Güler Okman Fişek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güler Fişek
Mezun olduğu okul(lar)Connecticut Üniversitesi
EvlilikHamit Fişek
Kariyeri
DalıKlinik psikoloji
Çalıştığı kurumlarBoğaziçi Üniversitesi

Güler Okman Fişek, Türk bilim insanı, klinik psikolog

Türkiye'nin birinci kuşak klinik psikologlarındandır. Kültürel bağlam içinde benlik gelişimi ve aile içi ilişkiler, kültür ve psikoterapi süreçleri konuları üzerinde akademik çalışmalar yapmış ve eserler vermiştir. 1977-2012 arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapan Fişek, Boğaziçi Üniversitesi'nde kurduğu Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bu alanda öncülük etmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortaöğrenimini Amerikan Kız Koleji'nde tamamladıktan[1] sonra yükseköğrenim için için ABD'ye gitti. Doktora çalışmasını 1973’te Connecticut Üniversitesi'nde klinik psikoloji alanında tamamladı ve 1977 yılına dek ABD’de lisanslı klinik psikolog olarak çalıştı.

1977-2012 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü’nde görev yaptı. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde, ülkedeki ilk akademik psikolojik hizmet merkezini kurdu. 2012'de "emeritus profesör" olarak emekli oldu ve kısmi statüde ders vermeye devam etti.

Fişek, Türk Psikologlar Derneği bünyesinde kurulan Akademik Akreditasyon Komitesi’nde görev aldı; 2006-2014 arasında komiteye başkanlık etti. Avrupa Psikologlar Dernekleri Federasyonu (EFPA) nezdindeki çalışmalarıyla, Türkiye’de psikologlar için psikoterapi uzmanlığı sertifikasının edinilmesi konusunda öncü rol üstlendi..[2]

Akademik çalışmaları ve eserleri, kültürel bağlam içinde benlik gelişimi ve aile içi ilişkiler, kültür ve psikoterapi süreçleri konuları üzerinde yoğunlaşmıştır.

Emekli olduktan sonra çeşitli konularda birikimlerini içeren İlişiki İçinde Ben:Kültür, Aile, Bireyselleşme ve Psikanalitik Arayışlar (2018) adlı kitabı yayımladı.[3] Hale Bolak Boratav ve Hande Eslen Ziya ile birlikte ortak yazarlarından olduğu Erkekliğin Türkiye Halleri (2018) adlı kitapta erkek kimliklerinin farklı gelişimsel dönemlerde ve aileden topluma uzanan değişik bağlamlarda nasıl yapılandığı, hangi dinamiklerle belirlendiği konusunu inceledi.[4]

Bazı eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paker, Salih Murat (15 Aralık 2017). "Editörün Önsözü: İlişki İçinde "Ben": Kültür, Aile, Bireyselleşme ve Psikanalitik Arayışlar". Dr. Salih Murat Paker. 8 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  2. ^ "Yazar: Güler Okman Fişek". İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. 21 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  3. ^ Uludağ, Seda (31 Ocak 2019). "Prof. Dr. Güler Okman Fişek İle "İlişki İçinde Ben" Adlı Röportajımızla Karşınızdayız!". psithoth.blogspot.com. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  4. ^ "Erkekliğin Türkiye halleri". Dunya.com. 15 Haziran 2017. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023.