafından ihanete uğraması ve Tanrının Eli tarafından kurban edilmesinin ardından intikam arayışına girer.[13] Bu intikam arzusu onun hayatta kalmasının ana nedeni olmuştur. Serinin başında intikamla tek başına seyehat eden Gats, yeni tanıştığı ve umursamadığı bir elf olan Puck'a:"kendi hayalleri olmayan ve başka insanların hayallerine tutunarak yaşayan insanların yaşama gücünden yoksun birer zavallı" olduğundan bahsederek kişiliği hakkında bilgiler vermiştir. Guts farklı zamanlarda farklı değişimler gösteren dinamik ve karmaşık bir kişiliğe sahiptir. İntikam arayışının ilerleyen süreçlerinde yaklaşımlarında değişimler yaşanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 【11限目】 特別インタビュー「僕が“森川ジョージ”になるためにやってきたこと」(4/4). moae.jp (Japonca). Kodansha. 11 Ekim 2016. 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  2. ^ Paquot, Valentin (19 Mart 2020). "George Morikawa : "En trente ans de manga je n'ai jamais eu le syndrome de la page blanche !"" [George Morikawa: "In thirty years of manga I have never had the blank page syndrome!"]. Le Figaro (Fransızca). 27 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b Bayon, Arthur (17 Nisan 2019). "Kentarô Miura: "Je suis jaloux de Yukito Kishiro et de son Alita!"" [Kentaro Miura: "I am jealous of Yukito Kishiro and his Alita!"]. Le Figaro (Fransızca). 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  4. ^ Tamotsu, Narita (1 Temmuz 2016). 『自殺島』完結まで秒読み!マンガ家・森恒二「終わりたくない!」【Episode 3】. Da Vinci News (Japonca). Kadokawa Corporation. 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  5. ^ "berserk". www.crunchyroll.com. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
  6. ^ 【『ベルセルク』三浦建太郎×『ペルソナ』橋野桂&副島成記】ダークファンタジーの誕生で目指した“セックス&バイオレンス”の向こう側. news.denfaminicogamer.jp (Japonca). Mare Inc. 9 Temmuz 2019. 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  7. ^ 【『ベルセルク』三浦建太郎×『ペルソナ』橋野桂&副島成記】ダークファンタジーの誕生で目指した“セックス&バイオレンス”の向こう側. news.denfaminicogamer.jp (Japonca). Mare Inc. 9 Temmuz 2019. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2021. 
  8. ^ Fujimoto, Yukari (15 Aralık 2000). 少女まんが魂 [The Spirit of Shōjo Manga] (Japonca). Hakusensha. ss. 207-235. ISBN 4-592-73178-6. 
  9. ^ Dennison, Kara (25 Ağustos 2019). "5 Works That Inspired the World of Berserk". Crunchyroll. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  10. ^ "Berserk × Hell's Paradise". Kazé (Fransızca). 12 Kasım 2019. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020. 
  11. ^ Sherman, Jennifer (19 Eylül 2017). "Berserk Creator Reveals He Based Band of the Hawk on High School Friendship". Anime News Network. 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020. 
  12. ^ Luster, Joseph (12 Ağustos 2016). "FEATURE: 'Berserk' Discussion Explores Kentarō Miura's Roots". Crunchyroll. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  13. ^ Thompson, Jason (21 Haziran 2012). "Jason Thompson's House of 1000 Manga - Berserk". Anime News Network. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020.