Genel maksat helikopteri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanada Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir Bell CH-146 Griffon genel maksat helikopteri

Genel maksat helikopteri çok amaçlı görevler için tasarlanmış helikopterdir. Çok amaçlı askerî helikopterler, kara saldırı, hava saldırı, ulaştırma, tıbbi tahliye, komuta ve kontrol ve asker taşıma gibi görevlerde kullanılabilmektedir.[1] Terim bazen nakliye helikopteri ile örtüşmektedir.

Sivil kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Helikopterler sivil güvenliğin çeşitli yönlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Polis ve yangın kurtarma helikopterleri, geniş bir görev yelpazesinde olağanüstü çok yönlülük sergiliyor. Sivil hizmetlere yönelik yaygın uygulamalar arasında trafik gözetimi, tıbbi tahliyeler, haber kapsamı ve arama-kurtarma görevleri yer alır. Son zamanlarda kullanımı hava tahliyeleri, hava ve su kirliliği kontrolü, acil durum kargo taşımacılığı (kan, organlar ve özel ekipman dahil) ve havadan yangınla mücadelede helitanker olarak genişletilmiştir.

Geleneksel olarak, 47G Serisi ve Hughes 300C gibi üç yerleştirilmiş pistonlu motora sahip helikopterler sivil kullanım için birincil tercihlerdi. Ancak tercih türbin motorlarına doğru kaymıştır. FH-100 ve Bell 206A JetRanger, operasyonel senaryolarda daha etkili olduğu kanıtlanmış türbin motorlu helikopter örnekleridir.

Sivil amaçlı helikopterlerde ortaya çıkan sorun, türbin motorlu helikopterlerin fiyat etiketidir. Başlangıç maliyetinin 100.000$ civarında olması nedeniyle, gerekli değişiklikler için bütçeleme yapılırken zorluklar ortaya çıkmaktadır. Bu tür değişiklikler arasında gece görüş yetenekleri, kızılötesi ve radar bulunur.

Askerî kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerî açıdan genel maksat helikopterleri, birlikleri taşımak için tasarlanmış bir helikopterlerdir, ancak çeşitli muharebe rollerini yerine getirmede de çok yönlüdür. Bu görevler arasında komuta ve kontrol, lojistik, yaralı tahliyesi ve ateş desteği yer alıyor. Lojistik ve tahliye için kullanılan bu silah, yakın zamanda gelişmiş bir denizaltı karşıtı silah olacak şekilde değiştirildi. Bu helikopterlerin tanımlayıcı özellikleri, hızlı manevra kabiliyetine sahip hafif şasiler ve asker ve kargo taşımaya yönelik alanlardır. Yaygın kargo türleri arasında cephane, silahlar ve yiyecek bulunur.

Bu helikopterler, tahliye ve kargo taşımacılığı senaryolarında savunma yetenekleri sağlamanın yanı sıra, ateş desteği ve gözetlemede saldırı rolleri sağlayarak askerî operasyonlarda çok önemli bir rol oynuyor. Farklı görev gereksinimlerine uyum sağlama yetenekleri, askerî hedeflerin başarısına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Farlex, Inc (2012). "Utility helicopter". 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2016.