Fulla (bebek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fulla
TürüOyuncak bebek
ŞirketNewBoy
ÜlkeBirleşik Arap Emirlikleri
Mevcut durumKasım 2003–günümüz
Resmî site

Fulla (Arapçaفُلَّة), NewBoy tarafından üretilen Barbie temelli bir oyuncak bebektir. Ürünün konsepti 1999 civarında gelişti ve 2003'ün sonlarında satışa sunuldu.[1] Barbie'ye alternatif olarak İslam ve Orta Doğu ülkelerindeki çocuklara pazarlanmaktadır.

Fulla ayrıca Çin, Brezilya, Kuzey Afrika, Mısır ve Endonezya'da satılmakta olup birkaçı da Amerika Birleşik Devletleri'nde satılmaktadır. Geçmişte Razanne ve Faslı Barbie gibi başörtüsü ile yaratılmış birçok başka bebek olmasına rağmen, Fulla, o zamanlar popüler olan televizyon kanalı Spacetoon'da yayınlanan bir pazarlama kampanyasının yanı sıra lansmanı nedeniyle popülerlik açısından onları geride bıraktı.[2] Fulla, bazı Müslümanlar için bir rol modeli olarak kabul edilmektedir ve Müslüman ebeveylerinin kızlarının giyinmesini ve davranmasını tercih edeceğini gösterir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Khaleej Times Online.com. ""Pulla" - the Arab world's Barbie". 8 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 
  2. ^ Vanessa. "All Dolled Up...Well, Not Really". Feministing. 21 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 
  3. ^ Arts & Entertainment.com. "Fulla—the Hijab-Wearing Barbie w/Muslim Values Thrives among Young Girls in the Middle East". 30 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]