Goo Goo Dolls

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Goo Goo Dolls
Goo Goo Dolls
Genel bilgiler
Başladığı yerBuffalo, New York, ABD
TarzlarAlternatif rock, post-grunge
Etkin yıllar1987-günümüz
Müzik şirketiMetal Blade, Warner Bros.
ÜyelerJohn Rzeznik

Robby Takac

Mike Malinin
Eski üyelerGeorge Tutuska

Goo Goo Dolls, 1987 yılında Buffalo, New York'ta kurulan bir Amerikan alternatif rock grubudur. 2009 yılı itibarıyla grubun sekiz stüdyo albümü ve sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde dokuz milyondan fazla satış rakamı bulunmaktadır. Grubun üyeleri arasında John Rzeznik, Robby Takac ve Mike Malinin yer almaktadır.

Grup hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Temeller ve ilk albümler (1986-1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

Goo Goo Dolls, başlangıçta vokal ve gitarda John Rzeznik, vokal ve bas gitarda Robby Takac ve davullarda George Tutuska'yı barındırmaktaydı. Takac ve Tutuska, okuldan arkadaş olup, Rzeznik ise Takac'ın kuzeni ile beraber The Beaumonts adlı grupta çalmaktaydı.[1] Üçlü daha sonrasında "Sex Maggots" adı altında bir araya geldi. Ancak bir kulüp sahibi grubu kiralayarak üyelerden grup adını değiştirmelerini istedi. Öyle ki, bu haliyle yerel gazetelerde grubun adı basılmayacak ve sansüre uğrayacaktı. Grup, bu öneriyle beraber True Detective reklamlarından esinlenerek "Goo Goo Dolls" adını aldı.[2] Rzeznik, bu dönemde sadece bir garaj grubu olduklarını ve gelecek vadetmediklerini düşündüklerini ve isimlerinde karar kılmalarının aceleye geldiğini söylemektedir. Ana vokalist Takac ile beraber, grup ilk albümleri "Goo Goo Dolls"u 1987 yılında Mecenary Records aracılığıyla yayımladı. Ancak albümün satış hakları ve etiketi 1988 yılında Celluloid Records'a geçti. Grup Los Angeles'a taşındıktan sonra 1989 yılında "Jed"i satışa sundu.[3]

Grubun üçüncü albümler "Hold Me Up", 1990 yılında satışa sunuldu. Albümde Rzeznik, beş parçada ana vokal görevi üstlenmekteydi. Bu beş şarkıdan biri olan "There You Are", tekli olarak yayımlandı. Albümde tür olarak heavy metal, pop rock ve punk rock öğeleri yer almaktaydı. 1991 yılında yayımlanan "I'm Awake Now" adlı şarkı, ayrıca Elm Sokağında Kâbus 6: Son Kâbus filminin müzikleri arasına da dahil edildi.

"Superstar Car Wash" adlı dördüncü albüm 1993 yılında satışa çıktı. Albüm medya tarafından ilgi gördü. Önceki albümün gösterdiği başarı ve tanınırlığın bir sonucu olarak, şirketleri Metal Blade Records, albüme daha büyük bütçeler ayırdı. Albümün kayıtları kısmen Mississauga, Ontario'daki Metalworks Stüdyolarında geçti. Aynı stüdyoda Rush grubunun da birçok platin plaketli albümleri kaydedilmiştir.[4] Albümdeki "We Are the Normal" adlı şarkı yayımlandıktan sonra geniş kitlelerce ilgi gördü. Yine "Fallin' Down" adlı şarkı da 1993 yılında gösterime giren Son in Law filminin müzikleri arasında yer aldı.

Geniş kitlelerce tanınma (1995-1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun beşinci albümü "A Boy Named Goo"nun yayımlanmasından sonra Robby Takac, George Tutuska'nın gruptan ayrılmasını istedi. Bunun nedeni olarak Rzeznik'in Tutuska ile aynı grup altında olmaya dayanamamasıydı. Bu olayın ardından, 1995 yılında gruba Mike Malinin katıldı ve grup bu haliyle tura çıktı.

"A Boy Named Goo" albümü bu sürede oldukça büyük bir satış rakamı elde etti. Ancak "Name" adlı teklinin yayımlanmasıyla beraber satış ivmeleri daha da yükseldi. Sonuçta iki kez platin elde eden albüm, Metal Blade şirketinin tarihi boyunca çift platin elde etme başarısını gösteren ilk albüm oldu. Ancak bu başarı gruba tatsızlık da getirdi. Öyle ki, grup ile Metal Blade şirketinin arasında yasal satış sıkıntıları belirdi. Grubun gerekçesine göre, şirket gruba albüm satışlarında hak ettikleri payı vermemişti. Bu durum "adil olmayan, tek yönlü ve zorla kabul ettirilen" olarak gösterildi.[5] Grup ile şirketin arasındaki anlaşmazlıklar geçince grup, Warner Bros. Records'a geçti. Goo Goo Dolls üyeleri yeni albümlerini kaydettikten sonra, 1998 yılında "Dizzy Up the Girl" albümünü yayımladı.[6] Albüm, grubun önceki başarılarından dolayı kısa sürede geniş kitlelerce dinlendi.

Devam eden başarılar (1997-2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rzeznik, Melekler Şehri filmi için yeni bir şarkı yazma niyetindeydi. Bu işi için bestelenen "Iris", büyük bir başarı elde etti. Beş dakikada sözleri yazılan ve bir saatlik bir zaman içinde bestelenen şarkı, Amerikan radyo listesinde on sekiz hafta boyunca zirvede yer aldı. Ayrıca şarkı o sene üç Grammy Ödülü'ne de aday gösterildi.

"Iris", üç kez platin plaket elde eden "Dizzy Up the Girl" albümüne de dahil edildi. Albümden ayrıca "Slide", "Black Balloon", "Broadway" ve "Dizzy" gibi başarılı şarkılar da yayımlandı. Her ne kadar "Black Balloon" şarkısındaki sözler belirsiz ve silik olsa da Rzeznik'in söz yazarlığı tarzına bir örnek olarak gösterilmektedir. Şarkıda özellikle uyuşturucu bağımlılığına değinilmektedir. Şarkının geniş kitlelerce Robby Takac'ın o dönemde uyuşturucuyla savaşan, ancak sonradan bırakan karısının adına yazıldığı kabul edilmektedir. 2001 yılında grubun ilk derleme albümleri yayımlandı. "What I Learned About Ego, Opinion, Art & Commerce" adındaki bu albümü 2002 yılındaki stüdyo albümü "Gutterflower" izledi. Bu albümden de "Here Is Gone", "Sympathy" ve "Big Machine" teklileri yayımlandı. 4 Temmuz 2004 tarihinde grup, kendi kentleri Buffalo'da ücretsiz bir konser verdi.

Goo Goo Dolls'un 2007 yılı filmi Transformers'ta da yer alan "Before It's Too Late" adlı şarkılarının Mansfield'da bir konserde seslendirilirken çekilen bir fotoğrafı.

Let Love In ve derlemeler (2006-2008)[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılında Goo Goo Dolls, "Let Love In" adlı albümlerini satışa sunarak sanat hayatındaki yirminci yıllarını kutladı. Albümde "Give a Little Bit" şarkısının da stüdyo kaydı yer almaktaydı. Albümden bunun dışında "Better Days", "Stay With You" ve "Let Love In" gibi tekliler de yayımlandı. "Let Love In" adlı şarkının Adult Top 40 adlı listede ilk ona girmesiyle beraber grup, bu liste tarihinde on ikinci şarkılarını ilk ona sokarak bir rekora imza attı. Rekorun önceki sahipleri Matchbox Twenty ve Sheryl Crow gibi isimlere rağmen bu rekor halen kırılamamıştır. Grup bu dönemde Transformers filmi için yayımladıkları ve aslen "Fiction" adıyla bilinen "Before It's Too Late" adlı şarkıyla da önemli başarı gösterdi.[7]

13 Kasım 2007 tarihinde grup "Greatest Hits Volume One: The Singles" adında bir derleme albümü yayımladı. Albümde "Name" adlı şarkının yeni bir sürümü ile "Feel the Silence" adlı şarkının Michael Brauer tarafından üstlenilen düzenlemesi yer almaktadır.[8][9]

Yeni albüm (2009-....)[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında Goo Goo Dolls, gelecekte yayımlanması planlanan yeni bir stüdyo albümünün kayıtlarının başladığını beyan etti.[10] Buna ek olarak grup, 2008 yazında düzenlenen O2 Wireless Festivali kapsamında Londra'daki Hyde Parkı'nda konserler verdi.[11][12]

2 Temmuz 2008 tarihinde grup, "Real" adında bir tekli iTunes'ta yayımladı. Yine grubun MySpace sayfalarında sürekli olarak yeni materyallerin tanıtıldığı bilinmektedir.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şimdiki üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Düzenleyen Ödül Sonuç
1999 Grammy Ödülleri Yılın Kaydı - "Iris" Aday gösterildi
En İyi Grup Pop Performansı - "Iris" Aday gösterildi
Yılın şarkısı - "Iris" Aday gösterildi
2000 Grammy Ödülleri En İyi Grup Rock Performansı - "Black Balloon" Aday gösterildi
2008 The Average Lives of Students Müzik Ödülleri 2008 Üstünlük Ödülü Kazandı
Songwriters Hall of Fame Hal David Starlight Ödülü Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Morano, Scott (1996). "Goo Goo Dolls FAQ". www.musicfanclubs.org. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  2. ^ Rolling Stone Magazine, November 1999.
  3. ^ "Goo Goo Dolls Biography". Contemporary Musicians. Thomson Gale. 1996. 20 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  4. ^ "Superstar Car Wash". www.cduniverse.com. 24 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  5. ^ "Goo Goo Dolls Want Label to Forget Their Name". www.rollingstone.com. 2 Aralık 1996. 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  6. ^ "Goo Goo Dolls Lawsuit Coming to a Head". www.rollingstone.com. 12 Nisan 1997. 1 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  7. ^ "Goo Goo Dolls Transforming Experience?". www.ultimate-guitar.com. 4 Mayıs 2007. 30 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  8. ^ "Goo Goo Dolls to Release First-Ever Greatest Hits CD". www.marketwire.com. 2007. 30 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2007. 
  9. ^ "Goo Goo Dolls Team with NFL & United Way in Detroit Lions' Thanksgiving Halftime Show". www.marketwire.com. 2007. 12 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2007. 
  10. ^ "The Goo Goo Dolls". www.googoodolls.com. 2008. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008. 
  11. ^ "Goo Goo Dolls Join O2 Wireless Bill". www.digitalspy.co.uk. 2008. 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  12. ^ "Goo Goo Dolls to play at Indianapolis Motor Speedway". www.indianapolismotorspeedway.com. 30 Nisan 2008. 15 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2008. 
  13. ^ After signing with Metal Blade Records in 1987, the band's self-titled debut album Goo Goo Dolls was re-released under the revised title of First Release by their new record label. The albums Goo Goo Dolls and First Release are both identical, except for different cover artwork.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana siteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Görüşmeler ve demeçler[değiştir | kaynağı değiştir]