Francisco Ximénez

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Francisco Ximenez sayfasından yönlendirildi)
Francisco Ximénez
Francisco Ximenez eskizi
Doğum28 Kasım 1666
Sevilla
Ölüm1729
El Salvador
MeslekTarihçi, çevirmen, Natüralist

Francísco Ximénez (28 Kasım 1666 - c.1729), bugün Popol Vuh olarak bilinen yerli bir Maya anlatısını korumasıyla tanınan Dominikan bir rahipti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Woodruff'un belirttiği gibi, Ximénez hakkında çok az biyografik veri var. Ximénez'in doğum ve vaftiz kayıtlarının gerçek tarihi üzerinde bir fikir birliği yoktur ve ölümünün 1729 yılının sonları veya 1730 başlarında olduğu düşünülmekte.

Ximénez'in kutsal hizmeti 1691'de Cakchiquel'i öğrendiği San Juan Sacatepéquez ve San Pedro de las Huertas'ta başladı. Aralık 1693'te Ximénez, San Pedro de las Huertas'ın Doctrinero'su olarak hizmet vermeye başladı. Bu ofiste en az on yıl devam etti ve bu süre zarfında 1701-1703 yılları arasında Santo Tomás Chichicastenango'ya (Chuilá olarak da bilinir) transfer edildi.

Ximénez'in 1701'den 1703'e kadar Santo Tomás Chichicastennago'daki zamanı muhtemelen Popol Vuh'u yazıya döktüğü ve tercüme ettiği zamandır (sağdaki resme bakın - Ximénez ona modern adını vermez). Daha sonra 1715'te Ximénez, görevlendirdiği Historia de la provincia de San Vicente de Chiapa y Gvatemala'ya tek dilli bir redaksiyon ekledi. Peder Ximénez'in bilinen iki yazısı daha var, Primera parte de el tesoro de las lengvas 3a3chiquel Qviche y 4,vtvhil ve Historia natural del Reino de Guatemala

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

· Rodríguez Cabal, Juan. Apuntes para la vida del m.r.p. presentado y predicador general fr. Francisco Ximénez, O.P. Guatemala: Tipografía Nacional, 1935.