Grenadiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski Muhafızların grenadiyesi, yaklaşık 1812, Édouard Detaille

Grenadiye (İngilizce telaffuz: [ˌgrɛnəˈdɪər], Fransızca telaffuz: [ɡʁə.na.dje]; grenade (el bombası) kelimesinden türetilmiştir),[1] ilk olarak 17. yüzyılın ortalarıyla sonları arasında, el bombası atmak ve bazen saldırı operasyonlarında görev almak üzere ortaya çıkan uzman bir asker türüdür. O zamanlar grenadiyeler en güçlü ve iri askerler arasından seçilirlerdi. 18. yüzyıla gelindiğinde bu tarz el bombası atıcılığı yaygın değildi ancak grenadiyeler hala fiziksel olarak en güçlü askerler arasından seçiliyordu ve savaş alanında saldırılara öncülük ederlerdi. Grenadiyeler, ayrıca kuşatma savaşlarında tahkimatlardaki gediklere yapılan taarruzlara öncülük ederlerdi.

Fransa (Grenadiers à Cheval de la Garde Impériale) ve Arjantin (Atlı Grenadiye Alayı) gibi bazı ülkeler Atlı Grenadiye birlikleri kurmuştu ve Britanya Ordusu bir zamanlar Atlı Grenadiye Muhafızları'na sahipti. Piyade grenadiye mevkidaşları gibi bu atlı askerler de boyutları ve güçleri göz önünde bulundurularak seçilmişti (ağır süvari).

Günümüzde terim Batı dillerinde özel olarak tasarlanmış büyük kalibreli bir patlayıcı, sis ya da gaz başlığı fırlatan bir bomba atar kullanan bir askeri tanımlamak için de kullanılmaktadır. Bu askerler bir timin parçası olarak hareket ederler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "grenadier". 28 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2018 – The Free Dictionary vasıtasıyla.