Gerilla bahçeciliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gerilla bahçeciliği, genellikle terk edilmiş ve gözden çıkarılmış alanlar üzerinde yapılmaktadır. Genelde gece yarısı yapılıp, bütün alan temizlendiği için gerilla adını almaktadır.

Los Angeles sokaklarındaki bahçıvanlar.

Etrafı güzelleştirmeyi hedef alan bahçeciler çiçek, istediği her yerde ekim yapabileceğine göstermek isteyenler ise her türlü bitkiyi yetiştirir.

Organize olmuş kent bahçeciliğinden farklı olarak, bahçıvanların özel mülk veya kamu, her boş toprak parçasına yaptığı izinsiz müdahaleleridir. Gerilla bahçeciliği direniş perspektifinden, mevcut toplum-mekan düzenlemelerini dönüştürme, mülkiyet anlayışı, kamusal alan kontrolü, metalaşma gibi olgulara karşı çıkma açısından yorumlanmaktadır. Eleştirel kentsel bahçecilik olarak adlandırılan siyasi hareketler olarak değerlendirilmektedir.[1]

Tohum bombaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı çok kolay olan tohum bombalarının amacı, ulaşılamayan yerlere tohumlarınızı fırlatmaktır.

En kolay yapımı için gereken ana malzemeler;

  • Tohum
  • Su
  • Toprak
  • Büyük bir kap

Öncelikle toprak ve suyu büyük bir kapta karıştırarak yoğun bir çamur oluşturulur. İçine tohumlar konduktan sonra avuç içinde yuvarlanarak şekil verilir. Güneşte kurumaya bıraktıktan sonra bombalar, boş park bahçe veya kaldırım kenarlarına bırakılmaya hazırdır.

Fırlatılmaya hazır bir tohum bombası

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Öcal, Gökçe; Erkut, Gülden (2019). "Kent Hakkı ve Katılımcılık Bağlamında Kendin Yap Kentleşme:Roma Bostanı Örneği" (PDF). PLANLAMA. 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mart 2020.