Gibney Dance

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1991 yılında koreograf Gina Gibney tarafından kurulan Gibney Dance, New York'ta biri Flatiron Bölgesinde 890 Broadway'de ve diğeri Tribeca'da 280 Broadway'de olmak üzere iki yerde bulunan çok yönlü bir dans organizasyonudur. Kuruluşun faaliyetleri birbiriyle ilişkili üç alana ayrılmıştır: Merkez, Şirket ve Topluluk. Birincisi, Merkez, New York dans topluluğuna sınıflar, programlar ve hizmetlere ek olarak kâr amacı gütmeyen ve ticari kiracılara prova alanı sağlayan tesis ve programlarına atıfta bulunur. Şirket, Merkez dışında faaliyet gösteren profesyonel bir çağdaş dans şirketi olan Gibney Dance Company'yi ifade eder. Son olarak, Topluluk, New York City çevresindeki barınaklarda aile içi şiddete maruz kalanlarla dansçıları birleştiren bir sosyal yardım programı olan Community Action'a atıfta bulunur. 2008'de Gibney Dance, “sanat yapmak ve harekete geçmek” için Vanity Fair'in Onur Listesi'ne girdi.[1]

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1991 yılında, koreograf Gina Gibney, New York'ta bir performans ve sosyal eylem şirketi olarak Gibney Dance'i kurdu. Ertesi yıl, şirketinin provalarını barındırmak için tarihi 890 Broadway binasında yer kiralamaya başladı. Daha sonra Studio 5-2 olarak adlandırılan alan, kısa süre sonra şehrin en çok aranan öğretmenlerinden bazıları tarafından verilen profesyonel düzeyde dans dersleri listesine ev sahipliği yaptı. Sonraki yirmi yılda, Gibney ve şirketi, ülke genelinde olduğu kadar Kanada, Almanya ve Türkiye'de de icra edilen sekiz akşam uzunluğunda eserden oluşan bir repertuvar geliştirdi. 1997'den 2007'ye kadar Gibney Dance Şirketi, tamamen kadınlardan oluşan bir topluluk olarak faaliyet gösterdi; bu, Gibney'nin profesyonel dansta kadınların sanatsal ve finansal zemini kaybettiğine dair artan endişesinden kaynaklanan bir karardı. 2007'den beri şirket hem erkekleri hem de kadınları içeriyor.

2000 yılında Gibney Dance, bugün Topluluk Eylemi (Community Action) olarak bilinen Aile İçi Şiddet Projesi'ni kurdu. 2010 yılında Merkez, diğer kiracıları Ballet Tech ve Amerikan Bale Tiyatrosu'nu içeren 890 Broadway binasının neredeyse tüm beşinci katını kapsayan, büyük ölçüde genişletilmiş, yedi stüdyolu bir tesis olarak yeniden açıldı. Ertesi yıl, Gibney Dance New York'ta profesyonel dans alanına hizmet etmek için tasarlanmış bir dizi program sunmaya başladı. 2013 yılında, Agnes Varis'in desteğiyle Gibney Dance Topluluk Eylemi (Community Action), aile içi şiddet mağdurlarına her yıl 500 atölye çalışması sunma hedefine ulaştı. Aynı yıl, organizasyon bir başka stüdyo daha satın alarak tesisi sekiz stüdyoya çıkardı ve onu New York City'deki türünün en büyüklerinden biri haline getirdi. Ocak 2014'te, NYC Kültürel İşler Departmanı'nın daveti üzerine Gibney Dance, dansın geleceği için alanı korumak amacıyla 280 Broadway'in yeniden canlandırılması için stratejik bir plan oluşturdu. Kuruluşun 280 Broadway vizyonu, üstün bir eğitim programı, üçlü bir performans kompleksi ve sosyal eylem için bir sıçrama tahtası oluşturmaktır. Yeni alan, 890 Broadway'deki mevcut programlarla birlikte çalışmaktadır.[2]

Merkez[değiştir | kaynağı değiştir]

Gibney Dance 890, New York'un Flatiron Bölgesi'ndeki 890 Broadway'de bulunan dokuz stüdyodan oluşan bir komplekstir. Gibney Dance 280, Aşağı Manhattan'da 280 Broadway'de bulunan on dört stüdyodan oluşan bir komplekstir. Her iki alan da ticari tiyatro ve televizyon prodüksiyonlarına stüdyo kiralayarak kâr amacı gütmeyen kiracılara sübvansiyonlu oranlarda prova alanı sunmalarına izin veriyor. Ek olarak, Merkez, New York'un profesyonel dans topluluğuna hizmet etmek için tasarlanmış, sanatçı rezidansları, alan hibeleri ve koreograflar için geri bildirim forumları gibi bir dizi program ve hizmet sunmaktadır.

Şirket[değiştir | kaynağı değiştir]

1991 yılında kurulan Gibney Dance Şirketi, sanat yönetmeni Gina Gibney ve yardımcı sanat yönetmeni Amy Miller tarafından yönetilen profesyonel bir çağdaş dans topluluğudur.

Topluluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Gibney Dance Topluluk Eylemi (Community Action), New York'taki barınaklarda düzenlenen bir dizi atölye çalışmasında dansçıları aile içi şiddet mağdurlarıyla birleştiren benzersiz bir programdır. Programın amacı, “başka türlü olmayacak bir yerde kendini ifade etme olasılığını getirmek”. Gibney Dance Şirketi üyeleri, özgün hareket yaratma ve güven oluşturma faaliyetleri yoluyla, seçim, kendini ifade etme ve paylaşma konularını ele almak için aile içi şiddet mağdurlarıyla birlikte çalışır. 2000 yılındaki başlangıcından bu yana, Gibney Dance's Community Action, New York'un aile içi şiddet mağdurlarına hizmet etmeye adanmış önde gelen kuruluşlarından ikisi olan Sanctuary for Families ve Safe Horizon ile ortaklık kurmuştur. Topluluk Eylemi (Community Action), sığınma evlerindeki çalışmalarının ötesinde, metodolojisi konusunda hem New York'ta hem de yurtdışında eğitim oturumları sağlamaktadır. Nisan 2013'te Gibney Dance Şirketi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde bir Toplum Hareketi İkameti düzenlemek için İstanbul'a geldi ve Türk dansçılara ve sosyal hizmet sağlayıcılara hareket yoluyla güçlendirmeye yönelik benzersiz yaklaşımını öğretti. Mayıs 2014'te Şirket, iKapa Dans Tiyatrosu ve Saartjie Baartman Kadın ve Çocuk Merkezi ile ortaklaşa ikinci Küresel Topluluk Eylemi İkameti'ni yürütmek için Güney Afrika'nın Cape Town kentine gitti. 2014 sonbaharında, Gibney Dance, 280 Broadway'de, bir araştırma ve çalışma alanı ve bir kaynak kitaplığı içeren kuruluşun sosyal yardım programına ayrılmış bir tesis olan bir Topluluk Eylem Merkezi açtı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brubach, Holly. "VANITY FAIR NOMINATES GINA GIBNEY DANCE | Vanity Fair | April 2008". Vanity Fair | The Complete Archive (İngilizce). 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  2. ^ Gibney, Frank (2000). "Shall We Dance?". Foreign Affairs. 79 (5): 155. doi:10.2307/20049953. ISSN 0015-7120. 
  3. ^ "INFORMATION KIT" (PDF). Gibney Dance Community Action. 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Eylül 2021.