Güller ve Dikenler Sarayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şablon:Infobox book series Güller ve Dikenler Sarayı, Amerikalı yazar Sarah J.Maas tarafından Mayıs 2015'te yayınlanan aynı adlı romanla başlayan yeni bir yetişkin fantezi romanı serisidir. Hikâye, ölümlü Feyre Archeron'un bir periyi öldürdüğü için Prythian'ın peri topraklarına getirilmesinden sonraki yolculuğunu anlatıyor.

Seri, New York Times En Çok Satanlar listesinde yer aldı ve Tempo Productions tarafından serinin film hakları satın alındı.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dikenler ve Güller Sarayı, ormanda aslında peri olan bir kurdu öldürdükten sonra ceza talep eden bir yaratık tarafından Prythian'ın peri diyarına götürülen 19 yaşındaki Feyre Archeron'nun hikâyesini anlatıyor. Feyre,kendisini kaçıran canavarın Tamlin adında bir yüksek peri ve yedi Prythian Efendisi'nden biri olduğunu keşfeder. Tamlin ile Bahar Sarayı'ndaki malikanesinde yaşarken, peri dünyası hakkında öğrendiği her şeyin bir yalan olduğunu öğrenmeye başlar. (2015) [1] Güller ve Dikenler Sarayı bir Güzel ve Çirkin retellingidir.
  • Sis ve Öfke Sarayı, Prythian'ı Amarantha'nın saltanatından kurtarmanın sonraki etkileriyle uğraşan Feyre ve Rhysand'ın mücadelelerini ve yapacakları zor seçimleri ele alır. Dağın Altı'nda karşılaştıkları dehşetten dolayı ikisi de zaman zaman kendilerini eşlerinin zihinlerinin içinde bulurlar. Travma sonrası rahatsızlıklardan ve kabuslardan muzdariptirler, paylaştıkları zihinsel bağlar aracılığıyla bağlantıda kalmaya devam ederler. Nefret, travmalarıyla savaşırken ve birbirlerinde teselli bulurken tutku ve aşka dönüşmeye başlar. (2016) [2]
  • Küller ve Kanatlar Sarayı, Hybern'e karşı savaşmak için bilgi toplayan ve güçlerini birleştiren Yüce Lordlar, gizemli yaratıklar ve müttefiklerle birlikte çalışan Feyre ve Rhysand'ı konu alır.Büyük savaş yakındır ve ne getireceği belirsizdir (2017) [3]
  • Buz ve Yıldızışığı Sarayı, şehirleri ve günlük yaşamla beraber ilişkileri düzelirken ve yeni normale alışılırken, Feyre ve Rhysand'ı Hybern'e karşı savaşın ardından ele alıp takip eder. (2018) [4]
  • Gümüş Alevler Sarayı Nesta ve Cassian'ı, unutulmaz geçmişleriyle yüzleşirken, canavarlarla savaşırken ve birbirlerinin kollarında kabul ve şifa bulurken, savaş ve ihanetin ortasında aralarındaki yanan ateşle konu alır . (2021) [5]

Seriye Ek Olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dikenler ve Güller Boyama Kitabı (2017)

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Feyre Archeron: En küçük Archeron, Nesta ve Elain'in kız kardeşi, Tamlin'in eski nişanlısı, Rhysand'ın eşi ve mate'i, Gece Sarayı'nın Yüksek Leydisidir. Amarantha'nın lanetini kırdığı ve onu yendiği için Lanetkıran olarak tanınır. Bu süreçte öldüğü ve Yüce Lordlar tarafından hayata döndürüldüğü için her Yüce Lord'un güçlerinden birer parçaya sahiptir.
  • Rhysand: Gece Sarayı ve İlirya ordusunun Yüce Lordu, Feyre'nin eşi ve kocasıdır. Karanlığın gücüne ve gölge büyüsüne sahiptir. Prythian tarihindeki en güçlü Yüce Lord'dur. Zihinleri okuyup parçalamanın yanı sıra şekil değiştirebilir ve uçabilir. Kazanı yeniden canlandırırken öldü fakat Feyre ve Yüce Lordlar tarafından hayata döndürüldü.
  • Nesta Archeron: En büyük Archeron kardeşi, Elain ve Feyre'nin kız kardeşi, Cassian'ın olası eşidir. Hybern tarafından Kazan kullanılarak kendi isteği dışında Ulu periye dönüştürüldü. İnsandan periye dönüşürken Kazan'ın gücünün büyük bir kısmını emdi.
  • Cassian: Gece Sarayı Genel Komutanı ve İlirya ordusu komutanı, Rhysand ve Azriel'in çocukluk arkadaşı, Nesta'nın olası eşi. Düşler Sarayı üyesidir ve en güçlü İliryalılardan biridir.
  • Elain Archeron: Archeron kardeşler arasında ortanca olandır.Nesta ve Feyre'nin kız kardeşi Graysen'in eski nişanlısı
  • dır.Lucien'in eşidir.Azriel ile bir bağlantıya sahiptir. Hybern tarafından Kazan kullanılarak kendi isteği dışında Ulu periye dönüştürüldü. İnsandan periye dönüşürken geleceği görebilme yetisi kazandı.
  • Azriel: Sessiz bir İliryalı bir Gölgeokuyan'dır, Gece Sarayı'nın ' casus müdürü, Rhysand ve Cassian'ın çocukluk arkadaşı, Elain'in olası sevgilisidir. Gölgeokuyan gücünün sahibi ve en güçlü İliryalılardan biri olan Azriel bir Düşler Sarayı üyesidir.
  • Lucien: Freya ve Helion'un oğlu, Jesminda'nın eski sevgilisi, Bahar Sarayı'nın eski temsilcisi, Elain'in eşi ve Vassa'nın olası sevgilisidir. Amarantha yüzünden sol gözünü mekanik bir gözle değiştirmek zorunda kalmıştır. Sürgünler Grubu'nun bir üyesi ve Gün Sarayı'nın varisidir.
  • Morrigan namı diğer Mor: Keir'in kızı, Rhysand'ın kuzeni, Gece Sarayı'nın üçüncü komutanıdır. Gücü gerçekliktir ve Rüyalar Sarayı üyesidir.
  • Amren: Gece Sarayı'nın ikinci komutanı, Düşler Sarayı'nın üyesi ve Varian'ın sevgilisidir. Eskiden hapishanenin bir mahkûmuydu, bir peri bedeninde hapsolmuş, daha sonra ondan kurtulup Yüksek Periye dönüşen farklı bir alemden gelen gizemli ve çok güçlü bir yaratıktır.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Maas başlangıçta seriyi Güzel ve Çirkin, East of the Sun ve West of the Moon ve Tam Lin masallarının yeniden anlatımı olarak tasarladı. Bu hikâyeler, nihai olarak özel bir yeniden anlatım olmasa da,seriye ilham verdi.[6]

Sarah J. Maas 2009'un başlarında Güller ve Dikenler Sarayı'nı yazmaya başladı ve ilk taslağın tamamlanması yaklaşık beş hafta sürdü.[7]

Sis ve Öfke Sarayı'nın ilk taslağı tamamen Feyre ve Rhys'ın ayrı bakış açıları ile yazılmıştır. İkinci kitap için bir sürü isim düşünülmüştür. İlk roman gibi, ikincisinde de, Yunan mitolojisinin Rhysand ve Feyre gibi karakterlere ve onların Gece Sarayı'ndaki evlerine ilham verdiği Hades ve Persephone dahil olmak üzere birçok masal ve efsaneye dayanıyor.[8] Diğer peri masalı esinlenmeleri arasında Weaver'ın karakterine ilham veren Hansel ve Gretel ve Miryam ve Drakon'un arka planının bazı kısımlarına az da olsa ilham veren Book of Exodus bulunmaktadır.[9]

Kanatlar ve Küller Sarayı'nın son kapağı, orijinal olarak Charlie Bowater tarafından tasarlanmış ve daha sonra Dadich tarafından uyarlanmıştır.Feyre'nin üzerinde resmedilen elbise Adrian Dadich tarafından tasarlanmıştır.[10]

12 Temmuz 2016'da Entertainment Weekly, Maas'ın dizi için ilk üçlemeden önce ve sonra geçecek iki roman ve üç roman daha içeren beş yeni kitap yazdığı bildirdi.

Seri 2020'de Bloomsbury tarafından yeni resimli kapaklarla yeniden basıldı ve yayınlandı.[11]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Kitap Sonuç
2015
Goodreads Choice Ödülleri En İyi Genç Yetişkin Fantazi ve Bilimkurgu style="text-align:center;background: #ffcccc;vertical-align: middle;" class="table-no2"| Adaylık
RT Ödülü Genç Yetişkin Kahraman style="text-align:center;background: #ffcccc;vertical-align: middle;" class="table-no2"| Adaylık
2016 Goodreads Choice Ödülleri En İyi Genç Yetişkin Fantazi ve Bilimkurgu style="text-align:center;background: #99FF99;vertical-align: middle;" class="table-yes2"| Kazandı
2017 Goodreads Choice Ödülleri En İyi Genç Yetişkin Fantazi ve Bilimkurgu style="text-align:center;background: #99FF99;vertical-align: middle;" class="table-yes2"| Kazandı
2018 Goodreads Choice Ödülleri En iyinin en iyisi style="text-align:center;background: #ffcccc;vertical-align: middle;" class="table-no2"| Adaylık
Goodreads Choice Ödülleri En iyinin en iyisi style="text-align:center;background: #ffcccc;vertical-align: middle;" class="table-no2"| Adaylık
Goodreads Choice Ödülleri En İyi Genç Yetişkin Fantazi ve Bilimkurgu style="text-align:center;background: #ffcccc;vertical-align: middle;" class="table-no2"| Adaylık

Film Uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Dikenler ve Güller Sarayı'nın film hakları Kasım 2015'te Jo Bamford's ve Piers Tempest'in Tempo Productions tarafından satın alındı.Yapımcılar 2018'de filmin senaristi olarak çalışmak üzere Rachel Hirons'u işe aldıklarını açıkladılar.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Court of Thorns and Roses | Sarah J. Maas". 4 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "A Court of Mist and Fury | Sarah J. Maas" (İngilizce). 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  3. ^ "A Court of Wings and Ruin | Sarah J. Maas" (İngilizce). 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  4. ^ "A Court of Frost and Starlight | Sarah J. Maas" (İngilizce). 26 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  5. ^ "A Court of Silver Flames | Sarah J. Maas" (İngilizce). 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  6. ^ "Interview: Sarah J. Maas, author of 'Heir of Fire' (and 2015 cover reveal!)". USAToday (İngilizce). 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  7. ^ "The cover for A COURT OF THORNS AND ROSES is here! (Now in hi-res! And with some TOG4 info!)". 24 Ekim 2014. 6 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Persephone". Ancient History Encyclopedia. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  9. ^ "Sarah J. Maas Teases What Readers Can Expect After A Court of Mist and Fury". 27 Haziran 2016. 1 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Sarah J. Maas on Instagram: "Annnnd here it is!! The US cover for A COURT OF WINGS AND RUIN!! 🎉🎉🎉 It's my favorite yet--partially because of the gorgeous (High Lady)…"". Instagram. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Exclusive: Sarah J. Maas unveils new covers for 'A Court of Thorns and Roses'". EW.com (İngilizce). 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  12. ^ Armitage (12 Ağustos 2020). "A Court Of Thorns And Roses Updates: Is The Sarah J. Mass Movie Happening?". ScreenRant. 3 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020.