Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız
Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız
Afiş
YönetmenAna Lily Amirpour
Yapımcı
  • Justin Begnaud
  • Sina Sayyah
YazarAna Lily Amirpour
Oyuncular
MüzikBei Ru
Görüntü yönetmeniLyle Vincent
KurguAlex O'Flinn
Yapım şirketi
DağıtıcıVice Films
Çıkış tarih(ler)i20 Ocak 2014 (2014-01-20) (Sundance)
21 Kasım 2014 (2014-11-21) (ABD)
Süre101 dakika[1]
ÜlkeABD
DilFarsça
Hasılat$628,000[2]

Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (film, 2014) Ana Lily Amirpour'un yönettiği bir vampir filmidir. İlk İranlı western-vampir filmi olma özelliğini taşır.[3] 2014 Sundance Film Festivali'nde "Next" programında gösterilmek üzere seçilmiştir.[4]

Film, İran'da bir hayalet kasabadaki yalnız bir vampirin hikâyesini anlatıyor.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Arash adında genç, çalışkan bir İranlı adam, birlikte yaşadığı eroin bağımlısı babası Hossein ile ilgilenmektedir. Babasının borçlu olduğu pezevenk ve uyuşturucu satıcısı Saeed genç adamın çok sevdiği arabasını alır. Arash arabasını kurtarmak için, evinde çalıştığı zengin genç kadın Shaydah'dan da bir çift elmas küpe çalar.

Saeed bir gece çarşaflı ve bir genç kadınla karşılaşır. Kadın, Saeed'i baştan çıkarır ve onun evine giderler. Vampir kadın evde Saeed'e saldırır ve onu öldürür. Evden ayrılırken, arabasını geri almaya karşılık küpeleri getiren Arash ile vampir kadın karşılaşırlar. Arash, Saeed'i ölü bulur ve arabasının anahtarlarının yanında masadaki uyuşturucu ve para dolu çantayı da beraberinde götürür. Ardından uyuşturucu satmaya karar verir. Dracula kılığında bir kostüm partisine gider ve burada Shaydah tarafından sattığı ekstazi haplarından birini alması için ikna edilir. Madde etkisi altında onu öpmek ister ve reddedilir, ardından sokaklarda kaybolur.

Vampir kadın, kayıp Arash'e rastlayana kadar zamanını dairesinde yalnız müzik dinleyerek, kaykay yaparak veya yayaları korkutarak geçirmektedir. Sokakta kaybolan vampir kostümlü Arash ile karşılaşırlar ve aralarında duygusal bir bağ kurulur. Onu evine götürür ve orada müzik dinlerler. Arash'ın boynu kadının vampir dişleri karşısında savunmasız kalmışsa da, kadın onu öldürmek yerine göğsüne yaslanarak kalp atışlarını dinlemeyi seçer. Ertesi gece Arash'ın talebi ile buluşurlar ve kadın ona ne kadar korkunç şeyler yaptığını bilmediğini söyler. Arash bununla ilgilenmez, ona daha önce çalmış olduğu küpeleri hediye eder. Kadının isteği üzerine bir çengelli iğne ile kulaklarını deler ve küpeleri takar.

İlerleyen günlerde, vampir kadın, Saeed için çalışan bir seks işçisi olan Atti'yi gece takip eder, Atti'nin evine giderler. Vampir, Atti'ye Saeed'in borcunu, onu öldürdüğü gece Saeed'din evinden aldıkları ile öder. Ona mutsuz olduğunu bildiğini söylediği duygusal bir konuşma yaşarlar ve kadın gider.

Yoksunluk krizinden muzdarip olan Hossein, Arash'in kedisinin ölmüş olan karısı olduğunu iddia eder ve evi birbirine katar. Babasına kızan Arash, ona uyuşturucu, para ve kediyi verip babasını evden kovar. Hossein Atti'nin evine gider ve kendiyle birlikte eroin almaya zorlar. Vampir kadın o gece Hossein'i öldürür. Atti, Hossein'ın cesedini atmasına yardım ettikten sonra, ona kediyi verir ve gitmesini söyler.

Ertesi sabah Arash, Hossein'ın cesedini görür. Çok üzgün bir halde, kadının dairesine koşar ve onunla kaçması için ona yalvarır. Eşyalarını toplarken kedi ortaya çıkar ve Arash, babasının ölümüyle ilgili bir şey olduğunu fark eder. Arash ve kadın birlikte giderler ama o bir noktada kafasını toplamak için arabayı kenara çeker. Öfkeli ve kararsızdır. Sonunda arabaya geri döner ve kedi, kadın ve Arash yolculuklarına devam ederler.

Başlıca Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Oynadığı Karakter
Sheila vand Vampir kadın
Arash Marandi Arash
Marshall Manesh Hossein
Dominic Rains Saeed
Mozhan Marnò Atti
Roma Shadanloo Shaydah
Masuka kedi

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Charkhesh e Pooch"  Kiosk 2:23
2. "Gelaye"  Radio Tehran 3:43
3. "Sarcophagus"  Federale 8:34
4. "Dancing girls"  Farah 5:35
5. "Bashy"  Free Electric Band 5:14
6. "Black Sunday"  Federale 3:58
7. "Hishe Ayn Ore (Remember That Day?)"  Bei Ru 2:52
8. "Bread Thief"  Bei Ru 3:00
9. "Death (album version)"  White Lies 5:00
10. "Sisyphus"  Federale 4:14
11. "Khabnama"  Radio Tehran 6:33
12. "Thirsty's Return"  Federale 3:26
13. "Cheshme Man"  Dariush 4:54
14. "Tatilat"  Radio Tehran 5:40
15. "Yarom Bia"  Kiosk 4:31
16. "The Veil"  Bei Ru 3:52
17. "Tribe"  Federale 4:25

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT (15)". British Board of Film Classification. 7 Nisan 2015. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2015. 
  2. ^ "A Girl Walks Home Alone at Night (2015) - International Box Office Results". The Numbers. Nash Information Services, LLC. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2016. 
  3. ^ "İlk western-vampir filmi". theguardian.com. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2020. 
  4. ^ "The New York Times". nytimes.com. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]