Gaius Verres

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üzerinde Verres'in hırsızlıklarının gösterildiği Sicilya haritası
Uyuyan Eros, Verres'in uşaklarının çaldığı çok sayıdaki sanat eserinden biri

Gaius Verres ( 120 - 43), Sicilya'yı yönettiği dönemde gerçekleştirdiği geniş çaplı yolsuzluklar ile bilinen, Roma Cumhuriyeti'nin son yıllarına imzasını atmış bir Roma magistrasıydı.

Verres, 120'de yolsuzluklara bulaşmış bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Kariyerinin ilk basamağı, bir konsülün mali işlerini yürütmekti. İç savaş patlak verdiğinde, pozisyonunu askeri fonları zimmetine geçirmek için kullandı. 80'de Kilikya valisi Dolabella'nın kadrosuna katıldı ve onun sanat tutkusunu tatmin etmek için tapınaklardaki resim ve heykelleri, valinin koleksiyonuna eklemek üzere çaldı. Dolabella gaspları için yargılandığında, Verres onu mahkûm ettirmek için aleyhinde delil sunarak kendi suçlarından aklanmayı başardı.[1]

74'te imparatorluğun zengin ve kârlı bir eyaleti olan Sicilya'ya vali olarak atandı.[2] Bu yıllarda Roma'da da Spartaküs isyanı patlak verdi. Yaşanan bu isyan nedeniyle Verres bir yıl daha fazla bu görevini sürdürdü; isyan olmasaydı makamını 72'de Quintus Arrius'a devredecekti. Daha önceleri barışçıl ve müreffeh bir bölge olarak bilinen Sicilya'ya Verres'in atanması, önlenemez çöküşün de başlangıcı oldu. Verres, varlıklı Sicilyalılar öldükten sonra onların miraslarından pay koparabilmek için yozlaşmış yargıçlarını kullandı. Buyruklarına karşı gelen yargıçlar ise genellikle idam edildi. Kendisinin çok sayıda heykelini diktirdi. Başarılı tarım sistemini ortadan kaldırarak çiftçileri sefalete sürükledi ve kalkınmış bir ticaret toplumunu, zar zor geçinen bir eyalete dönüştürdü. Uşakları, koleksiyonuna ekleyebilmesi için Sicilya boyunca çeşitli sanat eserlerine el koydu, hatta bir sokaktaki Merkür heykelini bile ulu orta çaldılar.[3] Sicilyalıların şikayet ve yakarışlarının ardından Roma'ya geri çağrılması, Verres'in hükmünün sonu oldu. Yargılandığı mahkemede aklanmak için çok çabalamış olsa da sonunda sürgünden kurtulamadı. Verres'in yargılanması sırasında Marcus Tullius Cicero'nun kendisine karşı yaptığı konuşma günümüzde Verres'e Karşı olarak bilinir. Sürgünü sırasında, Verres'in suçlarını ayrıntılı olarak listeleyen beş kitap yazıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Marin 2009, s. 69.
  2. ^ Deißmann-Merten 1979, s. 1207.
  3. ^ Fuhrmann 2011, ss. 63, 68.
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]