Gitar solosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gitarist Brian Ray solo çalıyor.

Bir gitar solosu, klasik,[1] elektro veya akustik bir gitarda çalınmak üzere önceden yazılmış (veya doğaçlama yapılmış) melodik bir pasaj, enstrümantal bölüm veya tüm müzik parçasıdır. 20. ve 21. yüzyıl geleneksel müziklerinde ve blues, swing, caz, jazz fusion, rock ve metal gibi popüler müziklerde, gitar soloları genellikle virtüöz teknikleri ve çeşitli derecelerde doğaçlama içerir. Klasik gitarda gitar soloları genellikle nota ile yazılmış olan, oda müziği ve konçerto gibi klasik müzik formlarında da kullanılmaktadır.

Gitar soloları, tek bir gitar için eşliksiz eserlerden birkaç başka enstrüman veya büyük bir topluluk eşliğinde bestelere kadar uzanır. Bir gitar solosu için eşlik eden müzisyenler, caz dörtlüsü veya rock grubu gibi küçük bir topluluktan orkestra veya big band gibi büyük bir topluluğa kadar değişebilir. Eşliksiz akustik gitar müziği, enstrümanın batı müziğinde ilk kullanımına kadar uzanan halk ve klasik müzikte bulunur, akustik gitarın bir topluluk içinde solo ses olarak kullanılması en azından Barok konçertoya kadar uzanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "guitar | History, Types, & Facts". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020.