Genç Bir Sanatçının Cenazesinde

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Genç Bir Sanatçının Cenazesinde FS 58 (DancaVed en ung Kunstners Baare) Carl Nielsen'in yaylı çalgılar orkestrası için Danimarkalı ressam Oluf Hartmann'ın Ocak 1910'daki cenazesi için yazılmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Oluf Hartmann, ünlü besteci J.P.E. Hartmann'ın torunu, besteci Emil Hartmann'ın oğlu ve Danimarka'nın Lolland adasındaki müzisyen ve sanatçıların buluşma yeri olan Fuglsang Malikanesi'nin hanımı Bodil Neergaard'ın erkek kardeşidir. Hartmann 16 Ocak 1910 Pazar günü öldü. Ertesi Çarşamba günü, Nielsen "Andante lamentoso"nun taslağını tamamladı. Belki de orijinal olarak yaylı çalgılar dörtlüsü için yazılmış olan parça daha sonra besteci tarafından yaylı çalgılar orkestrası için uyarlanmıştır.[1]

Mi-bemol minör tonda dört dakikalık parça ilk olarak Gade Quartet tarafından 21 Ocak'ta Oluf Hartmann'ın cenazesinde Kopenhag'daki Holmen's Mezarlığı'ndaki şapelde seslendirildi. Nisan 1912'de Nielsen, Kopenhag'daki Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlediği bir Paskalya konseriyle bağlantılı olarak yaylılar için uyarladı. Parçayı yaşamı boyunca birçok başka vesileyle yönetti ve aynı zamanda 9 Ekim 1931'deki cenazesinde damadı Emil Telmányi'nin oda orkestrası tarafından çalındı.

Parça farklı isimlerle de biliniyor. İlk olarak 1912'de Kopenhag'daki konserler için Andante doloroso adını aldı ve daha sonra Andante dolorosa (Ved en ung Kunstners Baare) veya Andante dolorosa (Genç Bir Sanatçının Cenazesinde) olarak anıldı.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Deutsche Grammophon'un Emerson String Quartet tarafından kaydıyla bağlantılı olarak yazan Anthony Burton şöyle yazıyor: "Mi-bemol minörün karanlık tonunda, başlangıçta bastırılmış Re majör bir orta bölüm ve sakin bir majör ton sonuyla, oldukça dokunaklı bir yoğunluğa sahip. Mütevazı uzunlukta bir çalışma için dikkate değer."[2]

Kayıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Niels Bo Foltmann, "At the Bier of a Young Artist", Orchestral Works 2, Carl Nielsen Edition 9 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Royal Danish Library. Retrieved 13 November 2010.
  2. ^ "Intimate Voices EMERSON STRING QUARTET". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021.