Frostpunk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frostpunk
Geliştirici11 bit studios
BesteciPiotr Musiał
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 4
PlayStation 5
Xbox One
macOS
Çıkış
  • Microsoft Windows
  • 24 Nisan 2018
  • PlayStation 4, Xbox One
  • 11 Ekim 2019
  • macOS
  • 24 Şubat 2021
  • iOS, Android
  • TBD
TürlerŞehir kurma, hayatta kalma
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Frostpunk, 11 bit studios tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir şehir inşa etme hayatta kalma oyunudur . Oyuncular, alternatif bir tarihte 19. yüzyılın sonlarında, dünya çapında bir volkanik kış sırasında bir şehir inşa etmeleri ve sürdürmeleri, kaynakları yönetmeleri, nasıl hayatta kalacaklarına dair seçimler yapmaları ve hayatta kalanlar, kaynaklar veya diğer yararlı eşyalar için şehirlerinin dışındaki bölgeleri keşfetmeleri gereken bir lider rolünü üstlenirler. Oyunda her biri kendi hikâyesine ve farklı zorluk seviyesine sahip çeşitli senaryolar bulunmaktadır.

Oyun ilk olarak Nisan 2018'de Microsoft Windows için piyasaya sürüldü. Ekim 2019'da PlayStation 4 ve Xbox One, Şubat 2021'de ise macOS için kullanıma sunuldu [1] Oyun, piyasaya sürülmesinden sonra genel anlamda olumlu eleştiriler aldı ve piyasaya sürülmesinden sonraki üç yıl içinde 3 milyonun üzerinde kopya sattı. 11 bit studios, oyunu iOS ve Android'e Frostpunk Mobile ismi ile portlayarak yayınlaması için NetEase Games ile anlaştı.[2] Devam oyunu Frostpunk 2'nin 2024'te çıkması planlanıyor.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Captain" olarak isimlendirilen oyuncunun karakteri, hayatta kalan işçilerden, mühendislerden ve çocuklardan oluşan küçük bir toplulukla ve bir şehir inşa etmek için gerekli birkaç küçük malzeme stoğuyla oyuna başlar. Sonrasında oyuncu sürekli değişen soğuk hava koşullarının ortasında bu topluluğu sıcak ve sağlıklı tutmak için kömür, odun, çelik ve yiyecek toplar. Hava koşulları ve siyasi çalkantılar topluluktaki vatandaşların çalışmak istememesine neden olabilir. Çoğu senaryoda şehir, dairesel bir yarıçapta ısı üreten, kömüre dayalı bir buhar motoru olan jeneratörün etrafında toplanmıştır. Oyun boyunca bu jeneratörün etki alanını ve ısıtma alanını artırmak için genişletme ve yükseltmeler daha fazla kömür tüketimi göze alınarak yapılabilir. Yaşam alanları, tıbbi tesisler ve iş yerleri, içinde bulunanların soğuk ısırığı ve hastalıklara yakalanmalarını önlemek için veya bu binaların çalışamaz hale gelmemeleri için yalıtılmalıdır. Nitelikli çalışma gerektiren bazı tesisler yalnızca mühendisler tarafından işletilebilmektedir. Bu tesislerin çoğu da "Automaton" adı verilen dev otonom makinelerin kullanılmasıyla insan gücü gerektirmeden de işletilebilmektedir. Çocuklar iş gücünün bir parçası olarak çalıştırılabilir veya çırak olabilecekleri barınaklara gönderilerek tıbbi tesislere veya araştırma tesislerine yardımcı olmaları sağlanabilir.

Oyuncu, topluluğundaki hoşnutsuzluğu artırmayı göze alarak çocuk işçiliğine izin vermek veya çalışanları geçici 24 saatlik vardiyalara zorlamak gibi yasalarla topluluğunun üretkenliğini düzenleyebileceği gibi aynı zamanda protezler veya hastalara ekstra kumanya gibi yasaları kullanarak daha iyi bir sağlık sistemi de geliştirebilir. Çoğu senaryoda oyuncu, güvenliği binalar ve yasalarla sağlayan "Order" yolunu veya bir dini uygulatmak için için binalar ve yasalar içeren "Faith" yolunu seçerek vatandaşlarının kendisine olan desteğini arttırabilir. Bu iki yol fanatizm noktasına kadar devam ettirilebilir; "Order" yolu militarist otokrasiye, "Faith" yolu ise tam bir teokrasiye dönüşebilir. Bu iki yoldan herhangi birinin sonundaki nihai yasanın uygulamaya sokulması ile "The Captain" mutlak yönetici olarak kabul edilir ve umut mekaniği devre dışı kalır. Ayrıca "düşmanları" veya "inanmayanları" jeneratörden çıkan sıcak buharla haşlayarak öldürmek için bir platform inşa edilir. Oyuncu, şehrindeki hoşnutsuzluğu azaltmak adına bir infaz planlayabilir. Bu iki yoldan birinin son üç yasasından herhangi birinin benimsenmesi, şehrin hayatta kalması durumunda "Crossed the line" sonuna bağlanacaktır. Bu sonda oyun, insanlığın hayatta kalma arayışında kendi değerlerinden nasıl vazgeçtiğini ifade etmektedir. 11 bit studios, Yasa sisteminin, oyuncuları hayatta kalmak ya da insanlık arasında bir seçim yapmaya zorlamak için tasarlandığını ve oyunun ahlaki bir ikilem etrafında temellendiğini söylemiştir.

Bir başka oyun mekaniği de teknolojidir. Çevre, şehri daha iyi yalıtım, daha güçlü reaktörler, daha iyi endüstriyel üretim ve daha verimli makinelerle daha da soğuyan hava şartlarına uyum sağlamaya zorlamaktadır. Bir atölye inşa etmek, oyuncunun şehri daha verimli hale getirecek teknoloji ve binaları araştırmasına olanak tanımaktadır. Şehir, hayatta kalanları ve kaynakları bulmak için çevredeki donmuş çorak toprakları araştırmak üzere bir işaret feneri inşa edebilir.

Tema[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Krakatoa ve Tambora Dağı'nın volkanik bir patlamayla Güneş'i kararttığı ve diğer bilinmeyen etkenlerle beraber dünya çapında volkanik bir kışa neden olduğu alternatif bir 1886-87 tarihinde geçmektedir.[3][4] Bu olay küresel soğumaya yol açan volkanik bir olay olan 1883 tarihindeki Krakatoa Patlaması ile yaklaşık olarak aynı zamana denk gelmektedir.

Bu tehlikeye karşı Britanya İmparatorluğu ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından kömür yataklarının bol olduğu Kuzey'de, düşen sıcaklıkların güneyden kitlesel göçe neden olması durumunda şehir merkezleri olarak işlev görmeleri planlanan[5] "jeneratör" adı verilen çeşitli tesisler inşa edilmiştir. Tüm senaryolarda oyuncu, genellikle bir jeneratörün etrafında bir şehrin veya ileri karakolun lideridir ve şehrin hayatta kalmasını sağlamak için kaynakları yönetmesi gerekmektedir.

Oyun, her biri farklı arka planlara ve hikâyeye sahip üç senaryoyla yayınlanmıştır. "A New Home" adlı ana hikâye, Londra'dan gelen mültecilerin "New London" olarak isimlendirilen yeni şehirlerine yerleşmelerini konu almaktadır. Yerleşimciler bir yandan "Great Storm" olarak anılan büyük bir fırtına ile yüzleşmek durumunda kalırken bir yandan da yakınlarındaki Winterhome şehrinin yok oluşuna karşı mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. "The Arks", küresel soğumadan önce alınan bitki örneklerini korumaya çalışan Oxford ve Cambridgeli bilim insanları tarafından yönetilen, büyük ölçüde makineler tarafından işletilen bir şehri merkezine alırken "The Refugees", zengin soyluların kullanması planlanan bir jeneratörü ele geçiren bir grubu ve bunun doğurduğu toplumsal mücadeleyi konu almaktadır.

Bir tanesi tüm oyunculara ücretsiz, ikisi ise Sezon Bileti'nin parçası olacak şekilde üç tane yeni senaryo oyuna indirilebilir içerik olarak eklenmiştir. Ücretsiz olan "The Fall of Winterhome", "A New Home" senaryosunun hemen öncesinde, Winterhome yerleşimcilerinin jeneratör arızası nedeniyle şehirlerini boşaltmak zorunda kaldıkları bir senaryoyu işlemektedir. "The Last Autumn" ise küresel kışın başlamasından hemen önce Atlantik Kanada'da geçen ve Liverpool kentinin tahliyesi için yapılacak olan jeneratörün inşasına odaklanan bir başka ön hikâyedir. "On the Edge", "the Great Storm" (Büyük Fırtına) sonrasında New London yerleşimi tarafından kurulan bir ileri karakolun etrafında şekillenir ve "A New Home" senaryosunun devamı niteliğindedir.

Ara fırtınaları atlatırken mümkün olduğu kadar uzun süre hayatta kalmaya odaklanmak adına anlatı unsurlarından kaçınan Sonsuz Mod ise oyuna daha sonradan çıkartılan bir yama ile eklendi. Sezon Bileti'ndeki DLC'ler ise Sonsuz Mod'a bir jeneratörün yapımını içeren ("The Last Autumn" senaryosunu temel alan) "The Builders" gibi ek ayarlar eklendi.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun Ağustos 2016 tarihinde duyuruldu.[6] Geliştiriciler oyunu başlangıçta 2017'nin sonlarına doğru bir yayınlamayı hedefliyordu ancak oyunun çıkış tarihi 24 Nisan 2018'e ertelendi. Oyun Ekim 2019'da PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya sürüldü.[7] Oyun, 11 bit studios'un kendisinin geliştirdiği Liquid Engine adlı oyun motorunu kullanarak geliştirildi.[8]

iOS ve Android portları NetEase Games tarafından geliştirilmektedir.[9] Şu anda beta sürümündedir. Oyun, halka açık olan iki tur bölgesel testten geçirilmiştir.[10] Üçüncü tura Ağustos 2023'ten itibaren Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan erişilebilmektedir.[11]

Değerlendirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

İnceleme derleyici Metacritic'e göre Frostpunk "genel olarak olumlu eleştiriler" aldı.

IGN, "Kasvet elle tutulur düzeyde olsa da, Frostpunk büyüleyici bir deneyim. Oyun tarzı benzersiz ve çeşitli; şehir kurma ve hayatta kalma oyunlarının en iyi yönleri içerisine biraz keşif de katılarak kullanılmış." şeklinde yazdı. GameSpot, bunun "hayatta kalma-şehir kurma konusundaki en iyi genel yaklaşımlardan biri" olduğunu ifade etti. Eurogamer, "şehir kurma türünde heyecan verici ama zayıf bir hayatta kalma versiyonu, karanlık karizma ve siyasi ikilemler sızdıran" olarak nitelendirerek oyunu tavsiye etti. PC Gamer, oyunu "...inanılmaz derecede zor seçimlerle dolu, stresli, şık ve bağımlılık yaratan bir hayatta kalma yönetimi oyunu" olması sebebiyle övdü. Game Informer, oyunun, oyuncuyu büyük kararlarla boğuşmaya zorlayan nadir etkileşimli deneyimlerden biri olduğunu belirtti.

Yayınlandıktan sonraki üç gün içerisinde 250.000'in üzerinde, bir yıl içinde 1,4 milyonun üzerinde ve üç yıl içinde ise 3 milyonun üzerinde kopya satmıştır.[25]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Sonuç Ref
2018 Game Critics Awards En İyi Strateji Oyunu Adaylık [26]
Altın Joystick Ödülleri En İyi Görsel Tasarım [27][28]
PC Yılın Oyunu
2018 The Game Awards En İyi Strateji Oyunu [29]
Australian Game Awards En İyi Görsel Tasarım Kazandı [30]
2019 22. DICE Ödülleri Yılın En İyi Stratej/Simulasyon Oyunu Adaylık [31]
National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards Oyun, Simulasyon [32]
G.A.N.G. Awards Yılın En İyi Müziği [33]
En İyi Özgün Müzik Albümü
Bir Indie Oyun için En İyi Müzik
15. İngiliz Akademisi Oyun Ödülleri Anlatı [34]

Kutu oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jakub Wiśniewski ve Glass Cannon Unplugged tarafından tasarlanan ve aynı isimli video oyununa dayanan bir Frostpunk kutu oyunu Ekim 2020 tarihinde Kickstarter üzerinden satışa sunuldu.[35] Kickstarter kampanyası 2.496.308 €'luk bir satış elde etti.

Devam oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ağustos 2021'de bir devam oyunu duyuruldu. Frostpunk 2, ilk oyunun " the Great Storm"(Büyük Fırtına)'undan 30 yıl sonra New London'da ortaya çıkan petrol endüstrisinin gelişiminin sonuçlarını konu alıyor.[36] Oyunun 2024 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.[37]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Frostpunk is now available on macOS!". Steam. 24 Şubat 2021. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  2. ^ "Frostpunk, the popular city-building survival game is coming to Mobile". Mobile Gaming Hub (İngilizce). 7 Mayıs 2021. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Frostpunk Is A City-Builder Where You Can Eat The Dead". Kotaku (İngilizce). 10 Ekim 2017. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  4. ^ "Should You Buy: Frostpunk Console Edition". IGN India (İngilizce). 16 Ekim 2019. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  5. ^ Pickard, James (11 Temmuz 2019). "Frostpunk plummets to its lowest price at Fanatical". Eurogamer. 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  6. ^ McWhertor, Michael (30 Ağustos 2016). "Frostpunk is a steampunk survival game set on a frozen world". Polygon. 7 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019. 
  7. ^ bankier.pl (13 Ağustos 2019). "Premiera gry "Frostpunk" na konsole Xbox One i PS4 ustalona na 11 października". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2019. 
  8. ^ coderunknown (1 Nisan 2020). "What game engine the game?". 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  9. ^ Mohanty, Suchit (6 Mayıs 2021). "Frostpunk, the acclaimed city-building survival game, is heading for both Android and iOS". Pocket Gamer. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 
  10. ^ "Frostpunk: Beyond the Ice - Official Site". www.frostpunkmobile.com. 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 
  11. ^ "Frostpunk: Beyond the Ice - Official Twitter Account". twitter.com. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  12. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; metacritic isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  13. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; metacritic_PS4 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  14. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; metacritic_XONE isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  15. ^ Roark, Caley (24 Nisan 2018). "Frostpunk Review". IGN. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  16. ^ Livingston, Christopher (23 Nisan 2018). "Frostpunk review". PC Gamer. 6 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  17. ^ Cal McCormick, John (10 Ekim 2019). "Frostpunk Review (PS4)". Push Square. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  18. ^ Purchese, Robert (27 Nisan 2018). "Frostpunk review - a thrilling but thin frozen city building game". Eurogamer. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  19. ^ Starkey, Daniel (25 Nisan 2018). "Frostpunk Review: Damned If You Do, Damned If You Don't". GameSpot. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  20. ^ Bertz, Matt (23 Nisan 2018). "Frostpunk Review - A Frigid, Unrelenting Survival Success". Game Informer. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  21. ^ Benson, Julian (26 Temmuz 2018). "Frostpunk PC review". PCGamesN. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  22. ^ Hancock, Patrick (1 Mayıs 2018). "Review: Frostpunk". Destructoid. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  23. ^ Wells, Cory (30 Nisan 2018). "Review: Frostpunk". Hardcore Gamer. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  24. ^ Vincent, Brittany (9 Mayıs 2018). "Frostpunk Review: Toiling in a Winter Wonderland". Shacknews. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  25. ^ Taylor, Haydn (24 Nisan 2019). "Frostpunk sells 1.4m units in first year". GameIndustry.biz. 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2019. 
  26. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; gca_noms isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  27. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; golden_joystick_noms isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  28. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; golden_joystick_winners isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  29. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; tga_winners isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  30. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; aga isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  31. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; dice_noms isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  32. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; navgtr_noms isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  33. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; gang_noms isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  34. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; bafta_noms isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  35. ^ Hall, Charlie (27 Ekim 2020). "Board game based on hit video game Frostpunk brings in millions on Kickstarter". Polygon. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2020. 
  36. ^ Livingston, Christopher (12 Ağustos 2021). "Frostpunk 2 announced, takes place 30 years after we 'survive the unsurvivable'". PC Gamer. 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  37. ^ Nightingale, Ed (11 Haziran 2023). "Frostpunk 2 will launch in 2024, developer confirms". Eurogamer. 12 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]