Güç kablosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güç kablosu genel olarak fişli kablo ve fişli kablo türleri evlerde veya iş ortamlarında kullanılan büyük beyaz eşyalar, küçük ev aletlerinde ve tüm elektrikli alet ve makinelerde yaygın olarak kullanılır. Fişli kablolar ayrıca tüm büyük sanayi tipi makinelerde ve elektronik cihazlarda da kullanılabildikleri için sağlam malzemelerden üretilen sağlam ürünlerdir.

Her ülkenin kendine has priz standartları bulunmaktadır. Bu yüzden fişli kablolar her ülkenin standartlarına göre üretilirler.

Geçmişte fişli kablolar bir yan ürün olarak üretilmektelerdi. Fakat tenolojinin gelişmlesi ile bu durum da artık ortadan kalkmış durumdadır. Bu yüzden fişli kablo üretimi artık ayrı bir sektör haline gelmiştir.

Kablo çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Topraklı ve topraksız olarak iki tür fişli kablo çeşitleri bulunmaktadır. Fişli kablolar birçok amaç için rahatlıkla kullanılırlar.

En fazla 10A akımda olan elektrikli ev aletlerinde, topraklı bağlantıya gerek duymayan tüm beyaz eşyalarda, elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi ve benzer olan diğer tüm makinelerde 10A topraksız fişli kablo türü kullanılır.

Topraklı bağlantı gerektirmeyen el blenderı gibi vantilatör gibi elektrikli küçük ev aletleri gibi alarm cihazları gibi cihazlarda 2,5A fişli kablo türü kullanılır.