Greg Lake

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gregory Stewart Lake (10 Kasım 1947 - 7 Aralık 2016) İngiliz basçı, gitarist, şarkıcı ve söz yazarıydı. Progresif rock grupları King Crimson ve Emerson, Lake & Palmer'ın (ELP) kurucu üyesi olarak öne çıktı.

Dorset'te doğup büyüyen Lake, 12 yaşında gitar çalmaya başladı ve aynı yaşta ilk şarkısı "Lucky Man"i yazdı. 17 yaşında tam zamanlı müzisyen oldu ve arkadaşı Dorset gitaristi Robert Fripp onu solist ve basçı olarak King Crimson'a davet edene kadar birçok rock grubunda çaldı. Etkili ilk albümleri In the Court of the Crimson King (1969) ile ticari başarıya ulaştılar.

Lake, 1970 yılında gruptan ayrıldı ve 1970'lerde ve sonrasında ELP'nin şarkıcısı, gitaristi, basçısı ve yapımcısı olarak önemli başarılar elde etti. Lake, ELP'nin bir üyesi olarak "Lucky Man" ve "From the Beginning" gibi birçok popüler şarkı yazıp kaydetti. Her iki şarkı da İngiltere ve ABD single listelerine girdi. Lake, 1975'te çıkardığı ve Birleşik Krallık'ta iki numaraya yükselen "I Believe in Father Christmas" adlı single'ıyla solo kariyerine başladı. Greg Lake Band ve gitarist Gary Moore ile 1981'den 1983'e kadar kaydedilen üç solo albüm çıkardı (iki stüdyo albümü, bir canlı albüm). Ayrıca 1983'te vokalist/basçı John Wetton'ın yerine (King Crimson'ın bir başka eski üyesi) Tokyo, Japonya'da üç konser için kısa süreliğine de olsa pop rock grubu Asia'nın bir üyesi oldu. 1980'lerde diğer sanatçılar ve çeşitli gruplarla işbirliği yapmasının ve performans sergilemesinin yanı sıra, 1990'larda ve 2010'da ara sıra ELP toplantıları yaptı ve solo sanatçı olarak 21. yüzyıla doğru düzenli olarak turnelere çıktı.

Lake ayrıca diğer sanatçılara da sponsor oldu, onların kayıtlarını yaptı ve kayıt sözleşmeleri almalarına yardımcı oldu.[1] Aynı zamanda Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi için bağış toplama etkinliğinde de yer aldı. 7 Aralık 2016'da Londra'da pankreas kanseri nedeniyle 69 yaşında öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shipston, Roy (10 Temmuz 1971). "ELP, they're all absolutely shattered!". Disc and the Music Echo. 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. I'm recording an album for a group from Bournemouth, where my parents live." [...] The group Greg is producing are Spontaneous Combustion. Yes are the nearest thing he can relate them to. "They have the same quality, tightness, and they're punchy. They do a lot of three-part harmony things but they are not like Yes musically.